• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 25
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
пон дек 17, 2018 1:46 pmpreslav написа:

Понеже усещам, че забележката е и към мен
Не е към теб:-) Твоето писане по темата според мен е много точно и логино.

Проблема според мен идва от това, че между източника на топлинна енергия и РС не трябва да има кран. Последното е с цел безопасност, да не би някой да затвори крана към РС и обикновенно около РС се намира и предпазния клапан и става...буум!

Та като няма отсекателен клапан с изпразнител е доста трудно да се проверява налягането в РС.

Не е като почистването на У филтър и цирк. помпа, като пред и зад тях има спирателни кранове.

Колко хора изтакат цялата вода в ОС без да има проблем за да проверят налягането в РС? Аз не съм го правил никога и едва ли някой го прави. Нормално е.

Но когато има проблем и съмнения в РС е нужно да се източи водата в ОИ и тогава да се провери налягането. Елементарно е да се отвият 5-6-8 болта и да се прегледа визуално мембраната. Ако има някакъв теч тогава има вода и от двете страни на ЕПМД мембраната.
preslav - майстор
пон дек 17, 2018 2:17 pmшоп написа:
Проблема според мен идва от това, че между източника на топлинна енергия и РС не трябва да има кран. Последното е с цел безопасност, да не би някой да затвори крана към РС и обикновенно около РС се намира и предпазния клапан и става...буум!
Писах дълго и с прекъсвания - системата ми отмъсти и ми затри мнението - очевидно не е било важно, но аз съм упорит.
Крановете преди и след РС са забранени именно заради безопасността, иначе при забравени кранове в затворено пложение се получава същото както при липса на РС или неизправен такъв - "бум" надали ще има, но пак ще е неприятно да процърка предпазния клапан.
Предполагам на всички е известна теорията за това какво е налягането на 10 метра воден стълб - в случая, вероятно, камината и радиаторите са на един етаж, затова при студена система и изключени помпи налягането е 1.1 бара. Сега трябва да се намери вентила на РС, да се изпусне въздуха (ако изобщо има такъв) и да се донадуе до 1.6 бара (при студена система). После трябва да се следи за промените в налягането и при значителни отклонения да се демонтира РС и да се тества извън системата.
Не ми се рови сега (защото не съм от заинтересованата страна), но в нета има таблици за подбор на РС според големината на системата, етажността и т.н., там са обозначени и наляганията според условията на експлоатация.
Според мен в камините се монтират (фабрично) унифицирани РС, които в общия случай не удовлетворяват изискванията на всички системи т.е. добра идея е да се монтира външен РС, който е разчетен за конкретния случай, но това е работа за след отоплителния сезон, а сега трябва да се закърпи положението.
Осем страници за един манометър.
И да го напомпи, ко? На него нищо няма да му светне от това, дето ще последва.
Не е длъжен от сичко да разбира, но на сички трябва да им е станало ясно, че квалифициран човек трябва да свърши работата.
А и много малко, от пишещите тук, могат да си настроят предналягането, в съдинката, в системката, така че да е както трябва.
kaptagona - специалист
пон дек 17, 2018 6:32 pmТрифон П.Трифонов написа:
Осем страници за един манометър.
И да го напомпи, ко? На него нищо няма да му светне от това, дето ще последва.
Не е длъжен от сичко да разбира, но на сички трябва да им е станало ясно, че квалифициран човек трябва да свърши работата.
А и много малко, от пишещите тук, могат да си настроят предналягането, в съдинката, в системката, така че да е както трябва.
Еми хаиде де.
пон дек 17, 2018 8:00 pmkaptagona написа:
...
Еми хаиде де.
Чети и действай! Или направо действай, както решиш.
Падишаха обича смелите, но на теб съвет не мога да дам повече. Кот било- било.
bmahob - майстор
пон дек 17, 2018 1:50 pmpreslav написа:
пон дек 17, 2018 1:31 pmbmahob написа:
А въсможно ли е моя РС да няма винтил????? Или е заврян... Че да не го виждам :?
Почти нулева възможност да е без вентил и направи по-хубава снимка на инструкцията, че да ти я преведа, а сега се чете само част и трябва да гадая какво производителят те е посъветвал. На всичкото отгоре в инструкцията има писано и за поддържането на комина, но то също е изрязано от фотографа.
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... rL2EC8zlwF
Hursa - майстор
Някак изведнъж всички се хванаха за разширителния съд. Но ако действително налягането на горещо е по-ниско, то трябва да е по-ниско и на студено. (Има вариант да е по-ниско на горещо при същото на студено, но едва ли е такъв, защото не може да стане, поне според мен, ако не е вдигано ("коригирано") налягането на въздушната възглавница в разширителния съд.)
Няма и "автоматична пълначка", както я наричате, макар, че нейното действие и проблем в разширителния съд би довело довело до вдигане на налягането на горещо, според мен. Така, че може би просто е трудно да се отчете налягането при 60 градуса, когато манометъра играе. Питащия написа, че на студено налягането е 1 бар, при 44 градуса 1,4 бара, когато помпата не работи и манометъра не проиграва. Може би все пак, причината за "играенето" е друга, а не проблем в разширителния съд. Веднага, след старта на помпата ли започва да "играе" манометъра и спира ли да "играе" веднага след спиране на помпата? Пишете, че сте "допълвали" до налягане в системата 1,1 бара на студено. Скоро правили ли сте го, въобще налагало ли се е да "допълвате".
kaptagona - специалист
пон дек 17, 2018 11:18 pmHursa написа:
Някак изведнъж всички се хванаха за разширителния съд. Но ако действително налягането на горещо е по-ниско, то трябва да е по-ниско и на студено. (Има вариант да е по-ниско на горещо при същото на студено, но едва ли е такъв, защото не може да стане, поне според мен, ако не е вдигано ("коригирано") налягането на въздушната възглавница в разширителния съд.)
Няма и "автоматична пълначка", както я наричате, макар, че нейното действие и проблем в разширителния съд би довело довело до вдигане на налягането на горещо, според мен. Така, че може би просто е трудно да се отчете налягането при 60 градуса, когато манометъра играе. Питащия написа, че на студено налягането е 1 бар, при 44 градуса 1,4 бара, когато помпата не работи и манометъра не проиграва. Може би все пак, причината за "играенето" е друга, а не проблем в разширителния съд. Веднага, след старта на помпата ли започва да "играе" манометъра и спира ли да "играе" веднага след спиране на помпата? Пишете, че сте "допълвали" до налягане в системата 1,1 бара на студено. Скоро правили ли сте го, въобще налагало ли се е да "допълвате".
Ето сега я проследих. 43 градуса на водата 1.2 бара на манометъра. На 50 градуса включи помпата и почна да играе. След 3-4 минути изключи помпата и спря.И играе на 0.9-1 бар.Като спре застопорява на 1.2. В началото на сезона при първото палене помпата не тръгна и я чукнах с една отверка по корпуса и тръгна. Ако това има значение.
kozl - майстор
Е най-после след 8 страници Каптагона установи, че помпата "сеца" манометеро.
Ами логично е да се търси проблемо в РС оти он освен, че требе да поеме разширения обем на топлоносителя, служи и като демфер дека изглажда пулсациите в налягането. Но причините мое и да са други :?
Къде е монтиран манометъра? Колко е вертикалното разстояние от манометъра до най-високата точка на инсталацията?
Манометъра показва 1,1 бара на студено, но това винаги ли е така? Или се налага допълване след време, за да се възстанови налягането 1,1? Има ли автоматичен обезвъздушител в най-високата точка както е на схемата на ръководството на стр.15?
Аз не бих проверявал РС при пълна инсталация, при това под допълнително налягане, не само геодезичното.
И в това ръководство дека bmahob е закачил линк към него пише, че хидравличните инсталационни дейности се извършват от квалифициран техник САМО.
Обаче тука всите сме с квалификации :weedman:
Последна промяна от kozl на вт дек 18, 2018 8:25 am, променено общо 1 път.
Нье.
"Причината" вероятно е във възвратната клапа. Ако я няма, трептене няма да има.
Не казвам, че е повредена.
Просто при това налягане, в системата, налягането на помпата и силата на пружината на клапата се уравновесяват на моменти.
Часови, баш затова са фанах и не САМО за РС.
Нещата са свързани– помпа, възвр. клапа, РС и гадния манометър.
Паднало е, по някаква причина, налягането и затова почва "проблема".
Затова и писах– да се възстанови налягането до нива от преди Алцхаймера и ще се оправят нещата.
Да видим още колко страници писане и бездействие.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 25

Тема "Манометър за налягане на вода в затворена система." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: