• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 31
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
vvventsi - специалист
tgv написа:
Потресен Съм. На 1,728кВт духалка плюс телевизор, хладилник и компютър имам загуби по ел. инсталацията 11,5%.
Вярно инсталацията е дърта но чак пък толкова.
И как ги изчисли тези загуби че мие чудно :?
tgv - специалист
Когато един нагревател е повишил температурата на 1лит. вода с 1гр. е извършил работа равна на 4182Джаула. 1Дж.=1Ват/секунда. Грешката ми е че съм отчитал само тока през нагревателя, като съм приел на доверие че напрежението е било 220В. Ако напрежението е било около 210В се е получило КПД - 0,88. Вчера взех от комшията бързовар 2,5кВт. потопих го в 5 литров съд отчетох температурния интервал за 3мин. отчетох тока, приех на доверие 220В. и получих КПД-0,84. Обаче след твоя въпрос станах подозрителен и взех че премерих напрежението - 212 Волта. Включих една Китайска духалка с съпротивление 28 Ома и отчетох 207В. Слязох до ел. таблото и там на едно кабелче отчетох 220В / на електромера не можах по обясними причини/. Другото са сметки по З-на на ОМ.
Понаправих консултация за Ел. стандарта. Загуби до 5% в ел. инсталациите са напълно допустими. Нормалното заземяване не трябва да надхвърля 10 Ома /ето едно паразитно нагревателче/. Заземяване за компютърни системи 2-4 Ома.
sstefanov - майстор
Водата, която загряваш също има топлинни загуби, не видях да участват в сметките.
tgv - специалист
Прав си, но допускам около 3% грешки от измервания.
П.П. Не ми се ще да взривявам Форума, Но по тази методология на измерване съм получавал многократно с ЕЕО, нека да го кажем така - КПД около 1.
илко илиев - специалист
това нещо го знам от 1995г. Само че аз ползвах за нагревател обикновенно желязо ф.20мм. а за тръба от скелна тръба и пак със сода може да се направи и ако искам даже и 20 киловата само да има кой да плаща.Топлих се в къщи но вече тока е доста по скъп.
preslav - майстор
илко илиев написа:
това нещо го знам от 1995г. Само че аз ползвах за нагревател обикновенно желязо ф.20мм. а за тръба от скелна тръба и пак със сода може да се направи и ако искам даже и 20 киловата само да има кой да плаща.Топлих се в къщи но вече тока е доста по скъп.
Сега на какво се топлиш? Да предположа ли, че е на дърва?
tgv - специалист
Колега Илиев, този пост съм го чел вече, на друго място, преди години. Някакво развитие?
sstefanov - майстор
Топлинните загуби от загрятата вода не са грешки от измервания.
Тани - модератор
tgv написа:
Привет! Според Джаул-Ленц реотана трябва да има КПД=1. Практически е 0,98-0,99. Поразгледах си записките на някои измервания от преди години, и там съм отчел, на бързовар 0,5кВт КПД - 0,88. Вчера направих замервания на 2,5кВт бързовар, нещата са още по-зле КПД-0,84. Грешката е в Мен, че не съм мерил напрежения. Замерванията и изчисленията съм ги правил на База Работа на нагревателя. Така че изводите са следните:
Загубите в ел. инсталацията сериозно влошават работата на активния товар.
Реактивно капацитивния товар, е по-ефективен от активния товар, при големи загуби в ел. инсталацията.
tgv написа:
Потресен Съм. На 1,728кВт духалка плюс телевизор, хладилник и компютър имам загуби по ел. инсталацията 11,5%.
Вярно инсталацията е дърта но чак пък толкова.

tgv написа:
Прав си, но допускам около 3% грешки от измервания.
П.П. Не ми се ще да взривявам Форума, Но по тази методология на измерване съм получавал многократно с ЕЕО, нека да го кажем така - КПД около 1.
Малко по малко всичко ще си кажеш :)

Явно КПД над 1 си получил от неправилно измерване! Много смело боравиш с проценти , но си в голяма грешка! С тези 3% "малко" се надценяваш!
Относно грешките при измерване преди няколко седмици спорихме тук:

viewtopic.php?f=11&t=35691

и изписахме 6 страници с възможни грешки , а ти докато измерваш мощност си "забравил" да измериш напрежението и ми говориш за 3%!

И с тези 3 минути мерене направо ме хвърли в размисъл заслужава ли си въобще да си хабя пръстите да ти пиша! Да беше включил електрически котлон с плоча и да беше премерил с колко ще се вдигне температурата в една тенджера след минута :? Смяташ ни за достатъчно тъпи за да ти се вържем на провокациите и да проверим ли? Не се ли сещаш, че първите минути се загрява самия реотан и не топли водата ? Не се ли сещаш , че не целия реотан е потопен във водата и от там имаш намалено КПД, не се ли сещаш , че кофата , тенджерата или какъвто е бил съда излъчва топлина и дори само от това може да имаш 15% загуби? А сещаш ли се за 3 минути как докато премериш са минали няколко секунди или има разлика 1 градус , които ти дават повече от споменатите 3% грешка? Все едно да премериш за колко време електромера ще направи ЕДИН оборот и така да смяташ или да премериш на магазинерски кантар колко тежи един винт и да сметнеш колко тежат 100 за да не ги броиш ! За да си близо до истината трябва да са поне 10 в зависимост от точността на кантара! Както трябва да направиш теста за поне 10 минути , като започнеш да измерваш след като е загрял реотана! Тези постановки ги предлагай на някое друго място , тук сме се събрали интелигентни хора и ни обиждаш ! Ако не можеш да измериш това , си представям как си мерил нагревател на проточен принцип!
tgv - специалист
Колега Тани, първо искам да уточня следното. Не се чувствам че съм на разпит. Цялата информация е предоставена доброволно, но не искам да имате усещането че в качеството си на Модератор, съм Ви длъжен. Нямам инстинктите към лични нападки и обиди, камо ли да подценявам опонентите.
По същество. Не съм специалист по реотаните или нагревателите от конвенционален тип, но това не значи че не знам че са инертни, за разлика от ЕЕО. Понеже няма как да измеря ЕЕО от проточен тип, без да се получат значителни грешки в измерванията, затова съм правил опити с ЕЕО от статичен вид т.е. в затворен съд. За сведение започнах от две лъжици, като постепенно усъвршенствах ЕЕО. Правил съм десетки да не кажа стотици опити и измервания на ЕЕО като усилята ми бяха съсредоточени върху особенностите на електролита. Не виждам нищо сложно в методиката по измерване на изходящата енергия на ЕЕО. Ако знаете някой по ефикасен метод, ще ми бъде интересно да го споделите.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 31

Тема "ЕЛЕКТРОДНО - ЕЛЕКТРОЛИТНО ОТОПЛЕНИЕ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: