здравейте, майстори. Сега си строим къща и след известно време мисля да си слагам котел на въглища. въпросът ми е какви са предимствата и недостатъците на радиаторите от чугун и тези от алуминий и в крайна сметка към кои да се насоча.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bairon
- помощник
46 мнения в "Чугун срещу Алуминий"
masteradmin
- майстор
Това е доста интересен въпрос. Според мене към алуминиевите. Особено новите имат много голяма топлинна площ на отдаване.
donnna
- специалист
пропусна - на първо място - много по- леки!!!! ама много!!!
ал. радиатор дето аз мога да го вдигна /15 ребра Н600 / - около 3000 вата същата мощност чугун ти трябват поне 4 яки пича!!!
това е носенето...
ами закачането... имам 1 - десет ребра на Н350 чугун... два пъти по-сериозно укрепване съм му правил отколкото на 15 ребра Н600 алуминий...
а като изстине водата - изстива и ьлуминия и чугуна! остави тез песни любовни, че чугуна по-бавно изстивал!!!
с две ръце гласувам за алуминия!!!
то иначе алуминиевите щяха да са по-евтини от чугунените
ал. радиатор дето аз мога да го вдигна /15 ребра Н600 / - около 3000 вата същата мощност чугун ти трябват поне 4 яки пича!!!
това е носенето...
ами закачането... имам 1 - десет ребра на Н350 чугун... два пъти по-сериозно укрепване съм му правил отколкото на 15 ребра Н600 алуминий...
а като изстине водата - изстива и ьлуминия и чугуна! остави тез песни любовни, че чугуна по-бавно изстивал!!!
с две ръце гласувам за алуминия!!!
то иначе алуминиевите щяха да са по-евтини от чугунените

Тани
- модератор
donnna написа:Това за Н*****р може да важи , но навсякъде другаде по света не така! Забелязъл съм , че не правиш много разлика между мнения и факти! Замисли се и се постарай когато даваш мнение , то да е подплатено с факти , а не с други мнения! Замисли се защо правят акумулиращите печки толкова голями , ами не загреят една тухла само ? И как отделя топлина като изтине реотана? Сам си написал , че чугунените са по-тежки , надявам се да направиш връзката! А за предимствата на алуминиевите които си написал съм напълно съгласен!
donnna
- специалист
ти ся кво - на модератор ли ша ми са прайш????
ела в къщи - да ти пусна парното / вече му е време / и да видиш, че алуминиевия и чугунения радиатор изстиват едновременно!
ще ми дава за пример акумолиращи печки... ти виждал ли си кво има вътре??? - чугун??? или огнеупорни тухли???
ако мислиш че има чугун - твоя си работа!
ако мислиш, че са огнеупорни тухли - значи това мнение не е по темата и като добър модератор си го махни и си го сложи там дето трябва - в друга тема или в задника - избирай си сам!
айде със здраве!
ела в къщи - да ти пусна парното / вече му е време / и да видиш, че алуминиевия и чугунения радиатор изстиват едновременно!
ще ми дава за пример акумолиращи печки... ти виждал ли си кво има вътре??? - чугун??? или огнеупорни тухли???
ако мислиш че има чугун - твоя си работа!
ако мислиш, че са огнеупорни тухли - значи това мнение не е по темата и като добър модератор си го махни и си го сложи там дето трябва - в друга тема или в задника - избирай си сам!
айде със здраве!
Тани
- модератор
Моля те не ме карай да използвам правата си на модератор и се съобразявай с какъв тон ми говориш! Преди да започнеш отново да обиждаш искам да направиш следния експеримент! Загрей добре радиаторите и спри крановете на един чугунен и един алуминиев радиатор и засечи за колко време ще истине единия и другия! Ако времето е еднакво , ще ти се извиня публично ! Ако не е еднакво , в което съм сигурен , не държа да ми се извиняваш , а просто сам да промениш по-горния си пост! Държа все пак да напишеш за колко време е истинал единия и за колко другия!
Искам да отбележа , че с предишния си пост , не съм целял да те обидя , а само да те накарам да се замислиш!
Искам да отбележа , че с предишния си пост , не съм целял да те обидя , а само да те накарам да се замислиш!
donnna
- специалист
ти твоето парно като загрееш добре радиаторите да не би да им спираш крановете и да чакаш да изстинат и след това пак да ги отваряш????
какво се случва с котела през това време, ако не е ел или на газ, а на дърва примерно - ходиш да хвърляш кофи с вода ли???
при нормална експлоатация на парното, като изстине водата в системата, изстива водата в алуминиевия, изстива водата и в чугунения радиатор мой човек! респективно изстиват и радиаторите - едновременно!
айде със здраве!
какво се случва с котела през това време, ако не е ел или на газ, а на дърва примерно - ходиш да хвърляш кофи с вода ли???
при нормална експлоатация на парното, като изстине водата в системата, изстива водата в алуминиевия, изстива водата и в чугунения радиатор мой човек! респективно изстиват и радиаторите - едновременно!
айде със здраве!
Тани
- модератор
А замислял ли си се , че като спреш да хвърляш дърва загрятия чугун загрява вече охладената вода от алуминиевите радиатори?
Защо хората правят печки с тухли , а не само тип чудо?
На какъв принцип действа акумулиращата печка?
Ако беше помислил малко , щеше да разбереш каквото ти говоря - колкото е по голяма масата на един предмет - независимо дали е кетамика, цимент, чугун,алуминии или каквото и да е , толкова по бавно се загрява до определена температура и след това изтива! Това е факт който зависи и от природните закони и важи навсякъде, дори в Несебър, дори и у вас!
И ако е правилно направена инсталацията , не би трябвало да има проблем да спреш някой от радиаторите!
Защо хората правят печки с тухли , а не само тип чудо?
На какъв принцип действа акумулиращата печка?
Ако беше помислил малко , щеше да разбереш каквото ти говоря - колкото е по голяма масата на един предмет - независимо дали е кетамика, цимент, чугун,алуминии или каквото и да е , толкова по бавно се загрява до определена температура и след това изтива! Това е факт който зависи и от природните закони и важи навсякъде, дори в Несебър, дори и у вас!
И ако е правилно направена инсталацията , не би трябвало да има проблем да спреш някой от радиаторите!
donnna написа:ти твоето парно като загрееш добре радиаторите да не би да им спираш крановете и да чакаш да изстинат и след това пак да ги отваряш????Те хората са го измислили отдавна и си ползват терморегулиращи вентили които при достигане на зададена температура СПИРАТ потока на флуида !
а защо никои не споменава за стоманени радиатори. Наскоро ми ги рекламираха. Някаква немска фирма по барзо загряват от алуминиевите, кориозоустоичиви са добър дизаин а цената им е на половина ... Някои да каже каде е уловката 

Тема "Чугун срещу Алуминий" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература