Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,имам нужда от съвет.
Как бихте разделили токовите кръгове на това жилище?
http://i44.tinypic.com/11tv7k5.jpg
Има стара инсталация и не знам по какви правила преди време са свързани контактите по стаите към осветление
с кабел 2х1,5кв.мм. в следствие на което при включване на някакви мощни радиатори са прегоряли каблите :shock:
http://i39.tinypic.com/1zojdxg.jpg
Във всяка стая има и по 1 контакт с кабел 2х2,5кв. т. нар. усилени :lol:
Едно е ясно - ще се прави всичко на ново,но как най-правилно е въпроса.
Имайте предвид следното:
-със сините точки съм обозначил местата на контактните излази
-фурната,плота,аспиратора,съдомиялната както и радиаторите ще са свързани директно-с твърда връзка.
-евентуално бойлер и малко радиаторче в банята( за всеки случай ако фалира Топлофикация :-D )

Благодаря предварително на всички за мненията,а аз запретвам ръкави и отивам да изкъртя старата инсталация. :-D
myhouse - напреднал
100% тук има хора които разбират повече от мен, но...

Бих направил така

1. Кухненски бокс
2. Хол
3. Детска
4. Спалня + тераса
5. Антре и баня
6. Осветление.

Относно сечението на кабелите, имам идея, но по-добре да пише някой по запознат...
Spokoiniq - майстор
Всчики контакти на 2.5 квадрата, разпределени по предпазител на стая.Осветлението на 1,5 квадрата, на 1 предпазител.Печката сама на 4кв и предпазител, бойлера сам на 4 квадрата.Оттам си смяташ (или ти смятат)предпазителите, ако ще е с ДТЗ-да се изкажат специалистите, аз цитирам принципни положения от ел.проекта, който правиха за преокабеляване на апартамента в който живея.
илко илиев - специалист
всяка стая контакти, на отделен кръг-осветление на отделен кръг-това е за една стая.кухня -4ри квадрата,и от кутия на 2,5кв.баня отделен кръг.абе с една дума за всяка стая отделно кръг за контакти-отделно за осветление.табло-бойлер-25амп.,кухня25амп.ивече контакти на 16амп.-осветлениена10амп.тераса на16амп.но все пак намери някай който е правил и знае какво прави
Милен - майстор
Моето предложение е следното:

1. 20А Бойлер в банята (ако е стандартен 3кВт) - кабел 4кв твърда връзка.
2. 20А за "радиаторчето" в банята кабел 4кв на твърда връзка, от него можеш да пуснеш и за пералнята в детската.
3. Детска токов кръг с 4кв. кабел, отклонение към контакти и радиатора по 2.5, предпазител 25А,
4. Спалня токов кръг с 4кв. кабел, отклонение към контакти и радиатора по 2.5, предпазител 25А, пусни си и контакт на терасата,
5. Хол контакти 20А кабел 2.5кв,
6. Хол радиатор 16А кабел 2.5кв,
7. Кухна плот + фурна предпазител и кабели в зависимост от мощноста на твърда връзка. Ако не ти се теглят евентуално 6кв. понеже трудно се работи с тях, може и два паралелни по 4кв. на общ предпазител.
8. Кухня 25А и 4кв с отклонения по 2.5кв. за хладилник, съдомиалня и аспиратор
9 Пусни си още един за кухнята със свободни контакти в които няма да има включени постоянни уреди 16А и 2.5кв
10.Осветление 10А и 1.5кв за Хол, Детска, Кухня, Спалня и тераса
11.Осветление 6А и 1.5кв за баня и коридор.

Кабелите си знаеш три жила и ДТЗ :wink: за осветлението може и две жила без ДТЗ. Осветлението на коридора е удобно да е на отделно от това на стаите. Така ако възникне проблем и падне предпазител няма да угасне целия апартамент и винаги ще имаш светла зона.

Забл. Писаното до сега е примерен вариант и не трябва да се взима буквално.

Инсталация се прави веднъж и е хубаво да ти направи проект лицензиран електропроектант на място и съответно да я изпълни качествено специалист инсталатор. Резултата от некадърно изпълнение си го видял вече :lol:
rulom - модератор
На втората снимка ми се струва че окисляването е в следствие на влага, така ли е ?
Иначе кабелите ми изглеждат здрави, викни човек да ги погледне и да прецени може ли да се използват.
Иначе си направил хубаво разпледеление на контактите.Придържай се към съветите на колегите по-горе за разпределението, само ще добавя основното трасе до дадена стая да бъде от 4 mm² кабел, а спусъците надолу до контактите от 2,5 mm², евентуално за бойлера и печката трипроводна ел.инсталация за да може в последсвтие да се сложи и ДТЗ.
=========
Ха, Милен вече ме изпревари :) , ама нищо :wink: следвай оптималните съвети !
Успех
rulom написа:
На втората снимка ми се струва че окисляването е в следствие на влага, така ли е ?
Влагата е от мокрене на стените при свалянето на тапетите,но ръждата е само на клемите който са се нагрявали ...
Така или иначе вече всичко старо е свалено и скоро започвам да полагам новите кабели.
...с много зор се кърти бетон за конзоли и разклонителни кутий (всичко беше външно)... :headbash:

спрях се на следния вариант: http://i44.tinypic.com/9lhc9c.jpg
контакти-навсякъде 3 х 2,5кв.мм
бойлер-3 х 4кв.мм (чудя се защо 4 кв.мм като консумацията му ще е не повече от 3 Кв.)
фурна + плот - 3 х 6кв.(и тук с колебание,общата им консумация е 7Кв.)
осветлението не е нарисувано - навсякъде 2 х 1,5 кв.мм

Кръговете ги решихме така:
1.осветление коридор - ап. 6А -хареса ми идеята да е отделно
2.осветление - ап. 10А
3.контакти спалня +радиатор + тераса - ап. 16А
4.контакти детска + радиатор+ коридор + радиатор баня - ап. 16А
5.контакти хол + радиатор - ап. 16А
6.пералня - ап. 16А
7.бойлер - ап. 20А
8.фурна + плот - ап. 25А :?:
9.хладилник + миялна + аспиратор - ап. 16А
10.контакти кухня - ап. 16А
11. главен - ап. 50А :?:

Колко и какви ДТЗ да предвидим като място на таблото?
Правилно ли е разпределението и предпазителите?

Очаквам вашето мнение и препоръки,ако бъркам някъде да се поправя на време.
tynito - напреднал
Абе за бойлера 25А щото си e капризен консуматор , 20А може да ти изключва
Spokoiniq - майстор
Колко киловата требе да е за да изключи 25-ца бре?Над 3 са проточните, такъв там няма май?
В. Петров - специалист
За фурна+плот при тия 6 кв. по-добре сложи 32A, "B" характеристика*.
Най-подходящото място за поставяне на главен предпазител е в началото на захранващата линия, като параметрите му са съгласувани с типа, сечението и начина на полагане на кабела.
Според стандартите и действащата нормативна уредба, за осветление също се изисква отделен заземителен проводник.

* Защо "B" характеристика ли? Ами - помислете малко. :lol:

Тема "Разделяне на токови кръгове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: