• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
Имам сонда в двора , която не беше използвана много време . Купих помпа Гардена също и ръчна помпа. монтирах ги и всичко беше добре но след известно време започна да изкарва вода след което спира за около 2-5 минути и пак изкарва вода . Когато работи по - дълго интервалите на изкарване и на неизкарване на вода зачестяват. сондата е на делбочина 11 м..Въпроса ми е дали водата се изчерпва или от някъде дьрпа въздух ? Благодаря!
В момента когато водата свършва, излиза ли с нея пясък?
Не неизкарва пясък . Не изкарва нищо . моторчето бръмчи но не изкарва нищо чак след няколко минути започва да изкарва отново вода!
Най напред провери дали помпата е достатъчно дълбоко. За да намериш дъното на кладенеца, ползвай конец и например голяма гайка за тежест, а за да хванеш нивото на водата, вържи пластмасова бутилка, наполовина пълна с вода.

Ако дълбочината на сондата е наред - сорри... Всеки сондаж си има живот. След време колматира и пропускливостта на водоносния хоризонт намалява поради затлачването. Има фирми, които чистят сондажни кладенци, но дали инвестицията ще има ефект, не е ясно предварително. Можеш да опиташ да го продухаш и сам, като наемеш мощен компресор и еърлифт...
gnl77 написа:Имам сонда в двора , която не беше използвана много време . Купих помпа Гардена също и ръчна помпа. монтирах ги и всичко беше добре но след известно време започна да изкарва вода след което спира за около 2-5 минути и пак изкарва вода . Когато работи по - дълго интервалите на изкарване и на неизкарване на вода зачестяват. сондата е на делбочина 11 м..Въпроса ми е дали водата се изчерпва или от някъде дьрпа въздух ? Благодаря!


Потопяема ли е тази помпа ?
И какво е еърлифт ?
Еърлифт е просто устройство за изпомпване на вода. Задвижва се със сгъстен въздух, който се изпуска в дъното на вертикална тръба. Може да изпомпва много големи дебити, включително тиня, пясък и дребен чакъл от дъното на сондажа. Използва се за прочистване на сондажни кладенци. Дали и колко ще се справи с колматацията в конкретния случай е трудно да се предвиди...

Изображение

Нужен е въздушен компресор с голям дебит, маркуч и тръба...
А с начални сапьорски умения-не се ли получава това "продухване" ?

Ако помпата не е потопяема-съмнявам се, че ще може да дърпа вода от 11 метра.
Naskata написа:А с начални сапьорски умения-не се ли получава това "продухване" ?

Един от начините за борба с колматацията е именно сапьорски... :)

Не е нужна кой знае каква квалификация, но е добре поне да си виждал, как се прави. С еърлифт редовно работят сондьорите и ако имаш някой подръка, поразпитай го, преди да се изръсиш за наем на компресор.
Помпата не е потопяема .
благодаря за отзивите ! не разбрах как да проверя нивото на водата , защото имам само тръба - сонда , а не е кладенец. Пуснах в тръбата един маркуч и като го извадих видях че е мокър на около 1 м. т.е водата е на около 1 м. от дъното.
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Всичко за вилата”