Всички въпроси за вилата.
Имам сонда в двора , която не беше използвана много време . Купих помпа Гардена също и ръчна помпа. монтирах ги и всичко беше добре но след известно време започна да изкарва вода след което спира за около 2-5 минути и пак изкарва вода . Когато работи по - дълго интервалите на изкарване и на неизкарване на вода зачестяват. сондата е на делбочина 11 м..Въпроса ми е дали водата се изчерпва или от някъде дьрпа въздух ? Благодаря!
В момента когато водата свършва, излиза ли с нея пясък?
Не неизкарва пясък . Не изкарва нищо . моторчето бръмчи но не изкарва нищо чак след няколко минути започва да изкарва отново вода!
Най напред провери дали помпата е достатъчно дълбоко. За да намериш дъното на кладенеца, ползвай конец и например голяма гайка за тежест, а за да хванеш нивото на водата, вържи пластмасова бутилка, наполовина пълна с вода.

Ако дълбочината на сондата е наред - сорри... Всеки сондаж си има живот. След време колматира и пропускливостта на водоносния хоризонт намалява поради затлачването. Има фирми, които чистят сондажни кладенци, но дали инвестицията ще има ефект, не е ясно предварително. Можеш да опиташ да го продухаш и сам, като наемеш мощен компресор и еърлифт...
gnl77 написа:Имам сонда в двора , която не беше използвана много време . Купих помпа Гардена също и ръчна помпа. монтирах ги и всичко беше добре но след известно време започна да изкарва вода след което спира за около 2-5 минути и пак изкарва вода . Когато работи по - дълго интервалите на изкарване и на неизкарване на вода зачестяват. сондата е на делбочина 11 м..Въпроса ми е дали водата се изчерпва или от някъде дьрпа въздух ? Благодаря!


Потопяема ли е тази помпа ?
И какво е еърлифт ?
Еърлифт е просто устройство за изпомпване на вода. Задвижва се със сгъстен въздух, който се изпуска в дъното на вертикална тръба. Може да изпомпва много големи дебити, включително тиня, пясък и дребен чакъл от дъното на сондажа. Използва се за прочистване на сондажни кладенци. Дали и колко ще се справи с колматацията в конкретния случай е трудно да се предвиди...

Изображение

Нужен е въздушен компресор с голям дебит, маркуч и тръба...
А с начални сапьорски умения-не се ли получава това "продухване" ?

Ако помпата не е потопяема-съмнявам се, че ще може да дърпа вода от 11 метра.
Naskata написа:А с начални сапьорски умения-не се ли получава това "продухване" ?

Един от начините за борба с колматацията е именно сапьорски... :)

Не е нужна кой знае каква квалификация, но е добре поне да си виждал, как се прави. С еърлифт редовно работят сондьорите и ако имаш някой подръка, поразпитай го, преди да се изръсиш за наем на компресор.
Помпата не е потопяема .
благодаря за отзивите ! не разбрах как да проверя нивото на водата , защото имам само тръба - сонда , а не е кладенец. Пуснах в тръбата един маркуч и като го извадих видях че е мокър на около 1 м. т.е водата е на около 1 м. от дъното.
Според мен, щом не е потопяема помпата-тя не може да засмуква на повече от 8,5 метра, а 11 й идват в повече.
Проблемът може въобще да не е в сондажа, при все, че водния стълб (разстоянието между дъното и водното огледало) е добре да е не по-малко от 1,5 метър.
gnl77 написа:Помпата не е потопяема .

Ами оттам трябваше да почнеш... От 11m не е възможно да изпомпва. Дори ако съществуваше "идеална" помпа, щеше да може да засмуква най-много от ~10,4m. Реалните от доста по-малко.

Не разбрах тръбата обсадна ли е. Пробвай с потопяема помпа, ако диаметърът на тръбата позволява...
Тръбата е 1 цол и адна четвърт . А ако сложа тази помпа която имам по - ниско т .е да засмуква от по малка дълбочина дали ще има ефект?
Естествено, че ще стане, ама трябва да я вкопаеш поне на 3 метра.
Няма помпа която да е на повърхността и да тегли от 11 метра. Трябва да е потопяема и да ползваш напора и, за целта има специални сондажни помпи които изглеждат така:
http://hitachi.bg/ViewProduct.aspx?id=726
Има подобни с по-малък диаметър и по-голям напор и дебит. Ако е кладенец може да ползваш и друга потопяема помпа. Какъв е отвора на тръбата?

едит
Малък е тоя отвор за сонда. Има два варианта:

1. Да се разшири отвора и да сложиш сондажна помпа.
2. Да изкопаеш там където е тръбата дупка ~3 метра и там да пуснеш помпата. Понеже спомена помпа Gardena кажи ми кой модел е за да ти кажа дали ще ти свърши работа. Не трябва да е най-маломощната, желателно е да е от многостъпалните модели.
центробежната помпа триабва да е на не повече от 7 метра от водата така че правиш една шахта и го слагаш по ниско до водата :)
Здравейте. И аз бях пред такава дилема. Имам кладенец, който е с дълбочина 14м. Naskata е прав, че щом е повече от 8,5м, няма да може да тегли. Но аз се разрових в нета и обиколих няколко изложения и намерих каквото ми е нужно. Помпата е на GRUNDFOS и съм я сложил в мазето на разтояние 5м от кладенеца. Работи ми от 2 години и съм много доволен. Различното при нея е, че в кладенеца влизат 2 тръби и има инжектор накрая, който компенсира точно тази разлика в дълбочината. Ако искаш мога да ти кажа модела и да приложа няколко снимки.
Ако можеш напиши повече информация много ще съм ти благодарен !
Ето ти инфо и малко снимки от мойта система. Аз съм с модел JD Basic 4, като ми захранва идеално етажа от къщата. Ти ако искаш си купи по- големия модел(излизаше с 100 отгоре).Цялото оборудване ми излезе около 650 лв, като не се смята труда - той си е от мен. Е жената почерпи, все пак има вода в горещините. Успех.

Прикачен файл

Pages from BASIC_Brochure-2.jpg
Pages from BASIC_Brochure-2.jpg (68.99 KиБ) Видяна 10124 пъти

Прикачен файл

Pages from BASIC_Brochure1.jpg
Pages from BASIC_Brochure1.jpg (51.3 KиБ) Видяна 10124 пъти

Прикачен файл

DSC05375.JPG
DSC05375.JPG (87.34 KиБ) Видяна 10124 пъти

Прикачен файл

DSC05378.JPG
DSC05378.JPG (94.71 KиБ) Видяна 10124 пъти

Прикачен файл

DSC05371.JPG
DSC05371.JPG (84.58 KиБ) Видяна 10124 пъти
какъв е размера на ежектора.Дали може да влезе в 80 мм сондаж.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Всичко за вилата”