Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
възстановявам една стара плетарка на едно райско място много красиво и диво наоколо няма майстори защото живеят 7 човека целогодишно и трябва да съм наясно все пак съм и жена какъв майстор да търся една от външните стени ми е изкълвана от разни птици и имам чувството, че третото гнездо ще ми е вътре в стаята. Кави материали и майстор трябва да търся. моля, ако може да ми помогнете.
bisplus - специалист
Дай някоя снимка да видим за какво става въпрос. :)
shotik - майстор
Преди години мой познат си прави къща с кал,глина и слама.Направил беше от греди скелета и покрива.Заковава дъски най-долу от двете страни на гредите,обърква кал,глина и слама и пълни просранството между тях.Заковава дъска отвън която захлупва около 1 см долната и е под наклон,а отвътре е над другата и е гладко,пак пълни и така цялата къща.Не съм ходил от поне 10 г ,нямам и връзка с него и незнам как е сега.Махала на село Видрар ,между Трън и Земен.
На майка ми дядо и ,1890 г е построил къща долу с 60 см камък дувари,греди носещи други греди ,които са на 90 градуса ,пода на втория етаж е дюшеме,а стените за плетени клони от леска,измазани с кал,глина,слама и говежди фъшкии.1968 г.наковахме рабица,над нея бирени капачки обърнати навън с отвора и с варов разтвор я измазахме.Засега къщата е още здрава и се ползва от вуйчо.
Има много подобни къщи ,въпросът е ,човек да приеме нещата и без никакви задълбочвания за новите материали и технологии да я полва.

Това го писах в тема за къща с метална конструкция,ще добавя и още нещо.
Ако гредите са открити и ги оставяш да се виждат,може с горело масло от мотор/използвано/ да намажеш гредите ,служи за импрегнация и като се замаже около тях плета с варов разтвор,те остават тъмни и изпъкват добре,подчертават скелета на къщата.Ако плета е повреден ,подменяш с лескови клони или други пръчки растящи по гори,хората ги ползват за притки.В района на Вършец ги знаят като "свиняк".

Ето и снимки на ремонт на къща

http://orel.snimka.bg/architecture/remo ... 07.1032950
Много благодаря за вниманието. За съжаление нямам снимки зимата е почти невъзможно да се ходи още повече, че няма и транспорт за да го снимам. Стената е дъски и кал, отгоре изглежда, че е измазана с вар и незнам какво. Всичко това е изкълвано от птици и няма бяло, а само дупки. Аз немога да го направя и търся съвет какви материали и майстор да търся. още веднъж благодаря
housedoktor - майстор
имаш няколко варианта на действие.Зависи каква цел имаш-да го закърпиш набързо,или да стане прилична къща
Голямото ми желание е да го направя хубаво и за по-дълъг период от време.
argonavt - специалист
Хайде изровете някакви снимки . :)

Тема "моля за съвет" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: