Проявете вашата изобретателност.
alfafen - специалист
Здравейте искам да си направа битова вентилация обаче за целта ми трябва датчик за влага.Идеята ми е при влажност 60 % да се задейства вентилатор за аспирация към комина , на другата стена ще има отвор в близост до климатик за навлизане на чист въздух,който ще се отопля от него.Така при студено време няма да има толкова загуби.Продават по магазините готов такъв но той се задейства при 70% влажност а аз мисля че това е много :!: и по стените пак ще кондензира влага и мухъл. Ако някой има такава схема моля да пише или поне споделете при 70% ще има ли мухъл по стените :?:
torbalan - Дървен философ
то като пише 70% ти мислиш ли, че винаги при точно толкова ще се задейства...

тези датчици, еле пък за битови цели, са с някакъв толеранс...

така, че ако има готов - действай смело...
ArturDent - Почти Безобиден
Относно влажността:
Каква е идеалната температура и влажност в жилището

То и темата го показва при различна температура оптималната влажност е различна. Освен това това е и субектувно усещане.
alfafen - специалист
При мен проблема е следния. Мисля да направя вътрешна изолация на външната стена и тавана с кнауф вата и пороизолация.Дотук добре обаче зимата като не се проветрява влагата се увеличава и ще започне да кондензира по студените места,а и кислорода в помещението намалява.Майка ми има ХОБ и се нуждае от сравнително свеж въздух(мухъл и плесен е недопустимо).Както видях от др тема 70% влажност си е супер среда за тези организми.Затова ако имате други идей освен (рекуператор-висока цена) моля да споделите
hygro - майстор
При ХОБ пациент по-добре е да използваш външна изолация. Колкото и добре да е пароизолирана вътрешната топлоизолация, промените на температурата променят обема на на прашния и замърсен въздух във ватата и го издухват през неуплътнените места в помещението.

Проветрението само по себе си не решава проблема, защото се прави няколко пъти в денонощието за кратко, а през останалото време домашния прах си е налице. Радикалното решение е използването на въздухопречиствател с HEPA филтър, какъвто и се препоръчва при много други белодробни заболявания. Дори и при използване на рекуператор, поради изключително затруднената му поддръжка в биологически чисто състояние, HEPA филтърът е задължителен. Въздухопречиствателят в голяма степен решава проблема и със замърсения външен въздух, поради който зачестява ХОБ например в Перник или Бургас...

За премахване на евентуален проблем с плесените, са важни две неща - ефективна топлоизолация, както вече правилно си се ориентирал, и контрол на влажността в здравословни граници.
8180 - майстор
alfafen написа:
Така при студено време няма да има толкова загуби.
Това не е точно. Изхвърляш топъл въздух, вкарваш - студен и го грееш. Регулиране/намаляването на влагата си иска разходи за отопление. Вероятно осушителите са най-ефективни в това отношение. Рекуператорите - също. Др. параметри на свежия въздух също играят. Хигро да каже кое по- по - най-.
alfafen - специалист
явно няма да стане по евтиния начин :? и ще трябват по сериозни инвестиции.За външна изолация и ас съм за обаче живея в кооперация и не е толкова лесно да се санира + това къщата няма дори и обикновенна мазилка а вътрешната изолация е най лесният и евтин вариянт за 1 стая, а засега немога да си позволя да отделя много средства :sad: .

Тема "Датчик за влага" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: