Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Fen - напреднал
ЗДравейте ,става въпрос за вътрешността на 4 тонна цистерна за вода която се испозвала за напояване --пулннене испразване ..и така циклично.Вследствие, въпреки старото покритие от някакъв грунд и боя вътре с течение на времето започва да се появява ръжда. От доста време цистерната е празна и суха , и като я огледах скоро отвътре ръждата на места е започнала да си "копае местенца " . Със шпатула започнах да рътя тези места --и цели шупли стара боя, и ръжда падат и под тези шупли си е ..пак ръжда ..дотук добре . Сега главния ми въпрос е след като цялостно истържа местата кудето има падащ слой стара боя ..т,е, премахна шупли и други, може ли цялостно мсетата да се минат с ръждо-преобразувател, и след акто той взаимодсйства с ръждата и си свърши рабтоата ,да мина отгоре направо с грунд ?
Тази комбинация ръждопреобразувател (изчакване) и селд това с грунд отгоре му добра ли е или е лоша , грунда ще държи ли върху местата минати с ръждопреубразувател?

Целта ми с ръждо преубразувателя е да избегна шкуренето ...търкането с телените четки вътре в цистерната ,щото щее чудо :shock: ..от прах
MASTER - специалист
Може,ще стане, но трябва някак си след това обилно да изплакнеш с вода и да подсушиш добре.

И ако вместо грунд използваш някакво друго покрите може да издържи години наред.

В Германия съм ползвал такава боя, но тук не съм се заглеждал дали има защото не ми се е налагало да правя подобно нещо.

И как се казваше боята - убий ме- не помня. Само си спомням че беше сравнително скъпа.

Най вероятно и у нас има някакви подходящи материали за целта.
Ако има тук някой специалист по антикорозионна защита ще е много полезен за темата.
sek.1 - специалист
Цинковата боя е на фирма Зинга (Германия) и в действителност е много ефективна нанася се направо върху ръждата само с една телена четка се сваля повърхностния прахоляк. Боята прави някъква химическа връзка и неутрализира ръждата . Една кутийка от 400 милилитра тежи кило явно има доста цинк вътре . Нямам спомени колко струваше и от къде я купувахме работил съм с нея преди повече от 10 години.
marian1 - майстор
да и аз бих ти препоръчал Цинга - по изложенията я рекламираха като течен цинк,или вид студено поцинковане-пусни си търсачката и успех! :lol:
Стефан - майстор
За целта аз бих ти дал следния съвет. Премахни колкото можеш повече ръжда. Обработи с ортофосфорна киселина и вода в съотношение 1:3. Т.е. разреждаш киселината. Ръждата от червена трябва да стане сива, или железния окис става фосфорен окис. След това обилно изплакни с вода, и изчакай да изсъхне. След което с твърда четка нанасяш антикор Боди999, сивото боди. Надявам се да има успех.
sek.1 написа:
Цинковата боя е на фирма Зинга (Германия) и в действителност е много ефективна нанася се направо върху ръждата само с една телена четка се сваля повърхностния прахоляк. Боята прави някъква химическа връзка и неутрализира ръждата . Една кутийка от 400 милилитра тежи кило явно има доста цинк вътре . Нямам спомени колко струваше и от къде я купувахме работил съм с нея преди повече от 10 години.
в момента я предлага фирма Аква актив оод бургас Костадин Георгиев
но нямам телефона в момента.съдържа 98 % цинк. Работи се със специален разтворител , но излиза евтино.Преди 8 год. си боядисах оградата на двора направо върху ръждата, и досега не е избила нова.
shotik - майстор
sek.1 написа:
Продава се в София на ул "Тодор Каблешков " 1 ,преди 4 години струваше 28 лв кутията,но за грамажа не съм сигурен колко беше ,виж в гугъл.там ще я покажат.
vpetrovbg - напреднал
То горещото поцинковане не издържа много, та камо ли това псевдо-поцинковане! Можеш да ползваш ръждопреобразувател на Вюрт и върху него директно може да се нанася било боя или грунд! автобояджиите го използват много, но е скъпичък, някъде около 50-60 лева е литъра.
Spokoiniq - майстор
Зинга в течност няма да изкара, има на една фирма подобна, морските метални шамандури мажат, много по-сериозна работа е.Във форума Офроуд.бг е разисквана темата за най-добрия ръждопреобразувател -Вюрт, там редовно се сформират групички от по 2-3-4 човека и си делят разфасовката, ако те интересува се регистрирай там и намери темата, винаги е жива, че те с тая кал много гният и го ползват.

Тема "Обработка на ръжда" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: