Съвети за начинаещи готвачи.
mit2markov - специалист
здравейте,сладури.кажете ми,ако знаете,как се прави и съхранява хайвер тарама.Знам,че след измиването на хайвера и отстраняването на ципите се разбърква с олио и сол,след което се прибавя сух хляб,бял лук и т.н.моля ВИ такава вкусотия е.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Направен (разбит) хайвер НЕ СЕ СЪХРАНЯВА. Изяжда се.
Като се извади от рибата (купи се), хавера го осоляваш, пъхаш в буркан и заливаш с олио, да няма достъп въздухът. И в хладилник. Като узрее, като си промени цвета на оранжев, е готов за РАЗБИВАНЕ. Не разбъркване. 50тина грама, в сравнително тесен съд се разбиват с миксер. С перки, постепенно на тънка струйка се добавя олио.....
По принцип ципите се замотват по перките и така се почиства бързо и лесно. Миенето от излишната сол се прави по няколко наина, най-лесно е просто да се накисне в тензухена торбичка за час в прясно мляко.
boltik - специалист
Е това го търсех от много-време да го науча и най-после му дойде и на него редът.Ако може пълната рецепта с лимончето и т.н.Аз знам че майсторите никога не си казват рецептите но все пак до колкото е възмозно????И от кои речни риби хайверът е най-подходящ???
torbalan - Дървен философ
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/tarama

чувал съм, че на мряната хайвера не се яде...
с другите риби май няма драма :)
boltik - специалист
Здравей Торбалане.Питам щото при мен хайверът е много-скъп и естествено екпериментите излизат скъпи.И питах майстора за тънкостите на разбиване защото един корабен моряк от една лъжица хайвер и едно лимонадено шише олио направи чудеса.Получи се една средна чини разбит хайвер като пяна но аз и така до днес не мога да получа същия ефект.Може би нещо пропускам или той нещо е пропуснал да ми обясни????Знам ли?А човека се казваше Мишо Бузгунов.Бирш радио любител.По-старите радиолюбители го познаваха.Лека му пръст.
mit2markov - специалист
хайвер от шаран,бяла риба,става чудно вкусен приготвянето е лесно и го знам Но!?начина на съхранение ме интересува,от 1на лъжичка наистина стават чудеса,въпроса е как?
torbalan - Дървен философ
е, още в началото на темата някой отговори...

кило хайвер се обърква с кило сол...
и така в хадилника може да изкара година :)

някой беше писал, че се полива с олио отгоре, но лично аз не вждам смисъл в това :)
mit2markov - специалист
много ВИ благодаря на всички,а най-много на вас"торбалан",РЕЦЕПТАТА е може би,точно както вие казвате 1=1,а олиото служи като запечатка,за да не поема въздух,само не разбрах колко време трябва да престои за да узрее ама нищо,ще го чакам 1месец пък каквото стане/бях на гости,домакинята разбърка въпросния хайвер,но не разбрах начина на съхранение./а самата рецепта е:взема се 1лъжичка от хайвера/този който е 1=1/,налива се на тънка струя олио,около 0,250гр.относително е -+:съотношението хайвер-олио е1:9,2филий сух бял хляб/отделя се кората,като предварително леко се намокри,средата се натрошава и се прибавя към хайвера/добавя се лук,може и бял лук по вкус,препоръчително е през преса,лимонов сок или винена киселина,всичко се смесва.да ви е сладко!
bullet - специалист
Докато се разбива, в около 20-30гр. топла вода се разтваря щипка сода бикарбонат и се добавя по малко към хайвера.
silllveto - Майсторица
Хайвер съм съхранявала в хладилник доста дълго, важното е да е покрит с олиото.
Приготвям го по следния начин: лъжица хайвер разбивам в неметален съд с неметална лъжица (май така беше :? ), добавям при непрекъснато бъркане, по малко олио и накиснатата и оцедена срединка на 1-2 филии хляб - точните пропорции не помня, карам го по усет. Задължително настъргвам 1/2 глава лук и сока на един лимон. Без тях не става, но не прекалявайте.

Тема "хайвер тарама" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: