Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mitkosoft - напреднал
Здравейте, имам един хубав и мощен светодиод 3.2волта 1ват имам и някоя друга изпаднала соларна клетка та реших да си направя градинска лампа. Всичко добре но ме мъчи проблема как да направя схемата така че когато има светлина диода да спира да свети и да почне да се зарежда батерията и как да стане като залезе слънцето да се прекъсва зареждането и да превключва на диода. Четох някъде че ставало с 2 транзистора ама не пише какви са и как са свързани. Ако някой има идея моля да сподели ще съм благодарен....батерията която ще ползвам е 3.7волта литиево йонна 2000ма тип АА
ecotronic - специалист
mitkosoft написа:
Здравейте, имам един хубав и мощен светодиод 3.2волта 1ват имам и някоя друга изпаднала соларна клетка та реших да си направя градинска лампа. Всичко добре но ме мъчи проблема как да направя схемата така че когато има светлина диода да спира да свети и да почне да се зарежда батерията и как да стане като залезе слънцето да се прекъсва зареждането и да превключва на диода. Четох някъде че ставало с 2 транзистора ама не пише какви са и как са свързани. Ако някой има идея моля да сподели ще съм благодарен....батерията която ще ползвам е 3.7волта литиево йонна 2000ма тип АА

http://members.shaw.ca/novotill/SolarGa ... /index.htm
sstefanov - майстор
Литиево-йонните батерии са много чувствителни към презареждане и затова ще ти трябва задължително схема, която да спира зареждането при достигане на номиналното напрежение.
mitkosoft - напреднал
много сложни ми се виждат тея схеми колага нещо по просто не може ли все пак не съм такъв спец
ecotronic - специалист
mitkosoft написа:
много сложни ми се виждат тея схеми колага нещо по просто не може ли все пак не съм такъв спец

Аз лично съм пробвал да правя фотореле и без транзистори и разбрах, че не става. Щом не си купупаш готова соларна лампа (струват по 3 лева) а търсиш схема, предполагам, че ти е интересно сам да си я направиш.
Е - малко по-сложната схема (с 3 транзистора вместо с 2) е още по-глямо предизвикателсво.
mitkosoft - напреднал
а какво ще кажете за тая схемичка

Прикачен файл

darkdetectingleddrivercircuit.jpg
darkdetectingleddrivercircuit.jpg (40.78 KиБ) Видяна 6707 пъти
ecotronic - специалист
mitkosoft написа:
а какво ще кажете за тая схемичка
Доста проста схема и същевременно доста хитра идея вместо да се прави фотореле, да се отчита зарядния ток от соларния елемент.
Така, че спокойно можеш да я реализираш.
mitkosoft - напреднал
благодаря за подкрепата само искам да попитам понеже диода ми е 3.7волта и батерията мисля да е 3.7 литиево йонна или 3 последователно свързани никел-метал хидридни с напрежение 3.6В(те са по 1.2 волта всяка) тогава мисля че съпротивлянията от схемата няма да са същите аиде за диода лесно ще му намеря резистора но 5К резистора от схемата какво да го правя да го намалям или увеличавам
sstefanov - майстор
Тази схема не отчита зарядния ток, а се задейства когато напрежението на слънчевия елемент намалее.
Резистора от 5k не е с критична стойност и не зависи от напрежението на батериите. Може да сложиш всякакъв резистор от 5 до 20 килоома.
ecotronic - специалист
Правилна е забележката на колегата Стефанов затова, че не зарядният ток а напрежението фотосоларния елемент води до запалването на светодиода.

Относно светодиода, който смятш да ползваш:

Мисля, че трябва да намериш такъв с по-ниско напрежение в права посока. В противен случай ще се получи ситуация при която при малко понижавне напрежението на акумулатора светодиодът ще изгасне. А трябва да се отчете и факта, че върху отпушения транзистор се губят над 0,5 V.
Така че ако зареден акумулатор е с напрежение 3,7 V., светодиодът трябва да е за напрежение под 3 V.

PS: схемичките, от линка, който постнах по-горе (последната от всичките) има основното предимство пред твоята, че светодидите работят в импулсен режим и така дават добра осветеност при по-малка консумация на енергия.

Тема "Въпрос за схема с 2 транзистора" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: