Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
radius - майстор
Въпроса не е много ВиК, а по-скоро юридически. В сегашните закони май няма понятие пречиствателна станция. Има септични ями, изгребни ями. Домашни пречиствателни станции може да заустват в дерета ( втора категория), но който няма дере какво да прави. По проект ВиК-то ми е заложил резервоар 4 куб.м. и после поливане, изпомпване. Просто не беше сигурен, че с изливане в земята ще мине проекта. Района не е свлачищен, но има ли някаква принципна забрана за дрениране на водите от ПС с капацитет 0.6-0.8 куб.м./ден. Не от гледна точка на това чисти ли са водите, а че са води. Не искам да копая във варовици и да сложа после скъп резервоар , който няма да ползвам. Тия от общината сигурно ще кажат, че не може да си направя попивно поле, дренажен кладенец, но ако няма забрана и аз знам че е така може и да ги убедя.
Питах разни фирми, продаващи ПС, но не можаха да ми кажат законово как са нещата, въпреки че половината им реализации са с дренаж.
bulhomes2 - майстор
В ЗУТ изобщо не фигурира понятието пречиствателна станция. Ако имаш къде да го заустиш - искаш разрешение от басейнова дирекция и след това ти дават разрешително за строеж. Ако нямаш къде - трябва да имаш още един съд, който да показваш като изгребна яма. Дренажи и попивни полета съм почти сигурен, че не са разрешени, въпреки, че всички така го правят.
radius - майстор
Да де, то това питам и аз, къде пише че не са разрешени, да не е само мит. В кой ли закон, наредба?
Каналски - специалист
radius написа:
...... да не е само мит.
Не е Мит , наистина от над 10-на години Чиновниците тълкуват "буквално" текстове от ЗУТ и под "септична яма" разбират дупка в земята. Един от начините да се избегне тълкувателният конфликт е никога да не се ползва термина "септична яма" в проектната документация и да се ползва "пречиствателно съоръжение за битови отпадъчни води". По спомени повърхностните земните пластове също се водят "втора категория приемник" т.е. от тук и извода за някакво конструктивно тълкуване и подход ....
Във форума има писания за "малки пречиствателни съоръжения", както и писания за "дупки в земята". За мен "дупки в земята" са неприемливи и точно те са забранени :)
radius - майстор
Мерси за насоката. В моята документация никъде не става дума за дупки, ями и т.н., говори се за пречиствателно съоръжение еди какво си ( има и модел посочен) или еквивалентно. Ако земята е втора категория приемник, не би трябвало да имам проблем, но ще видя има ли го някъде това и дали е безусловно. Защото пък в свлачищни райони ( моя не е такъв) едва ли е допустимо да се излива вода , па макар и условно чиста.
Каналски - специалист
radius написа:
....
По спомени категоризацията на приемниците е в Закона за Водите. Което не пречи да има и в други закони и наредби конфликтни параграфи/членове/точки .... Свлачищните райони са много "тъмна работа" .... ама Научна Фантастика с неочакван край е всичко. Лично за мен Изгребните Ями са доста идиотско нещо, освен за Кораби, Самолети, Влакове, Цепелини , Рейсове, Кампери , Понтонни жилища и пр.

Тема "Преч. станция в дренаж - допустимо ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: