Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bobibr - помощник
Питам знаещите. Имам котел Атмос комби 24кв. който захранва три конвектора от малките,един ал.радиатор с 15 глидера,един ал.радиатор с 7 глидера и един с 5 глидера,серпентина на 80 литров боилер.Котела е свързан с трипътен смесителен вентил и помпа грунфос 25-40 на топлата вода след вентила и съм доволен. Сега искам да отоплявам една съседна пристройка където ще свържа към инсталацията два ал. радиатора по 17 глидера,два по 5 глидера и още една серпентина на 80 литров бойлер. Въпроса е дали ще стане този котел и каква помпа трябва да сложа като растоянието до пристройката е към 50 метра а височината към 2 метра. И какъв цол тръби,от котела до нея трябват.
syncho - майстор
Ще имаш много големи загуби по пътя и може да не си заслужава.
bobibr - помощник
bobibr написа:
Питам знаещите. Имам котел Атмос комби 24кв. който захранва три конвектора от малките,един ал.радиатор с 15 глидера,един ал.радиатор с 7 глидера и един с 5 глидера,серпентина на 80 литров боилер.Котела е свързан с трипътен смесителен вентил и помпа грунфос 25-40 на топлата вода след вентила и съм доволен. Сега искам да отоплявам една съседна пристройка където ще свържа към инсталацията два ал. радиатора по 17 глидера,два по 5 глидера и още една серпентина на 80 литров бойлер. Въпроса е дали ще стане този котел и каква помпа трябва да сложа като растоянието до пристройката е към 50 метра а височината към 2 метра. И какъв цол тръби,от котела до нея трябват.
LazarGanev - "Велик майстор"
За да избереш помпата трябва първо да е ясна схемата на свързване - една помпа ли ще обслужва двете постройки, две ли?
bobibr - помощник
Една помпа да опслужва и двете сгради.
bobibr - помощник
Никой ли не може да помогне с съвети.
LazarGanev - "Велик майстор"
Мързи ли те да драснеш схемичка, че да не хвърляме боб? Само гадател може да ти отговори адекватно при нищожната информация, която си дал.
bobibr - помощник
Не ме мързи но не знам как
idunno - специалист
Просто разделяш двете инсталации на два щранга, слагаш щранг регулиращи вентили на стария и новия щранг и по разполагаемото налягане на помпата се пресмятат диаметрите на новия допълнителен щранг.Не е нужна схема, човек да си го представи.
joro_vn - специалист
Една помпа 25-40 е малка за двете инсталации и толкова дълъг тръбен път.

Тема "Съвет за котел и помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: