Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Spassow_lbg - специалист
Здравейте,

преди 15г. зидан комин за локално парно с наши мили -родни и негодни коминни тела се е напукал по цялата дължина от 1 етаж до 3 етаж (тавански етаж). Между етажите са плочи отляти по двата отвора на коминното тяло. Така е между 1 и 2 етаж и между 2 и 3 етаж., Интересно е че долу в мазето не се е напукал комина.
На 1 и 2 етаж комина е обхванат странично с колони а на трети1 етаж е без старнични колони и се подпира само на стената.
Идеята е следната, пък вие ще кажете дали е добра или може да се усъвършенства:
Да се изкъртят коминните тела между колоните на 1 и 2 етаж и да се премахнат изцяло на 3 етаж до покрива.
да се монтира от долу до горе квадратна тръба огъната по размера на отворите в плочите и да се пусне изцяло метален комин до над покрива.
Въпроса е с какво да се облече този комин във надпокривното пространство, тоест отгоре? Вътре няма да има проблем с обличането, вата мрежа мазилка и е готов, или пък конструкция от гипсокартон.
Но горе прехода между подпокривното простанство и над него както и обличането на външната част немога да си я представя още.
Между другото покрива е с воалитени керамиди и комина минава покрай билото, тоест в момента коминните тела се опират в гредата на билото от едната страна и на стената от другата.

ако имате идей как да се осъществи най добре трансплантацията моля кажете.

Благодаря предварително
шоп - майстор
Първо:
комина НЕ ТРЯБВА да допииира до никаква дървена греда на покрива. Минумум 10 см разстояние. Казва ти го пожарникар!

Второ: ще се вкараш в приключение с този метален комин. Ще имаш конденз и миризми. Можеш да го изолираш с каменна вата за да компенсираш този проблем. Предполагам ще го огънеш на абкант от 2-3 мм черна ламарина, която след 5-6 години ще бъде разядена от глеча в комина и пак ремонт

Съвет от мен: ако проблема в досегашният комин е само напукването-направи му само една декоративна облицовка от гипскартон.

Успехи.
Spassow_lbg - специалист
проблема на комина е че просмуква дим на места, и се появяват черни петна.
затова искам да реша генерално проблема, ако трябва и от по-дебела ламарина да го направя за да не изгние за 5-10г.
Caxo - специалист
Комина го правиш от неръждаема стомана. Обличаш го с вата, в етажите го покриваш с гипсокартон, а отгоре с поцинкована ламарина. Моят е кръгъл фи 160мм на 4 етажа и си дърпа стабилно :)
Spassow_lbg - специалист
гледам разни фирми предлагат иноксови коминни тръби, но с дебелина на стената 0,5 нещо ме съмняват.
все пак при тази температура дето се развива няма ли да прогорят много бързо?

ако някой е слагал иноксов комин моля да сподели параметри, фирми, цени.
Caxo - специалист
Инокса не гори, затова е такава дебелината. Ако толкова много ти се нагрява, то тогава не ти работи добре котела. Целта е топлото да отива към радиаторите, а не към комина ;)
Andri01 - майстор
Spassow_lbg написа:
гледам разни фирми предлагат иноксови коминни тръби, но с дебелина на стената 0,5 нещо ме съмняват.
все пак при тази температура дето се развива няма ли да прогорят много бързо?

ако някой е слагал иноксов комин моля да сподели параметри, фирми, цени.
Комина на камината ми е от гъвкава неръждаема тръба 200мм. с дължина 6,5м. Вече 10г. си работи без проблем-няма конденз,няма пушене.
ivanovbg - майстор
viewtopic.php?f=47&t=43493&start=20
Тук съм снимал и писал. Иначе нищо че е 0,5 държи до над 1000С. Беше червен но само си смени цвета от един чувал от захар :lol:
Caxo - специалист
На каква цена ти излезе само неръждаемия кюнец на линеен метър? Май беше казал, че е фи 200 ?
ivanovbg - майстор
Мале те ги качили двойно :shock: http://www.concritube.com/full_catalogue.pdf
По спомен всичко ми излезе под 300лева- 10 метра комин. Но беше отдавна и ф200 бяха на промоция.
:partyman:

Тема "смяна комин за локално парно между етажите до покрива" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: