Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Здравейте попрочетох доста мнения относно термо помпите или така наречените чилърни системи в частност вода-вода и в главата ми изникна идеята че не би било сериозен проблем да се постигне това с един такъв http://klimatici.biz/osaka-ch-52-lsn.html климатик, като за целта тооплобменника на външното тяло се монтира в съд свързан със закопани в земята тръби на площ от около 80 кв.м. на дълбочина от 3 м. и втори ред на 2м. а тооблобменника от вътрешното няло се монтира в друг съд на по високо ниво от компресора и се свърже с подовота инсталация на съществуващо подово отопление и също големината му би могла да послужи и като буфер на системата. Датчека за вътрешната температура ще взема информация от температуратурата на връщаштата се от подовото вода а датчика за външната температура ще се монтира на входа на земноположените траби. Мисля че слабите места в идеята ми са - дали ще са достатъчни 80 кв.м. площ на заровените в земята траби на два реда -първи ред на 3 м. втори ред на 2 м. тоест дали ще може да подържа до 6-7 градуса водата на изхода при ниските януарски температури.
magi208 - специалист
petrovi2013 написа:
Здравейте попрочетох доста мнения относно термо помпите или така наречените чилърни системи в частност вода-вода и в главата ми изникна идеята че не би било сериозен проблем да се постигне това с един такъв http://klimatici.biz/osaka-ch-52-lsn.html климатик, като за целта тооплобменника на външното тяло се монтира в съд свързан със закопани в земята тръби на площ от около 80 кв.м. на дълбочина от 3 м. и втори ред на 2м. а тооблобменника от вътрешното няло се монтира в друг съд на по високо ниво от компресора и се свърже с подовота инсталация на съществуващо подово отопление и също големината му би могла да послужи и като буфер на системата. Датчека за вътрешната температура ще взема информация от температуратурата на връщаштата се от подовото вода а датчика за външната температура ще се монтира на входа на земноположените траби. Мисля че слабите места в идеята ми са - дали ще са достатъчни 80 кв.м. площ на заровените в земята траби на два реда -първи ред на 3 м. втори ред на 2 м. тоест дали ще може да подържа до 6-7 градуса водата на изхода при ниските януарски температури.
Да и ще получите реален ефект в смисъл ,че ще имате работеща система.
За съжаление бихте се радвали на кратковременен ефект поради следните причини:
1 И двата топлообменника са изпълнени по контактна технология при която върху медни тръби се полагат алуминоеви ламели и след това медната тръба се раздува до получаване на контакт. След около 2 години работа във вода между тях се получава окисен слой, който влошава контакта.
2.Между двата метала има електролиза която ще ви изтъни и без това безобразно тънката тръба на китайския климатик.

По отношение на площта тя е критично малка и ви препоръчвам да не рискувате. Изобщо траншейната технология не дава точно тези резултати , които фирмите рекламират

Иначе- да - става.Правено е много пъти.
magi208 написа:
petrovi2013 написа:
Да и ще получите реален ефект в смисъл ,че ще имате работеща система.
За съжаление бихте се радвали на кратковременен ефект поради следните причини:
1 И двата топлообменника са изпълнени по контактна технология при която върху медни тръби се полагат алуминоеви ламели и след това медната тръба се раздува до получаване на контакт. След около 2 години работа във вода между тях се получава окисен слой, който влошава контакта.
2.Между двата метала има електролиза която ще ви изтъни и без това безобразно тънката тръба на китайския климатик.

По отношение на площта тя е критично малка и ви препоръчвам да не рискувате. Изобщо траншейната технология не дава точно тези резултати , които фирмите рекламират

Иначе- да - става.Правено е много пъти.
а евентоално медна тръба Ф 10 - около 40м поставена в друга с по голям диаметър между които да циркулира флоида?
а относно площа, според вас колко би трябвало да е за да ми подържа около 7 гр. на изхода?
magi208 - специалист
Тук важи правилото на мечо пух: Колкото повече - толкова по-добре. И все пак за една разумна топлообменна площ се смята 1,2 квадратни метра тръба при диаметър 10-16 мм за всеки 10 киловата изпарител и 0,5 квадратни метра за кондензатор./квадратурата си е обиколката на тръбата по дължината и./

Има и особености.: за фреон 22 не се правят кръгове по- дълги от 8 метра Ф12 , 12 метра Ф 16.
за фреон 407 11 метра Ф 12 и 16 метра Ф 16.
за фреон 410 15 метра Ф 12 и 20 метра Ф 16
Избира се дебелостенна тръба - минимум 0,75 мм дебелина.
И посоката на водата и фреона е разбира се противоточна.

Стига съм писала направо на въпроса ти : По скоро Ф12 на 5 кръга по 10 метра за изпарител и 3 кръга по 8 метра за кондензатор.

Тема "термо помпа вода - вода от колонен климатик осака 52" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: