От известно време сметките, които получавам за ток са ненормално високи. Не мисля че проблемът е в електромера, тъй като ако правилно си спомням високите сметки започнаха 2-3 месеца преди подмяната на електромерите на входа ни. Преди време бях проверявал дали някой не се е вързал към нас - свалих всички предпазители в апартамента и наистина електромерът не отчиташе никаква консумация в този момент. Не че това е гаранция де - напълно възможно е евентуалният крадец на ток просто да не е имал нищо включено към мен в този момент. Сега обаче ми щукна, че може би проблемът е в някаква високосъпротивителна утечка, например между фаза и арматура (ако изобщо такова нещо е възможно). Има ли вероятност това да е проблемът, как да проверя и съответно ако няма възможност да е това, моля посъветвайте ме къде да търся причината за този чудовищен разход.
- 1
- 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
13 мнения в "Проверка за утечки"
Тани
- модератор
Утечката по принцип трябва да е постоянна и като такава, би трябвало да я отчетеш на електромера. Не че не може да има и изключения, но трябва да има доста големи съвпадения на събития, което би било много малко вероятно. За да отчетеш дали някой ти ползва тока. Спри тока от главния предпазител в апартаментното табло за известно време, когато няма да има никой в жилището. Засечи показанията на електромера и сравни тези при спирането на тока с тези при пускането. Не прекалявай с времето на спиране, за да не ти се размрази фризера. По-добре прави експеримента по-често. Така е по-вероятно да хванеш "проблема" , ако въобще има такъв по трасето!
hidrazin
- майстор
Ако "утечката" е СЛЕД главния предпазител така няма как да я установи. Едно възможно решение - без да се свалят никакви предпазители тотално изключване на всички консуматори. Заряди за телефони, рутери, спрени телевизори, готварски печки с дисплеи.... Абе всичко дето може да се извади от контактите. Гледане на електромера дали върти и евентуално ако показва консумация с едни ампер клещи да се установи от кой токов кръг е.
После ще му мислим. Колко е този "чудовищен" разход и каква е разликата спрямо предните месеци?

После ще му мислим. Колко е този "чудовищен" разход и каква е разликата спрямо предните месеци?

@hidrazin - и аз мислех нещо такова. Иначе за сметката - нарастване от около 50 лева месечно на 90-100. Практически двойно. Консумацията не се е променила - ползваме си едни и същи електроуреди, по един и същи начин.
moimoimoi
- майстор
мисля автора на темата е нужно да ни уведоми
1- новия електромер електронен ли е?
2- към кое ерп е -евн ,чез или енергопро
3-ел-мера в мазето ли е или на етажа
новите ел-мери на евн изписват на дисплея и моментна консумация
а като си изключиш всички консуматори в жилището може да се измери с мултицет дали има утечка
1- новия електромер електронен ли е?
2- към кое ерп е -евн ,чез или енергопро
3-ел-мера в мазето ли е или на етажа
новите ел-мери на евн изписват на дисплея и моментна консумация
а като си изключиш всички консуматори в жилището може да се измери с мултицет дали има утечка
Тани написа:Утечката по принцип трябва да е постоянна и като такава, би трябвало да я отчетеш на електромера. Не че не може да има и изключения, но трябва да има доста големи съвпадения на събития, което би било много малко вероятно. За да отчетеш дали някой ти ползва тока. Спри тока от главния предпазител в апартаментното табло за известно време, когато няма да има никой в жилището. Засечи показанията на електромера и сравни тези при спирането на тока с тези при пускането. Не прекалявай с времето на спиране, за да не ти се размрази фризера. По-добре прави експеримента по-често. Така е по-вероятно да хванеш "проблема" , ако въобще има такъв по трасето!
Аз имах същия случай миналата година месец Януари, от 100 лева през зимата, след смяната на НОВИЯ електромер, следва- 200 лева !!
Говорих с човек които работи в ЧЕЗ ( мои познат) и тои ми обясни че старите електромери не отчитали истинското потребление както трябва ( и били стари и болни като техника) а тия новите отчитат БАШ точно потребеното. Ха честито на всички ни

Кики
- специалист
След споменатото до тук допълвам с друг вариант за намиране на утечка във вътрешната инсталация (след главния предпазител в апартаментното табло):
1. всички консуматори се изключват (издърпани щепсели от контактите)
2. изключват се всички предпазители на отделните токови кръгове (главния се оставя включен)
3. с мултицет измерва м/у вход и изход на предпазителите един по един, ако покаже някакво напрежение някъде проба с пробна лампа (5-10 вата), ако светне кофти-съвсем сигурен признак за утечка.
4. за токов кръг осветление е добре да се развият и изключат осветителните тела.
5. и цялото упражнение най-лесно се прави с мегер (поне 500 волта), като начина и точките на мерене се различават и задължително с изключване на предпазителя в таблото преди електромера (не е за препоръчване да се тества с мегер линията м/у електромера и табло апартаментно, става но след разкачане на електромера)
1. всички консуматори се изключват (издърпани щепсели от контактите)
2. изключват се всички предпазители на отделните токови кръгове (главния се оставя включен)
3. с мултицет измерва м/у вход и изход на предпазителите един по един, ако покаже някакво напрежение някъде проба с пробна лампа (5-10 вата), ако светне кофти-съвсем сигурен признак за утечка.
4. за токов кръг осветление е добре да се развият и изключат осветителните тела.
5. и цялото упражнение най-лесно се прави с мегер (поне 500 волта), като начина и точките на мерене се различават и задължително с изключване на предпазителя в таблото преди електромера (не е за препоръчване да се тества с мегер линията м/у електромера и табло апартаментно, става но след разкачане на електромера)
Последна промяна от Кики на пон мар 10, 2014 1:31 pm, променено общо 2 пъти.
alsted
- майстор
bogi0 написа:... старите електромери не отчитали истинското потребление както трябва ( и били стари и болни като техника) а тия новите отчитат БАШ точно потребеното. Ха честито на всички ниПри такива съмнения можеш да си поставиш допълнителен контролен електромер, при желание специално калиброван. Уважаване на констатацията от ЕРП-то е малко вероятно, но при подходящ подход не е изключена. За съдебен иск няма да отварям дума - там нещата са отвратителни.
Конкретно към питащия бих добавил: при възможност ежедневно записване на показанията (макар и през ден, през два ...). Идеята е да се хване някакъв скок и евентуално логически да се обвърже с някакви обстоятелства. Може би да се наблегне със записването в края на отчетния период и особено ако се забележи, когато минава инкасатора.
- 1
- 2
Тема "Проверка за утечки" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература