Течен парафин ... да ама не. Приятелката ми прочете, че било вредно ако се приема дълго време. Край. Точка. Сега аз имам дъска напоена с течен парафин да си режа луканките, а всички други дъски за рязане се праскат от водата.
Знам, че ще ми кажете, че почти нищо от маслото в дъската не стига до стомаха. Даже след 1-2 седмици повърхността почва да се отмива и маслото е само навътре. Обаче аз предпочитам по-лесния вариант - да намеря друг вид масло, вместо да споря с нея дали и колко е вредно.
Четох, че някога вареното ленено масло наистина е било варено, а не просто с химически добавки. Само, че варенето трае 3 до 5 часа. Също така докато си го вариш може просто да пламне (а може да пламне и без да го вариш ...).
Също така четох, че повечето олива гранясват и това всъщност е проблема. Почва да мирише иначе бих я намазал със слънчогледово олио.
Има ли други алтернативи? Питам специално за дъски за рязане.
Също така ме интересува и за кухненски мебели и (не чак толкова) за прибори. Гледам, че има лак по някои прибори (купешки) - клъчник, лъжица, китайски пръчици (от китайците ме хваща страх). Не е ли опасно това. Лака по някои от тях се е олющил от водата и сигурно попада в храната.
П.П. Прочетох тази тема. Някои предлагат олио. Други казват, че зехтина не гранясвал. Дали не гранясва изобщо или по-малко гранясва?
Знам, че ще ми кажете, че почти нищо от маслото в дъската не стига до стомаха. Даже след 1-2 седмици повърхността почва да се отмива и маслото е само навътре. Обаче аз предпочитам по-лесния вариант - да намеря друг вид масло, вместо да споря с нея дали и колко е вредно.
Четох, че някога вареното ленено масло наистина е било варено, а не просто с химически добавки. Само, че варенето трае 3 до 5 часа. Също така докато си го вариш може просто да пламне (а може да пламне и без да го вариш ...).
Също така четох, че повечето олива гранясват и това всъщност е проблема. Почва да мирише иначе бих я намазал със слънчогледово олио.
Има ли други алтернативи? Питам специално за дъски за рязане.
Също така ме интересува и за кухненски мебели и (не чак толкова) за прибори. Гледам, че има лак по някои прибори (купешки) - клъчник, лъжица, китайски пръчици (от китайците ме хваща страх). Не е ли опасно това. Лака по някои от тях се е олющил от водата и сигурно попада в храната.
П.П. Прочетох тази тема. Някои предлагат олио. Други казват, че зехтина не гранясвал. Дали не гранясва изобщо или по-малко гранясва?