• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
Тия дни ще ползвам студовете за проби на подовото в къщата. За съжаление нямам циркулационна помпа, тъй като такава може да купя в комплект с бъдещия отоплител ( термопомпа въздух-вода). Целта на сегашните проби е да установя колко кВ мощност са нужни да стопля къщата. Това е един вид проверка на сметките от ОВК проекта, който ми направиха колеги на АнтонБМ. За най-точно измерване ще ползвам ел. нагреватели, но помпата ми липсва. По проект, за напор 3.6m и дебит 1.2куб.м/ч, са ми заложили Alpha2 15-60, но всякаква подобна или по-мощна ще ми свърши работа. Понеже при свързването на пробната система съм стеснил някои участъци , предполагам че това изисква избиране на помпа с по-голям напор.
Ако някой колега иска да направи добро дело, ще съм благодарен. Ако се притеснявате, мога да привлека за гаранти отявлени форумисти, с които се познаваме лично.
Може да се ползва куриер, като ще се постарая на връщане пратката да е по-тежка :partyman: .
schuldiner - майстор
грундфос 25-4 180 - нещо такова. Трудно стигам до надписа й, още по-трудно ще я разкача, затова някой да каже дали става, преди да се зоря.
radius - майстор
Мерси за обаждането и за проверката. Малка ще е, такава намерих и от един съсед ( свързана е на парно, което не ползва) и се чудя дали да я разкачам и да пробвам...
kuuuuuul - майстор
Имам различни но по мощна от 25-60 май не, все пак ще погледна..В продавалника има втора употреба за после.
radius - майстор
Е то 25-60 ми върши работа, ако сметките на проектантите са верни. Макар че за пробите имам едни стеснения с 10мм светъл отвор ( дебели меки връзки) и сигурно това повишава изискванията към помпата откъм напор.
Продавалника съм го преровил :). За после се замислям дали да не взема една алфа. По груби сметки за 4-5г. би трябвало да се е изплатила разликата.
radius - майстор
Вива ла форум и неговите ползватели.
Благодаря на колегата minca, че се отзова и ми прати една помпа. А пък как я беше опаковал - супер професионално, чак ми беше жал да я извадя.
Днес пуснах за няколко часа за проба и нещата работят. Чакам да застудее да видя какво-що. Между другото може да ползвам темата за някой друг въпрос, ако има ( а то ще има).

П.С. Ето го и първия въпрос, дано да го види някой спец. Помпата е 32-80. Колекторите са с дебитомери, но съм закачил и водомер преди помпата да си засичам дебита. Щранговете са ППР 32мм, подовото е 11 кръга, общо 600м тръба. За нагревател ползвам проточен бойлер Теси 8кВ с доста тънки изводи. Те са 1/2, но самите тръбички към балона вътре са тънки. Отделно съм сложил и меки връзки от дебелите ( 10мм светъл отвор). Проблема, ако има такъв е, че на трите степени има много малка разлика в дебита, а не както би трябвало да е по картинката долу
Изображение
Например на първа степен имам 0.42 куб.м./ч, на втора 0.48 куб.м./ч, на трета 0.54 куб.м./ч. Много малка разлика между дебитите при различните степени. Това няма нищо общо с таблицата горе и за мен причината са стесненията в системата. Какво мислите? Дори да махна меките връзки, пак си остава бойлера с неговите тънки тръби.
montoya - майстор
Понякога имам чувството че сметките, мерките и теглилките унасят. И мен си улавям че без да искам се заигравам със сметки и чета по цяла нощ тук понякога търсейки нещо и смятайки го.
В същото време някои неща колкото са по прости и работят, толкова по добре. Сега един пример простичък, намерил си помпа, монтирал си водомер да засичаш дебита, стигнал си до някакви резултати и почваш да се чудиш и маеш откъде да вдигнеш диаметрите за да вдигнеш дебита или какво да направиш. И тук идва въпроса смятаме че една тръба ф20 ппр носи на такъв дебит че да минат 5 киловата през нея ориентировъчно, ф25 15-17 киловата, ф32 30-32 киловата, а накрая на тръбата, на радиатора или на термостата на подовото има един кран примерно който като му погледнеш отвора е не повече от 3-4 на 3-4 мм
Безсмислено е понякога толкова много да се смята и засича, не може хич без сметки но поне така мисля аз
kozl - майстор
Монтирал си водомер, добави и 2 бр. манометри преди и след помпата да отчетеш разликата в налягането в двата края на помпата. Манометрите трябва да отчитат десети от атм.. Предполагам че са и по-скъпи.
Водомера може да не отчита точно, пък и вероятно ползваш битов водомер, а той мери скорост на струята и отчита обем. Та допълнителна грешка може да се получи при засичане на интервала. И като се правят такива замери, трябва и повече проби, за да се намали влиянието на "случайните" грешки.
kuuuuuul - майстор
Много ме съмнява проточен бойлер да осигури нужния ти дебит :? Обади се в Теси и ги питай до какъв дебит осигуряват.Обикновен бойлер с мощен нагревател(буферен съд) е по подходящ за експеримента.
kozl - майстор
Да ама нагревателя слаб, обема голям, пък теглото също и ако няма наличен на заем ли да търси :?
  • 1
  • 2

Тема "Циркулационна помпа за 2 седмици проби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: