• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте, ситуацията е следната, ако някой го интересува, ако не, да мине на следващия параграф: имам 2 свързани стаи - хол и спалня, които са с дървен паркет и градоред, директно върху земята. Под хола има мазе. Мазето се пълни с вода и тази година завъди много плесен и мухъл. Мухъла, дали от там или просто му е дошло времето на паркета, тази пролет разду яко дървото, почнаха да никнат гъби и прочее. Чистя по 2-3 гъби на седмица никнещи от паркета. Имам 2 дечица, едното от които е на 2 месеца =) Не бях планирал да къртя паркет. Няма къде да се преместим. Лятната ми отпуска е от 25 Юли и мога да я използвам само нея - 1 седмица. НЯМА как да се променят тия условия, няма и как да чакам технологични времена и прочее ==> отчайваща ситуация =) Но каквото и да е, ще е по-добре от мухъл за децата ми, надявам се. Не мога да се оплача, достатъчно е издържал паркета, но му е дошло времето... Скърца скръбно от години. Плочи не съм изливал (помагал съм на дядо ми, ама...), плочки съм лепил, но недостатъчно, че да съм уверен. И все пак бюджета ми е малък, не мога да изчакам, надали ще наема и майстор, като гледам цените.

Ситуацията:
- къща строена преди 5-60 години, София
- стар, гниещ паркет върху градоред, върху земята.
- 2 стаи (хол/спалня), под хола има плоча и мазе
- 4мх8м общо 2те стаи

Схема:
Прикачен файл:
howitis.jpg
Схема
howitis.jpg (91.14 KиБ) Видяна 12876 пъти
На най-пострадалия район (доста подут) вече излях малко цимент преди два месеца, ама, не си е работа на час по лъжичка...

Планът ми, колкото и да е отчайващ:
- ден1: изнасяне на всичко и къртене до земя/плоча и целия гаден мухъл/плесен
- ден2: поставяне на арматура и изливане на бетон, 100мм (0.1м / 10см, нз достатъчно ли е), т.е. 3.2 куб.,
- ден 4/5: лепене на плочки/теракот
- ден 6/7: връщане на мебелите/смяна на тапети ако останат някакви пари

Въпросите ми:
1) Колко ще са негативни ефектите от непълното изсъхване на цимента/бетона и затапването му с теракот?
2) Върху земята директно ли да изливам (мисля да нахвърля камъни+пясък и да ги трамбовам колкото мога) или да слагам (доколкото четох по форума) някакви мушами/найлони? Хидроизолацията май е извън бюджета ми.
3) Откъде да си набавя нужните материали (на ЛС или доколкото позволява форума да ме насочите)? Гледах ценови листи с разлики от земята до небето. И всъщност дали да се мъча да бъркам сам или да поръчам направо бетон... не знам.
4) Всякакви други съвети са добре дошли. Има ли някаква смес за бързостягане/съхнене на бетон или... не знам.. Но няма как да спра, да се откажа, да изчакам, да отложа отпуски и прочее.
ж.к. Надежда, ако има значение.

Бюджет-бетон:
Тон пясък го пишат между 9 и 50лв. Тон чакъл би трябвало да е пак толкова горе-долу.
Според разни онлайн калкулатори за бетон, би трябвало да ми трябват: 1000кг цимент ~ 220лв
2000кг пясък ~ 40-50лв?
4000кг агрегат(това приемам че е камък) ~ 100лв?
5-600лв вода - здраве да е.
Арматура - 80лв?
Общо към 350-400лв за бетон, толкова бях и заделил преди сметките.
Вариант2: доколкото четох, към 100лв е куб.м. бетон, готов х3.2 = 320лв, но как ще го внеса в къща в среата на двор и ще го разпределя толкова бързо, не знам.

Бюджет-теркот:
32кв.м х 12тина лв ще гледам да е макс, = 380лв
Аз (ще)съм заделил 350, но, ок...
Теракол: ... нямам представа, ще взема някой евтин верияотно. По 6-9лв торбата, не смятам да изравнявам с него...

Бюджет-майстор:
Бих могъл да заделя 2-300лв, но за кое ли... като гледам цените в сайта вързан горе на форума, само за плочките е 12-30лв на кв.м... то аз по-малко ще дам за самия теракот... Но ще си пусна и там проблема и ще видим дали някой ще се навие. Исках първо тук да пиша, тъй като тук чета все като нещо ми трябва =) Даже направо ще дам линк към темата. Въпросът е и че трябва да е на фиксирана дата, общо взето... По-скоро май бих искал човек за бетона, тъй като не знам колко равно мога да я излея тая плоча.. =(
Ако спестя от майстор, може пък да сменя и тапетите, докато дърпа цимента, че така и така са пожълтели. И може да викна някой приятел, на който да платя доста по-малко, само за работна ръка..

Общо материали: 7-800лв
Общо друго: 300лв
Макс: 1100лв... макар че... абе, ще ги сбера до тогава, надявам се.

Допълнителни снимки:
Прикачен файл:
DSC_4715.JPG Север-Североизток
Прикачен файл:
DSC_5453.JPG Временно решение на супер-подутия участък
Прикачен файл:
DSC_6755.JPG
Изпуснатата ситуация в мазето, донякъде красива...
DSC_6755.JPG (111.22 KиБ) Видяна 12876 пъти
Andri01 - майстор
Ако беше по-близко, бих ти помогнал,поне с 2 ръце или устройване с квартира. Sorry, далече си :(!
pipilica - майстор
Абе кво да ти кажа плана не е много добър. Как мислиш да забъркаш на ръка 3 кубика бетон и да го положиш, трябва да сте поне 3-4 човека, сам си умрял с лопатата. Къде ще натрупаш материалите, къде ще го бъркаш, не че е много ма като нямаш условия.
Хубаво ще е върху пръстта да опънеш един найлон иначе ще "дърпа" бързо и няма да успееш да го изгладиш добре.
Тая полча на мазето ква е колко е дебела ще издържи ли бетона отгоре и плочките дето искаш.
Къде мислиш ще иде всичката вода дето ще я сипеш да разбъркаш бетона, най-малко седмица ти трябва да влезеш да живееш след бетона.
Според мен помисли и направи друг план, нека и други да кажат тяхното мнение.
maleeeestrax - специалист
Налей си бетона и живей на бетон 6 месеца после сложи теракота.Ще е доста влажно но ти гледам и сега си имаш влага.Гъбата която си завъдил се казва --къщна гъба тя се движи и под мазилката засяга всички дървени части дори и гредите на покрива.Проблема основния не ти е в самата къща а трябва да се направи дренаж да отведеш подпочвените води.Успех
chapara - майстор
Плана ти е твърде оптимистичен и за мен нереален , както в ценово, така и във времево отношение. За времето, помисли и се изнеси при роднини. За ценовата част не мога да ти дам съвет, но заложи още 50% от предвидените средства. Бетона най-добре готов и ако може камиона да е с пушка която да го вкара направо вътре и пак поне още двама лопатари които да помагат. Стягането му е за 24 часа, но съхненето е трудна ,но не невъзможна работа. Има мощни влагоуловители-професионални, които могат да свършат работа, но въпроса е от къде.

https://grad.bg/o-952810-%D0%92%D0%BB%D ... 0%B5%D0%BC.

https://grad.bg/%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B ... 0%BB%D0%B8
Принципно се ползват от професионални фирми за чистене. Тапетите са ти последна грижа но трябва да се сменят след плочките и не на последно място третирай гъбата с някаква химия защото в твоя случай може само да я ограничиш , но не и да я премахнеш. И външен дренаж възможно най скоро.

П.С. Като се искат съвети защо не посочвате в профила си в кое населено място живеете бре хора. Как да Ви насочи човек???????
@ Andri01, Благодаря за добрите думи =) Но, ще се оправим. Поне 2ма помощници ще мога да си осигуря.

@pipilica, не е добър, знам. Материалите мислех да ги бъркам на място, може би върху плочата на мазето, докато изливам бетона на спалнята.
Найлона не знаех, че за това се ползва, ок.
Плочата на мазето за съжаление не знам каква е точно, ще питам баща ми, но се съмнявам да знае съвсем. Разчитам, че ще легне и на стената на мазето, намираща се между 2-те стаи. Ако се окаже не-достатъчно дебела, може би ще променя количеството излят бетон, поне върху нея. Просто не знам колко изобщо трябва да е дебела една нормална плоча, че да издържи 1-2 подскачащи дечица и покъщна мебел.
По принцип горе-долу толкова ще е минало от изливането на бетона, в оптималния случай, ще видиме.
Благодаря.

@maleeeestrax, проблемът е, че цялата покъщнина ни е в тези 2 стаи и изнасянето на спалня, 2 детски легла, гардероб и прочее и прочее хич не е лесна работа. След 6 месеца ще е зима, а година на цимент само, няма да е ОК. Още повече, че дори след 3-4 месеца да е, не мога да си взема отпуск когато си реша... За дренаж не съм мислил(/проучвал) и не съм и наясно. Гъбите ги третирам с разни анти-мухъл препарати и поизмряха, поне в мазето, но щетите по паркета са вече нанесени.
Благодаря =)

@ chapara, поне за ценово се надявах да е ОК плана, за другото си е нереалистичен. Още повече, че има голяма опасност да ми се подуе дясната ръка след къртенето и съвсем да забатача =) Но както и да е. Нямам избор. Няма къде да се изнеса с 2 деца, нито ще ми е удобно и да се намери, нито бих желал да плащам и за квартири. Твърде много фактори. Проблемът с готовия бетон е точно това, че идва наведнъж и трябва доста бързо да се действа с подравняване и прочее и цената, че една бетонпомпа е поне 200лв, което към 320лв за бетон, става 500+лв само бетона. Поне според цените, които аз намерих.

За влагоабсорбатор и аз мислех, но бях сигурен дали изобщо ще свърши някаква работа. Това на затворени врати/прозорци ли трябва да е?
"Послеписа" ако е за мен, написъл съм в поста горе - в София съм. Даже квартала си написах =)
Благодаря за съветите!
chapara - майстор
Аз като се позамислих реших че по добрия вариант е да направиш армирана земновлажна замазка като пак си заложиш найлон под нея. Бърка се лесно. Можеш да я направиш на два пъти. Първо подравняваш нивата, армировка и после цялостна замазка. При всички положения ще е в готов изправен вид за лепене на плочки. Земновлажната замазка съхне доста по бързо от бетона. За влагоабсорбатора логически си мисля че трябва да работи в затворено помещение. Той има много мощни вентилатори и маркуч от който изтича събраната вода, на едно място при наводнена стая като го пуснахме и :-D :lol: изпопадаха картините от стените.Ето ти една статия за видове разтвори:

http://arch-studio-g.com/bg/?option=com ... 00&lang=bg

Сетих се и нещо друго, ако е армирана замазка, то 10-12 см. там където е на пръст, а над бетона 5-6 см. е достатъчно, така ше паднат и малко матерялите и бъркането :wink:Бих ударил едно рамо с/у скромно заплащане, но не знам как ще съм с времето тогава :?
romanpm - майстор
Ако вземеш бетоновоз вземи това , не пропуска вода : http://www.isomat.bg/%D0%94%D0%BE%D0%B1 ... a.tpl.html и го смеси вътре докато бърка и идва ! Аз го правих и съм доволен , за 7л от фирмата /производител/ дадох ~15лв :)
rossenboy - специалист
Колега, само като идея, нека по-опитните да се изкажат (одобрят/отхвърлят)- след като си ограничен във времето, евентуално вариант за сух под, комбиниран със някаква хидроизолация от рода на тези използвани в баните? Само като идея.
alsted - майстор
В общи линии чапара го е казал. Повярвай му!
Започвай периодична борба с мухъла с белина.
Удари една замазка в спалнята. Добре е да положиш някаква хидроизолация под бетона. Следващата спешна стъпка е дренаж, хидро и термо изолация външната стена на мазето. Немисля, че ще се спасиш от мухала без да копаеш.
Нереалистично си представяш леенето на бетон.
Единствения начин да стане бързо, го виждам с кредит и намиране на фирма изпълнител.
Другия вариант - точно по лъжичка, когато, както можеш, като междувременно се изнесете на квартира.
В крайна сметка този мухъл не ти се е появил внезапно. Живели сте си с него години наред. План "3" - влагоуловител ( ама не от евтините) и редовна дезинфекция. Събиране на материали, пари, информация и ... догодина действане.
Ако искаш казвай тук до къде си я докарал, пък може и с нещо друго да помогнем.
  • 1
  • 2

Тема "Бетонна плоча вътре в къща, може би малко отчайващо.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: