Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,предстой ми покупка на котел....спрял съм се на комбинирано(дърва,въглища,пелети)....предимно ще горя дърва и въглища,затова търся котел,който да мога да го запаля на дърва или въглища и след като прегорят да започне сам да гори на пелети....незнам дали въобще има такъв котел...засега съм се спрял на Дефро....какви са ви отзивите за тях...нямам нищо против и да си платя квалифицирана консултация...просто търся отговори от хора,който разбират от тези неща....Благодаря ви предварително
bat_danio - специалист
Аз сега се обзаведох с 35кв БИСОЛИД СЕЙВЪР( триходов стомана на него пише 40кв :? ) (ще се пробва сефте зимата), който обаче горелката е на отделна врата и ми се струва че т'ва да го напукаш с въглища и като прегори сам да пали няма да стане. Аз обмислям да горя пелети евентуално през седмицата да се пали докато съм на работа да не изтива къщата много. После само се отваря врата с горелката и се пукат 20-25 цепеници бук( или една количка въглища) като гледам ще ги сабере. Аз може да не съм прав и да бъда оплютот колегите ама на сегашното технологично развитие на относително евтините пелетни горелки работещи соше по-ниско качество пелети така или иначе си огняр(чистет се поне веднъж на ден - то и дървата така изхвърлям пепел веднъж на ден). Както казах кефа е че ми е(ще мие) топло като се прибера. А и пак с риск да ме оплюят ама пелетите са на цената на тон донбас (изкопан в някоя пернишка нелегална мина :lol: :lol: :lol: ) , никои и нищо не може да ме обеди, че кило пресовани трици ще ме згрее като кило въглен т'ва е мое лично мнение и не го натрапвам на никой. Автоматизацията е плюс разбирасе. Аз лично се отоплявам с 15-20 кубика дърва(дъб, бук) до сега( винаги имам и 2 тона въглища дето дремат трета зима за зор ако пак стане -30), като видя разхода на пелети в моя конкретен случей ще се обмисля евентуална бъдеща емиграция само на пелети.
Огледай и моделите на Бош Солид 2000 те са за въглища с по малка врата - докато моя е с голям капак за по едри предмети :-D
Въпреки отпадналата гаранция комшята ( също млад човек) избра да закупи и модифицира( с идея от този форум го повдига на кутия) виадрус у22 или у26 с 8 секции който видиш ли бил вечен - щото е чугинен, но според мен този тип котли превръщат парите за пелети в пушек с по висока температура (ниско кпд) от стоманените който пък гният от въглищата ( високо съдържание на сяра + конденз при палене) пак въпрос на личен избор .
А за въпросните марка котли за които питаш нямам лични впечатления за да коментирам винаги съм се отоплъвал с трърдо гориво с стоманени самоделни едноходови котли от 5-6мм ламарина изкарваха по 10-12 години(не са текли никога първия беше заменен с цел повишаване на мощноста с по голям 2003-4 сега сменям пак с цел пелетизация сегашния пак не е за изхвърляне още) сега ще видим купешкия ( не му се надявам да над надживее самоделка то и цената му го предполага особенно при експлатация на въглища).
Дано да съм помогнал с това мнение все на един човек
Живея в село и имам сервиз....по цял ден съм на работа и затова се опитвам да си създам тази схема....на същото мнение съм и аз,че неможеш да се огрееш с пелети,така-както с въглищата...много ти благодаря за изчерпателният отговор !!!!
LazarGanev - "Велик майстор"
Двамцата - защо сте тръгнали изобщо да се пелетизирате, като сте предубедени кюмюрджии? Има си автоматизирани котли на кюмюр, поогледайте се - не е добре човек да върши нещо, ако е убеден в отрицателния му изход - живеем в демократични времена :wink:
Christo - майстор
Извинявам се за израза, но това че въглищата топлели по-добре от пелетите са пълни глупости! Топля се с котел от около 30 години и съм пробвал и въглища, и дърва, и пелети и знам какво говоря. Тези, които минават от въглища на пелети, обикновено сменят 30-40 киловатов котел с 20 киловата пелетни, и пак им са големи. Що ли? Бих препоръчал да почетете повече по темата, не е чак толкова трудно. Второ, да посетите няколко котелни на въглища и на пелети и да поговорите с "огнярите". Който има очи да види, ще разбере какво съм имал предвид. Знам много хора, минали от въглища на пелети. Може и да има някой да е минал от пелети на въглища, но аз не познавам такива... И последно: от котел за две-три хиляди лева, каквото и ще да гори, не може да се очакват чудеса. Както Голф за хиляда лева никога няма да се държи като кола за нормални пари.
шоп - майстор
Christo, не съм съгласен с теб. Имам опит с дърва, въглища от 40 години. От 4-5 години имам преки наблюдения и при пелетите. За да сравняваме типовете горива трябва да ги поставим горе-долу при еднакви условия на изгаряне.

Прав си, че масово котлите за въглища са 30-40 киловата и идват големи. Тотална грешка на собствениците е, че ти ги притварят (душът ги да тлеят) и така се получава най-ниското КПД на изгаряне. Такъв котел не трябва да работи притворен 8-10 часа, а да работи на оптималният си макс 2-3 часа и да зареди топлоакумулатор. Братушките работят предимно по тази схема успешно и при -50 градуса.

Да сравним пелетен котел с автомаричен въглищен стокер или карборобот и тогава да си вадим заключения.

П.П само да спомена, че дори пернишките калибрирни въглища и въглишни пелети с 4500 калоричност и цена 160-200 лева топлят повече от масовте пелети с незнайно качество предлагани на Бг пазара.
fbr - майстор
Christo написа:
но това че въглищата топлели по-добре от пелетите са пълни глупости!
Глупости пишеш ти. Завърти се малко из нета и ще намериш колко е калоричността на въглищата и пелетите и тогава раздавай истини от последна инстанция.
Christo написа:
. Второ, да посетите няколко котелни на въглища и на пелети и да поговорите с "огнярите".
Както има поддържани и неподържани коли, карани без мисъл и чувство, така има собственици, на които и котел от НАСА да им дадеш в ръцете, след една година, ще е в аналогично състояние.
Christo написа:
последно: от котел за две-три хиляди лева, каквото и ще да гори, не може да се очакват чудеса. Както Голф за хиляда лева никога няма да се държи като кола за нормални пари.
Ти какво, търсиш си оправдание затова, че си хвърлил състояние, да имаш уред, който го ползваш, цифром и словом 5 месеца в годината ли.
Всеки има глава на раменете, да мисли и да преценява, пазар голям, горивна база всякаква.
bat_danio - специалист
Здравейте колеги пак ще идем на за и против пелетите. Както аз така и колегата пуснал темата явно сме видели смисъла от оптимизацията на горенето и автоматизацията. Но при складирани 25 куб сухи дърва ще изгорят през котела който тъй и тъй е с две врати та ако ще..... в се пак тва си е в пари над 1500 лв след като са нацепени нарязани подредени и изсъхнали( тия дърва биха ми осигурили сезона дори с по лош котел(кпд) който използвах до миналия сезон). Никой не успорва плюсовет,е но да не се отричат и преувеличените очаквания от към пелети. Да при 24 часово горене доставят комфорт със сички произтичащи от това разходи за горелка по скъпо гориво + термоглави на всеки радиатор + буфери и разпределителни термо вентили(незнам как се наричат точно) . Но както винаги има "но" кой от монтиралите горелка ще потвърди разпространенотосоред мен с цел реклама, че се бара 1 път в седмицата.Дрън дрън. Това е откровена лъжа с поред некомпетентното ми мнение по няколко причини понеже
1 Висококачествените пелети в наща родина са всъщност 12 качество по скалата от 1 до 5.- не отгорарят на никакви норми за калоричност и съдържание на пепел .камоли за съдържание на пясък + тва Влажни са( не всички са така разбира се)
2. Тия същите правят нагар по също толкова високачествените горелки продавани като космически технологии. Който се остъргват поне веднъж на ден. Лично пряко наблюдение на друг отопляван обект.
3 Поради ценова политика или заради дефицит на място гледам бункери по около 50 -80 литра дето сбират по 2-3 торби-- ама никои няма да ти каже че ламята при голям отопляван обект спокоино ги хапва 2 за денонощие -- кво толко нали ще чегариш горелката ще и бършеш фото датчика ще и сложиш и пелети.
4 Дане казвам и че съм виждал спряла горелката щото се бил задръстил шнека - кажета че не се случва и само аз съм го забелязъл тия феномен.
5. Горелка настроена за тия не гори добре с ония другите пелети( тва има решение зимаш на куп ама не се знае с какво ще се обзаведеш пак е тото 6/81). Или се прави настроика наново ако можеш сам да отделиш време и способности за проба грешка или пак пари газ анализатори и тн квалифициран персонал.да не говорим че пелети от едно исъщо място пак са с различни параметри.
6. Не на последно място те 1 тон пелети не са много по леки от тон дърва нали така и пак аз ги внасям в мазето.
7. Тия от 1-6 са пренебрежими ако аз съм си в къщи, но жената тъкмо свикна за да подхвърля по една цепеница ако температурата падне под 65 и аз несам се пробрал.- и сега гледа горелката като коте квадрокоптер.
8. Спира тока и кво - включва ми се ЮПС и кво след 1-2ч пак таратанци да ама парното ми е долно разпределение по пода с помпа ама нали не е учило хидравлика, физика и тн си върти на самотек през помпата дори нямам байпас ако котела е над 75 градуса( не върти по тая схема без помпа само 1 от 13 отоплителни тела закачени в момента) кво прави горелката като няма ток 5 часа примерно......ами по-вече...да ама не спирал тока за толко дабе .. ама тия с горелките са там дето няма ТЕЦ и тока съответно спира повече от там дето има ТЕЦ( са излезе че теца има пряка връзка с повредите в енергоразпределителната мрежа.)
До колеги които казват четете, четете ми чел съм взел съм си не една горелка ама тчва автоматично не ме прави еуфорично доволен и превъзнасящ технологията. ( перфектни неща няма) Всеки се преценява как да се топли аз реших да имам алтернативно гориво и котел които да може да го издуха при нужда ако е грешка си нося последствията...
И все пак не бива да се отричат положителните неща който носят горелките.
Аиде стига за този пост, че феновете на скъпите горелки и пелети както и профсъюза на пелетопроизводителите вече ме проучват от кое ИП пиша и вече дирят адреса да прятят биячи ... :-D :-D :-D
Ruseff - специалист
Еее,бат, Даньо,не дочетох всички точки,щот, нямам време,ама по повечето си в голяма грешка....Айде ся,избери си зимата една неделя,кажи на жената,че отиваш на гурбет,да не и влизат лоши мисли в главата,и те чакам да се увериш,че не си прав....Ааа,обичам вратна пържола,ама от младо свине,и троянска сливова,отлежала да е.Котелното ми е голямо,има място за креват,да няма измама де :-D .
bat_danio - специалист
И са к'во гори ти горелката по 7-10 дни и не пипаш през този период такали да разбирам. И котлето да нее от най-изолираните да задрема и да измръзна докато го дебна .За пържолите е ясно ако нее Свини не го ям :-D .... наистина един с ръка на сърце да каже абстрахираики се от инвестицията от която се очаква да е доволен... спира ли горелката, по каква причина, колко често се налага интервенции(почиствания), защото аз от прочетеното виждам, че и хора с скъпи( не бюджетни горелки) сменят фабрични упражление с други( натурела) т'ва предполагам е защото са много довилни от оригинално вградените .Нняма какво друго да правят. :) а не с цел икономия и тн. И дори да греша пак съм сигурен че пелетките особенно по ниските и стари генерации не са много самостоятелни. За сетен път не отричам, че са автоматизирани полезни машини да не става и въпрос.просто всяко нещо намира естествения си пазар и група потребители. Лично от мен наблюдаваните устроиства от ефиния-среден клас не са безпроблемни особенно пък в комбинация с определени сортове пелети....Кажете така не си прав защото моиа гори по 6 дена без да чистя и зареждам. Гори каквото и падне и няма сажди, пепели и друг род отпадъци оито не може да отстрани сам вентилатора, по главата на горелката. Никога за еди си колко години не се е задръствал шнека. Никога не са ми попадали скапани пелети. И в моята къща тока не спира никога.. или поне част от тия неща не са се случвали... пак ще ви омръзне да четете... спирам :roll:

Тема "Избор на котле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: