Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Отново става дума за високи подпочвени води и равен терен, но не искам да преча на съседната сериозна дискусия, защото въпросът ми е малко встрани.

Заварено положение - р. Нови Искър - СФ.:
Огромна по моите представи подготовка за септ. яма 4х5м и 2м дълбочина. Изляти стени и плоча отгоре. Доста здрави, с идеята отгоре да има гараж!? Предполага се стените да се надупчат за да попива. Ревизия 60х60см и отвор за вход ф110 във вертикална стена. На дъното ~10см трошляк.
Терена засега е под нивото на улицата и при наводненията преди 2-3г. е имало проблем. Предполага се засипване до нивото на бордюра (ок. 20см.) с хумусна пръст.
Миналата пролет съоръжението беше пълно с вода до ок. минус 60 см. от бъдещото ниво терен. Тази - минус 120см. В момента е сухо.

Преди 3 мес. пуснахме самодейна "канализация" - ф110 само за вода към един уличен канал за дъждовни води. При нас нивото е ок. -80см. от бъдещия терен. Съседите са се вързали "преливно" от септичните си ями и засега съоръжението работи. Не питайте за статута на това чудо - такава е местната практика и ние сме едни от последните.

Съседите и ние имаме сонди (ок.8м), от които поливат успешно. При единия след интензивно изпомпване се чува как ромоли и се пълни.

Излятити са ивични основи за дървена постройка 1+1/2ет., чиято дълбочина е приблизително на нивото на "канала", а най далечната точка на 20м от него. Кота нула ще е на +60 бъдещ терен. Обратния насип под плочата е трошляк + полиетилен. Потенциални обитатели 4-6, евентуално целогодишно.
По проект е нарисувана изгребна яма - по памет 8куб.
Някакви насоки за септик, дренаж и дъждовни води?
Благодаря.
8180 написа:Огромна по моите представи подготовка за септ. яма 4х5м и 2м дълбочина.

При тази дължина и ширина ще е затруднено изпомпването на утайките, но пък при този обем това ще се прави крайно рядко.

8180 написа:Изляти стени и плоча отгоре. Доста здрави, с идеята отгоре да има гараж!? Предполага се стените да се надупчат за да попива. Ревизия 60х60см и отвор за вход ф110 във вертикална стена. На дъното ~10см трошляк.
Терена засега е под нивото на улицата и при наводненията преди 2-3г. е имало проблем. Предполага се засипване до нивото на бордюра (ок. 20см.) с хумусна пръст.

8180 написа:Миналата пролет съоръжението беше пълно с вода до ок. минус 60 см. от бъдещото ниво терен. Тази - минус 120см. В момента е сухо.

Водите са опасно високо. Най-добре е да се фундира плитко, за да не се налага правенето на дренаж.

8180 написа:Преди 3 мес. пуснахме самодейна "канализация" - ф110 само за вода към един уличен канал за дъждовни води. При нас нивото е ок. -80см. от бъдещия терен. Съседите са се вързали "преливно" от септичните си ями и засега съоръжението работи. Не питайте за статута на това чудо - такава е местната практика и ние сме едни от последните.

Абстрахирам се от правните аспекти на решението, но ще върши работа. И ще мирише :)

На практика септичната яма, след колматацията си, ще се превърне в утаечен резервоар, а изсветлените води ще изтичат.

8180 написа:Започнати са основи за дървена постройка 1+1/2ет., чиято дълбочина е приблизително на нивото на "канала", а най далечната точка на 20м от него. Потенциални обитатели 4-6, евентуално целогодишно.
По проект е нарисувана изгребна яма - по памет 8куб.
Някакви насоки за септик и дренаж?

Бих фундирал плитко върху добре трамбована почва и върху пясъчна възглавница. Така ще се спести необходимостта от дренаж.

Ако "самодейната" канализация е масова, трудно бих намерил мотивация за инвестиране на пари и труд в правилното решение... С което не искам да давам лош пример, разбира се :)
Хигро,
Много благодаря за вниманието, на което "тайно" се надявах.
Фундирането е извършено, но без пясък и мероприятия с/у капилярна влага. После местните ми казаха, че е трябвало да се наредят павета или по едри камъни!? - те така правели.
Долното ниво на фундамента е ок. 60 от бъдещо ниво. Разбирам че дренажа може да отпадне. Дъждовните да ги мъча ли нещо към "септика" и после в "канала" или отделно в "канала". Уличните си текат по улицата. След внигане на нивото сигурно ще мога да пусна и мойте с някакви повърхностни канавки. Как е по-правилно?

Разбирам, че изградения "резервоар" за септик може да мине. Да го дупча ли за попиване? Не мога да намеря сега картинката - може да е от твоите. Имаше на вход и изход Т - образно съединение към хоризонталните влизане и излизане и вертикални тръби за ревизия нагоре и сваляне на нивото под евентуално плуващи неща надолу. Мисля така да го изпълня - ще се получи ли въпросното изсветляване.
Въпреки че някои по другите улици, които са по-близко до големия канал ф700 направо пускат всичко без ями и утайници - действително там смърди понякога. А и се притесняваме да не се запуши големия канал, ама това е положението - ние малко по-интелигентно подходихме. Сложихме решетки за да пускаме само вода и да пазим поне нашия участък.
За въпросния гараж върху септика - освен хидроизолация отгоре на плочата друго дали трябва?
И последен въпрос.
Тук се дискутира, но май не стана ясно. Вентилацията на канала от покрива до ямата - трябва ли да има вход за въздух откъм ямата.
Аз мисля - ДА, но имаше и други мнения.
Благодаря пак!!!
8180 написа:Фундирането е извършено, но без пясък и мероприятия с/у капилярна влага. После местните ми казаха, че е трябвало да се наредят павета или по едри камъни!? - те така правели.

С помощта на камъните са прави т.нар. бутобетон. Целта е пестенето на цимент, но не е правилна практиката, да се нахвърлят камъни, които поле да се залеят с бетон. Добре е основата да е хомогенна и с плоска долна повърхност, което не винаги се постига по този начин. При наличие на издатини, с натоварването и времето грунтът започва да ги "обтича", което може да предизвика неравномерно поддаване на фундамента. Обикновено в долната му част се прави разширение или "стъпка", която да разпредели натоварването върху по-голяма площ. Под стъпката може да се направи пясъчна възглавница, която допълнително "смекчава" натиска. Не вярвам да сте поръчвали геоложки доклад, но ако има такъв, в него е указано какво е допустимото натоварване на грунта.

8180 написа:Долното ниво на фундамента е ок. 60 от бъдещо ниво. Разбирам че дренажа може да отпадне.

Може и да може, но ще се въздържа от такава препоръка. При определени условия е възможно да настъпи подмиване на основата с крайно неприятни последици. Трябва да искаш мнение от специалист на място, а не по принцип. Решаващи са местните условия.

В зависимост от начина на изпълнение на сградата, на подходящо място задължително се поставя хидроизолация, която да прекъсне капилярните пътища за покачване на водата в конструктивните елементи.

8180 написа:Дъждовните да ги мъча ли нещо към "септика" и после в "канала" или отделно в "канала".

Колкото по-малък дебит през утайника, толкова по-добре. Прекарай дъждовните води по независим тръбопровод.

8180 написа:Разбирам, че изградения "резервоар" за септик може да мине. Да го дупча ли за попиване?

Няма смисъл. Дупките са малки и ще колматират много бързо. За дъното, поради голямата му площ ще е нужно повече, но за няколко години интензивна експлоатация и то ще се затлачи.

Трябва все пак да те предупредя за една опасност - тъй като дъното не е изолирано от подпочвените води, едно по-силно покачване може изведнъж да излее цялото съдържимо на ямата в канала. Последиците можеш да си представиш...

8180 написа:Не мога да намеря сега картинката - може да е от твоите. Имаше на вход и изход Т - образно съединение към хоризонталните влизане и излизане и вертикални тръби за ревизия нагоре и сваляне на нивото под евентуално плуващи неща надолу.

Вероятно имаш предвид това:

Изображение

8180 написа:За въпросния гараж върху септика - освен хидроизолация отгоре на плочата друго дали трябва?

Не е задължително.

8180 написа:Тук се дискутира, но май не стана ясно. Вентилацията на канала от покрива до ямата - трябва ли да има вход за въздух откъм ямата.

Остави ревизионния отвор по възможност извън гаража и постави вентилационна тръба излизаща над покрива. Причините са няколко, но за теб вероятно най-същественото е, че може да имаш проблеми с газовете излизащи изпод капака. Състоят се предимно от метан. Вентилационният отвор над покрива на сградата е задължителен по вече дискутираните във форума причини. Ако имаше и попивна възглавница, би трябвало и при нея да има вентилация в далечния й край.
Благодаря, Хигро!
За тази или подобна картинка става дума - само без междинната преграда - аз бих могъл макар и трудно да я доизградя, ако е по-добре.
Руснаците дават че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО вертикалните тръби трабва да СА прекъснати поне 5см.
Тук даже е повече -!???
Защо не рисуват вентилацията на ямата?
От препълване не сме застраховани всички - аз като нов може би повече от съседите - ако трябва да мъча нещо дъното? Зор работа през 60х60, но не е невъзможно.
Тоя метан не е ли взривоопасен?
8180 написа:За тази или подобна картинка става дума - само без междинната преграда - аз бих могъл макар и трудно да я доизградя, ако е по-добре.

Идеята на междинната преграда е да предотврати циркулацията на водата в целия обем и да увеличи ефективността на утаяването. В твоят случай няма да бъде необходима. Високи изисквания към степента на утаяване има при наличие на попивна възглавница, която би била повредена безвъзвратно от големи количества твърд остатък.

8180 написа:Руснаците дават че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО вертикалните тръби трабва да СА прекъснати поне 5см.
Тук даже е повече -!???
Защо не рисуват вентилацията на ямата?

На схемата не личи добре. Вертикалните тръби са както за вентилация, така и за инспекция и са вградени твърдо в горната част на конструкцията на резервоара. Т-образните разклонения за входящата и изходящата тръба са поставени съосно непосредствено под инспекционните тръби, за да може например да се сменя филтъра на изходящата тръба. Поради указаната вече причина, при теб филтърът също е излишен.

Т-образното разклонение, поставено на входната тръба има за цел да предпазва водата в резервоара от интензивно раздвижване. Инерцията на входящия поток се убива в него и водите постъпват с възможно минимална кинетична енергия. Това е необходимо за подобряване на ефективността на утаяването и поддържането на културата от анаеробни бактерии, извършващи пречистването.

Вертикалната преграда не е задължителен елемент, но наличието й допълнително успокоява дясната част на резервоара, където става финото утаяване.

Т-образното разклонение на изходната тръба изпълнява две функции. Първо, задържа пенестия слой от мазнини и парафини, които плуват по повърхността, защото биха унищожили практически безвъзвратно попивната способност на почвата. И второ служи за закрепване на коксовия филтър, с който се осигурява допълнителна сигурност срещу затлачване на възглавницата. За да да се сменя лесно кокса, инспекционната тръба над разклонението се прави с по-голям диаметър и филтърът се спуска и изважда през нея.

8180 написа:Тоя метан не е ли взривоопасен?

И още как! Но за целта трябва да достигне минималната си концентрация за запалване, което вентилацията няма да позволи.

Между другото в Китай има програма за финансиране на животновъдите, които освен че пречистват биологичните си отпадъци и произвеждат висококачествена тор, добиват и цялата необходима енергия за стопанствата си от метана, добит в подобни съоръжения.
=D>
Хиляди благодарности. Много бях подтиснат по темата.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Водоснабдяване и канализация.”