• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте на всички. Имам един казус който ме тормози. Става въпрос за баня, която няма да бъде баня, а ще се използва за мокро помещение в което ще има сушилня за дрехи. В помещението няма контакт, а кабел за бойлер, трижилен (черен, син, кафяв). Сложих контакт на този кабел както си му е реда - черен фаза, син - нула, кафяв - земно. В бойлерното табло обаче трижилния кабел не беше свързан. Бяха свързани само двата кабела идващи от апартаментното табло -фаза и нула. Фазата си я свързах след прекъсвача, но свързах и нулата и земното на едно отново след прекъсвача. Така на новия контакт се изключва фаза, нула и зануляване. Трябва ли да зануля контакта в таблото без да изключвам нулата или може и така. За бойлер знам, че нулата не трябва да се прекъсва, но тук става въпрос за сушилня и ме притеснява да не стане някоя утечка ако има постоянна нула и да изгори електрониката. Какво мислите вие?
plamen6703 - майстор
Lenza написа:
тук става въпрос за сушилня и ме притеснява да не стане някоя утечка ако има постоянна нула и да изгори електрониката. Какво мислите вие?
Какво е това утечка, че те притеснява да не стане като нулата не е прекъсната? Много хора ползват думата утечка и даже като стане някакъв дефект, на някой първата приказка е, че е от утечка :-D Като го питаш не знае какво е утечка :cool:
Темата ти ще събере доста посещения с всевъзможни мнения за контакти и свързвания, но резултата ще е като утечката, която те притеснява! :partyman:
DundyTheCroc - майстор
Не виждам защо изобщо трябва да прекъсваш нещо, нека сушилнята си е постоянно захранена.
Ами направих го да се спира тока, едно защото има бойлерно табло, което улеснява самото изключване и второ че сушилнята дори и да не работи пак я дават да има 0,5 вата консумация. Това разбира се е пренебрежимо малка консумация, но пък имам навика всичко което не се използва да се изключва от контакта, което според мен е добър навик. Пресен пример отскоро е на човек на който няколко уреда ей така оставени включени на стендбай изгоряха от разхлабила се нула в таблото , която се е допряла на фазата и навсякъде тръгнали две фази. Та това го давам като пример само, без да се впускаме да го коментираме. И малко предпазливост не е излишна според мен. Някой ще каже защо не я изключваш от контакта тогава и отговора е че контакта е на неудобно място, а бойлерното табло на удобно. Влизаш, щрак ключа и си пускаш машината, излизаш, щрак и я спираш. Всъщност клоня повече да я оставя така , само трябва да помня един ден ако се слага бойлер да се върже постоянно зануляване, което да не минава през ключа. Другото което ме притеснява пък ако не пусна постоянна нула в момента, да залепнат да речем (едно на милион) пластините на фазата на ключа на бойлера и да кажем уж е изключен, пък фазата да си върви. В този случай една постоянна нула няма да е излишна. От друга страна пък сушилнята хаби доста по малко ток от бойлера (800 вата) и се надявам че няма да греят контактните пластини. И въобще се вкарвам в едни филми.... :-D За това и пуснах темата - хем за мое успокоение, хем за някой ценен съвет.
DundyTheCroc - майстор
Много му мислиш, аз лично не бих прекъснал нулата, но не е някаква драма. За твоя човек с двете фази се чудя как е станало, предполагам има трифазен ток.
nikolov333 - майстор
Става в селски райони, при скъсани въздушни линии и заплитане на друга фаза с нулата, но вероятноста е едно на мильон..
И аз все повече клоня да свържа кафевия кабел към нулата преди прекъсвача и така на заземителните пластини да си има постоянно зануляване, дори когато ключа на бойлера е изключен. Сетих се и нещо друго че автоматичните предпазители на апартаментните табла си спират само фазата, така че и да е свален предпазителя на контакта си отива нула и зануляването си е активно. Говоря за двупроводна схема. Щом ,,фабрично” хората го правят така значи си е нормално.
preslav - майстор
Lenza написа:
И аз все повече клоня да свържа кафевия кабел към нулата преди прекъсвача и така на заземителните пластини да си има постоянно зануляване, дори когато ключа на бойлера е изключен. Сетих се и нещо друго че автоматичните предпазители на апартаментните табла си спират само фазата, така че и да е свален предпазителя на контакта си отива нула и зануляването си е активно. Говоря за двупроводна схема. Щом ,,фабрично” хората го правят така значи си е нормално.
Правилно си мислиш, остави ги обаче цветовете, а ползвай фазомера. Фазата можеш да я прекараш през двете контактни групи на ключа (ще го разтовариш), нула, земя и каквото друго ти дойде на ума остави на твърда връзка. Бих ти препоръчал да си вземеш и една защита на SONO - предпазва уредите както от ниско, така и от високо напрежение, а и от свръх напрежение.
Говоря за тази защита https://www.sono.bg/index.php?id=73&category=31 а не другите на сайта им.
lov - майстор
nikolov333 написа:
Става в селски райони, при скъсани въздушни линии и заплитане на друга фаза с нулата, но вероятноста е едно на мильон..
Остави селските райони при тях шанса даже е по малък. По едно време около мен беше станало епидемия от подобни проблеми. Тя причината друга но след подмяната на водопроводите с пластмаса изскочи на много места. А и времето си беше казало думата. В таблата са с алуминиева шина и медния кабел директно на нея без преход от месингова шайба. Те поне стоманена да бяха слагали пак щеше да е по добре.
krasi92 - майстор
Връзвай смело кафевия преди прекъсвача.
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за свързване на контакт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: