Едно време, япончетата се скъсваха да купуват нашите мотокари, заради оловото....хидразина да не остане по-назад, купува фотоволтаици, заради джама 

чет сеп 26, 2019 7:42 pmky-kyy написа: ...хидразина да не остане по-назад, купува фотоволтаици, заради джама ...Ми начи имам добри учители - япончета.
ср сеп 25, 2019 3:07 pmDMN написа:Зграсти.Акомултор за топлина .Мисля ,че най ефективно е да се използва енергията за фазово превръщане по цикъла на Карно от твърда в течна фаза и онратно.Не съм се ровил още в справочници но си мисля за никакъв материал с точка на топене 200 -400 градуса целзии.Това има доста за мислене преди да се направи-трябва да не е скъпо,да не е пожароопасно и тн.nik1357 написа:Съгласен съм с мнението ВиБлагодаря за учтивата форма на обръщение, но мисля, че няма нужда, давай на "Ти", тука май сме свикнали така и въобще не е проблем това.
nik1357 написа:но колко ли облачни дни им през 1 зимаНе съм ги броил, но това много зависи от конкретното местоположение, и пак всичко е доста относително.
"Ден със ден, не си прилича" е казал народът, както и година с година или зима със зима.
Според мен точно зимата е проблемен сезон. Денят е къс, повече облачност, дъжд, снеговалеж. По-големи енергийни разходи(например за отопление, загряване на вода и т.н.) в сравнение с летния сезон.
През лятото имаш по-голям "добив", но пък ти трябва по-малко, през зимата е обратно - по малък енергиен добив, но по-големи енергийни нужди, ако ще се топлиш с ток.
Понеже говориш за автономна система независима от мрежата, въпросът е - как ще акумулираш излишъка, за да го използваш когато ти трябва и дали ще е достатъчен.
Според мен засега точно това е проблем - как да се съхрани най-евтино излишната енергията придобита от соларните панели, която да се използва в дългосрочен план.
Би ли обяснил какво имаш предвид с написаното по-долу?nik1357 написа: И ако има такава опасност ще си направя повече акомулатори за топлина.Не са сложни,не са скъпи, нямат ограничения в броя цикли.Веднъж направени могат да се използват много години почти без поддръжка.
![]()
чет сеп 26, 2019 9:48 pmhidrazin написа:Оранжерия ли си прави?
Ми начи имам добри учители - япончета.![]()
Иначе наистина си е на далавера - 10 квадрата калено стъкло за 100 кинта.
По-точно 20 квадрата щото са две стъкла залепени по края с двойно тиксо.
Вътре е напъхано соларното фолио. Малко кофти че задното стъкло има две дупки за кабелите.
![]()
пет сеп 27, 2019 6:24 amnik1357 написа: В крайна сметка докато грее слънцето тази безплатна енергия ще е налична.Грешка!!! Безплатна е слънчевата енергия. Електрическата не е и вероятно никога няма да бъде.
Моля който има на разположение фп да го включи през консумтор (примерно 2 крушки за автомобил по 55вата 12 волта )и да пише работи ли без контролер регулатор .
пет сеп 27, 2019 9:56 ammiroki написа: Това чудо ще произвежда 10 000 W на час. До 8 часа на ден. И може да захрани 3 акумулиращи печки.Няма такива филми. Това нещо почти никога няма да достигне 10 000W и е нормално да е така.
Относно насочване на светлината ще има нагряване, панелите като се нагреят влошават характеристиките си.
пет сеп 27, 2019 12:41 pmky-kyy написа: Оранжерия ли си прави?Не бре. На къщата имам една "лятна кухня" и вратата е на нивото на плочките в двора.
Код: Избери всички
Това нещо почти никога няма да достигне 10 000W
пет сеп 27, 2019 1:55 pmmiroki написа: То ясно, написах оптимистичния вариант. Който сам по себе си е доста плашещ.Няма оптимистичен вариант и никога не е съществувал.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: