Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Rey_T - помощник
Здравейте! Тия дни реших да подменя старото бойлерно табло по ред причини и след като успях да разплета 6 от 7 кабела кой от къде е и някак си успях да ги навържа така че да не ми пада бушона сега остана една дилема.

Имам осветление над бойлерното табло, което е на отделен бушон, но към таблото влиза нулата, т.е. след като се завърти крушката и се прекъсне веригата и кабела се офазява и всъщност имаме прекъсване по нулата, която пък е обща с тази на бойлера, а е на отделен бушон разбира се. Но това не е най-големия проблем. Взел съм табло с два ключа и контакт, защото такова беше старото. Само че когато се опитам да включа обикновена крушка, ток има, но крушката не светва. От друга страна пък ако сложа LED крушка, при включено положение замервам около 160 волта ток, но пък светва след 3 секунди макар и слабо.

Някакъв съвет или идея ако има някой ще съм благодарен да я сподели, защото моите започват да се изчерпват.
Ето и схема на какво по-точно съм направил:
Изображение
Последна промяна от Rey_T на пон юли 06, 2020 10:44 pm, променено общо 2 пъти.
MamaMy - майстор
Много те моля, веднага спри да правиш каквото и да е по инсталацията и викни правоспособен електротехник! ](*,) Не познат който разбира, а правоспособен. С документ. Ако е възможно или ако ти е мил живота, твоя или на твоите близки, стой далече от токове и кабели!
MIRO_073 - майстор
Нищо не рабрах... Нулата се офазявала, а пък крушката и другата, а пък нулите били на отделен бушон...

Извикай някой да ти го оправи
zz_stefanov - майстор
Втори за деня.
Rey_T, послушай колегата и не пипай повече.
На първо време се замислям, че с ключа изключваш и нулата, което при двупроводна инсталация е недопустимо.

Замислям се за безопасността на хората които получават съвети тук.
Не, че съветите са лоши, но се поемат от хора които нищо не разбират и става опасно.
Rey_T - помощник
Добре добре, все пак форума се казва "Направи сам", а не "Направи сам обаждане до правоспособен майстор, нали така. Все пак очаквах да има подобни отговори, но не толкова много за толкова кратко време. :)

За това и да доизясня. Да,с ключа изключвам нулата, защото от осветлението ми идва фаза. Прилагам набързо начертано какво точно съм направил. Инсталацията е двупроводна. Единствено е прекъснат кабела за фазата от бойлера към първия ключ за да се ползва за осветлението. Като цяло свързването излгежда ето така.
Сега от тук нататък ако нямате други по-полезни съвети, може и да подминете, няма да се разсърдя. Иначе тези приказки и аз ги знам.Изображение
zz_stefanov - майстор
пон юли 06, 2020 10:40 pmRey_T написа:
Добре добре, все пак форума се казва "Направи сам", а не "Направи сам обаждане до правоспособен майстор, нали така. Все пак очаквах да има подобни отговори, но не толкова много за толкова кратко време. :)

За това и да доизясня. Да,с ключа изключвам нулата, защото от осветлението ми идва фаза. Прилагам набързо начертано какво точно съм направил. Инсталацията е двупроводна. Единствено е прекъснат кабела за фазата от бойлера към първия ключ за да се ползва за осветлението. Като цяло свързването излгежда ето така.
Сега от тук нататък ако нямате други по-полезни съвети, може и да подминете, няма да се разсърдя. Иначе тези приказки и аз ги знам.Изображение
1. така свързан ключа не ти осигурява нула за осветлението.
2. нулата за това осветление трябва да е отделна за токовия кръг на това осветление.

Не прави глупости, викни някой да ти го оправи.
Rey_T - помощник
Като викна някой майстор, освен да ме попита къде ти е нулата друго едва ли ще направи. Гледам бъркам, други кабели няма. Кабелите са това. Бъркам, гледам няма други.
zz_stefanov - майстор
Ако е вярна схемата която си нарисувал, нулата за лампата ще я получиш от левия долен извод на горния ключ (по схемата)

Другото продължавам да го твърдя.

Само не ми казвай, че тая фасунга е в банята и си стои с постоянна фаза там и се комутира нулата.
Rey_T - помощник
пон юли 06, 2020 11:03 pmzz_stefanov написа:
Само не ми казвай, че тая фасунга е в банята и си стои с постоянна фаза там и се комутира нулата.
Фасунката е точно над таблото. И двете са в коридора.
zz_stefanov - майстор
Да не някоя стара къща дето има бушон и на нулата, тогава наистина си е за страх.

Тема "Свързване на осветление към бойлерно табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: