• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Искам да науча как да си изчисля и направя сам инсталацията на камина с водна риза като искам да отоплявам апартамент от 80 кв/м. Интересува ме има ли значение как са разположени тръбите за радиаторите. Също така къде трябва да се постави разширителният съд и на каква височина. Идеята ми за парна инсталация включва също така и бойлер със серпентина. Ако може някой да ми помогне, защото като ходя по фирмите да разпитвам все ме обслужват служители, които въобще не са наясно с продуктите които продават и в различните фирми за едно и също нещо ми казват различни стойности. Благодаря предварително за съдействието.[/quote]
Аз в къщи съм с локално парно само, че с котле. Топлата вода влиза отгоре на радиатора и излиза по диагонал отдолу.Разширителния съд трябва да бъде на най високата точка назависимо къде, но по добре да е в мокро помещение, защото всичко става. Не съм привърженик на камина, защото трябва доста да се поддържа, за да имаш топла вода в бойпера :!:
А все пак след като сложа бойлера със серпентина в мокрото помещение, нали най-високата му точка е почти до тавана. В такъв случай къде трябва да поставя разшерителният съд или по точно на каква височина спрямо бойлера
В банята ми е котлето, бойлера също е там. Моята серпентина е фланец със серпентина. Разстоянието от най-високата точка на серпентината и разшипителния съд е около 60см .Циркулацията на водата е принудителна с помпа, защото съм в апартамент и тръбите са на едно ниво. Ако вземаш бойлер със серпентина трябва така да го монтираш, че да бъде под разширителния съд. Надявам се да съм ти бил полезен. :idea:
Да, блягодаря ти за информацията!!! :) :2thumbs:
Предстои ми изграждане на парно: камина с водна риза за 90 кв.м. апартамент. Намира се на първия етаж, много студен без никаква изолация. Моля за схема на парно. Последователно или паралелно свързване, размери на тръби, разпределители,и т.н.
Мнение за модели и марки камини с водна риза /14-17KW/
Предварително благодаря!
Преди да започнеш прегледай тук:
http://www.prity-bg.com/prity.php?section=choise
относно разположението на разширителния съд,защо да е над нивото на бойлера със серпентина? Бойлера се явява като радиатор...ако е затворена система разширителния съд може и да е под нивото на радиаторите
Някой знае ли програма(линк евентуално) за проектиране на електрически инсталации? Благодаря предварително :)
Янчо, интересува ме как обезвъздушаваш тази серпентинка, не остава ли въздух??????? :?
mien написа:Янчо,интересуваме как обезваздушаваш тази серпентинка,не остава ли въздух??????? :?


По същия начин, по който се обезвъздушава водопровода по горните етажи, когато дойде водата предполагам :-D :-D :-D
Tани, питам сериозно. Двата извода са отдолу на бойлера и при мен винаги оставаше въздух, за това я махнах и се чудя как да я направя.
И аз сериозно говоря , налягането от помпата би трябвало да избута въздуха!
mien написа:Янчо, интересува ме как обезвъздушаваш тази серпентинка, не остава ли въздух??????? :?


слагаш обезвъздушител най добре автоматичен на най високата точка до бойлера :lol: :shock:
Последна промяна от Osiris на вт окт 17, 2006 12:42 pm, променено общо 1 път.
При мен серпентината работи от 3 години, но съм я направил така че топлата вода да минава през нея и след това през радиаторите. И нямам проблем с обезвъздушаването. Както казва Тани водата избутва въздуха от серпентината в радиаторите и там вече е ясно как става.
Osiris написа:
mien написа:Янчо, интересува ме как обезвъздушаваш тази серпентинка, не остава ли въздух??????? :?


слагаш обезвъздушител най добре автоматичен на най високата тачка до бойлера :lol: :shock:


Тоест вътре в балона на водосъдържателя ли?
Не просто се слага на наи високата точка от системата, защото там е въздуха - изглежда като автомобилен винтил които пуска въздуха.
Искам да попитам нещо. Не съм на ясно с тези неща пък мисла да правя нещо подобно в бъдеще. Какво ще стане ако помпата спре ? Така както си го мисля трябва да гръмне нещо ? Питам за моя случай защото при мене всичко е на един етаж. И по прочетеното тук разбрах , че в този случй се ползва помпа.
com написа:Искам да попитам нещо. Не съм на ясно с тези неща пък мисла да правя нещо подобно в бъдеще. Какво ще стане ако помпата спре ? Така както си го мисля трябва да гръмне нещо ? Питам за моя случай защото при мене всичко е на един етаж. И по прочетеното тук разбрах , че в този случй се ползва помпа.Значи ако ти спре помпата и не палиш камината при минусуви температури може да се получи тапа и да се гръмнеш втори вариант е да ти заври камината защото няма топлообмен но тогава не е страшно шото ще почне да изпуска пара през обезвъздушителите и разширителния съд докъто не падне температурата в единия случай се оставя помпата да "обръща" водата за да не замръзва или системата се пълни с незамръзващи субстанции а в другия се прави байпас на самата помпа ако се повреди да може чрез топлообмена да се постигне естествена циркулация :?
cоm ако мислиш да паравиш такава инсталация и не си на ясно как стоят нещата ще ти издам и една подробност около помпата ;) В случай на спиране на тока помпата е ясно , че спира . За една - две минути спиране на тока не е опасно . Но при по - дълго спиране може да стане взрив както беше споменато . Този риск се избягва с UPS или инвертор който осигурява захранването на помпата при отпадане на мрежата . (Аз лично така щях да се взрива ) Е вече такава опасност няма :) купих си инвертор . Имай го предвид това когато започнеш да придвижваш този въпрос. Също от личен опит ще ти издам още една малка тайна . Ако взимаш UPS или инвертор той трябва да е с чиста синусоида! Защото повечето са със симулирана , а тя скъсява живота на помпата в пъти. По - точно разбиват се втулките или лагерите на помпата и тя започва буквално да дрънчи. Успех :)
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Направи сам”