Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gecata36 - специалист
4 радиатора са 3 в спалните и 1 в коридора и една лира в банята и подово в хола и коридора към 60 квадрата е подовото, винтилите на всичките радиатори са на макс отворени Понеже сме с бебе пък и жената иска да и е топло 😂😂😂😂
Gecata36 - специалист
Горелката вдига до 4 та степен от 5 ако е от значение
filmatoplo - майстор
Свали я на 3 степен ,то и тя ти е много в това топло време .Степените се променят като се влезе в малкото меню с натискане и задържане 6 секунди на бутон -М ,като започне да мига -u01 натискаш еднократно за секунда бутон -Р да отидеш на второто показание , мига ти -u02 тук ти показва на коя степен си ,щом си на 4 ,с бутон -Минус сваляш степента на 3 , и запаметяваш с натискане за 1 секунда бутон -Р. :wink: Излизаш от менюто като натиснеш и задържиш бутона -М за 6 секунди да се върне на нормалния екран . :wink:
Здравейте, изчетох доста от мненията във форума и мисля, че съм по объркан от преди. :rolleyes:
Предстои ми закопуването на пелетен котел за един етаж от къща, без Ти (за сега) и с пвц дограма на места 4 камери двоен стъкло пакет на места 5 камери троен (правена е по различно време). Къщата е в почти постоянна сянка, сиреч зимата слънцето я огрява за 2 часа и след това е зад хълма.
Има сложени алуминиеви глидери H35/17бр. H60/78бр. H80/13бр. H50/9бр. И бойлер със серпентина 100л. Четяйки разбирам, че радиаторите може да са ми в повечко, но вече "влака отпатува". Въпросът пред мен е колко трябва да е мощен котела? И може ли да ми предложите някой вариант?
Благодаря.
LazarGanev - "Велик майстор"
Котел се избира не според мощността на монтираните радиатори, а според топлозагубите на жилището. Ако някой е монтирал радиаторите ей тъй, напосоки, гледайки тавана, дай сега и ние да мултиплицираме грешката?! Много по -ценна информация е отопляемата площ, отколкото броя на глидерите.
Благодаря за отговора. Площта е около 120кв., написах големината и броя на глидерите, защото ми се обяснява (от дистрибутор-монтажист), че малък котел (20кв) не би могъл да ги захрани и трябва да си взема 30 кв. А след прочетеното тук малко се съмнявам. :?
съб мар 28, 2020 10:08 amOnkli написа:
Благодаря за отговора. Площта е около 120кв., написах големината и броя на глидерите, защото ми се обяснява (от дистрибутор-монтажист), че малък котел (20кв) не би могъл да ги захрани и трябва да си взема 30 кв. А след прочетеното тук малко се съмнявам. :?
А колко е общата мощност на тези глидери при 90/70/20? На око не мога да ги докарам на 20 киловата, а той как сметна 30?
съб мар 28, 2020 10:15 amТрифон П.Трифонов написа:
А колко е общата мощност на тези глидери при 90/70/20? На око не мога да ги докарам на 20 киловата, а той как сметна 30?
Мощността е смятана по тази схема:
Прикачен файл:
received_2575704776050272.jpeg
received_2575704776050272.jpeg (31.03 KиБ) Видяна 1696 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз може би съм тъп и не мога да проумея какво означава един котел да не може да захрани дадени радиатори?! Какво ще се получи? котелът ще откаже да работи ли? Например имаш топлозагуби 12кВт, радиатори 30кВт (при дТ=60) и към тях вързваме котел 20кВт - какъв ще е резултата? Питай го твоя монтажист, че винаги ми е било интересно. Може и някой друг да ми отговори, ако има желание. :)
Честно казано не съм наясно с какво и как.
Затова сметките на мощностите, на радиаторите, на топло загубите и т. н. бих предпочел някой по-запознат да ги направи.

Затова се обръщам към Вас за съвет.

Нищо че зимата е далеч, на мен ще ми се наложи да го купя по-рано. Всяко едно мнение би ми било полезно.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: