• 1
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Детето - специалист
нед дек 03, 2023 3:35 pmДетето написа:
Сега въпросът е дали има смисъл от това упражнение........... И в крайна сметка да е едно и също от разход на ел. енергия и това колко ще е натоварена ТП.
вт дек 05, 2023 6:41 pmLazarGanev написа:
Детето,
аз съм убеден, че всички тези усилия са напразни, сигурен съм, че и ти ще го осъзнаеш.....
ср дек 06, 2023 7:44 amLazarGanev написа:
вт дек 05, 2023 8:11 pmbrum написа:
Същото за тройника го мислих и аз, ама не ми се преправя системата. Щом и ти го споменаваш явно го има като схема.
Да, няам никакъв проблем да се върже така, с тройник, но ако има разлика в дебитите, то тази разлика пак ще превърта през буфера/хидравличния изравнител и в това няма нищо лошо, напротив, той затова е поставен
Аз също съм на мнение, че няма да има смисъл ако има разлика в дебитите. Реално вчера намалих дебита на ЦП която е към радиаторите и температурата на вход към буфера от ТП и температурата на изход от буфера за радиаторите се изравни. Но този дебит на ЦП ми е малък и ОИ не работи така както искам. И сега според мен трябва да променя нещо по настройките на ТП.
Има някаква опция за + 5*С до -9*С спрямо зададената температура, като това са макс. числа които мога да задам. Та въпросната опция за следене на температурата като е включена заковава на зададената температура и не мърда, но връщащата вода е с 10*С по ниска. Ако я изключа тази опция за следене на температурата ТП започва да цикли. Като вдига 2*С над зададената и изключва, след като температурата на изходящата се изравни с тази на връщаната и помпата включва. Като при изключена опция се стопява и разликата между двете температури до 4*С и тогава вход изход на буфера също е еднакъв.
Ето и разликата в работата при вкл/изкл режим за температурата.

Прикачен файл

Screenshot 2023-12-06 153745.png
Screenshot 2023-12-06 153745.png (30.38 KиБ) Видяна 2310 пъти

Прикачен файл

Screenshot 2023-12-06 153707.png
Screenshot 2023-12-06 153707.png (50.45 KиБ) Видяна 2310 пъти
Детето - специалист
Определено не ми харесва как работи ОИ и нещо не мога да я накарам да работи "балансирано". Не ми е студено, но това число от 37*С+ изход от буфера ми бърка в здравето. Мислих как да преправя и как да бъде най малко хамалогията по разместването на тръбите и за последно се спирам на вариант буфера да е последователно на топлата вода.
От ТП влиза отдолу на буфера и отгоре на буфера е изхода към ОИ. Той и в момента си е там изхода към ОИ. ЦП на ОИ я махам и студената вода я връщам директно в ТП. ЦП на ТП ще я ползвам да върти водата в системата. Котела си остава вързан на същото място.
Единствено ме притесняват тези 12л/минута да не са малко. Рових по всички настройки и не успях да накарам дебита да се увеличи, или толкова си може помпата или така е решила ТП.
Детето - специалист
Здравейте, преправих ОИ при мен или по точно връзването на ТП към буфера.
Вързах последователно ТП на буфера, така както го написах в предният пост. Топлата вода от ТП влиза отдолу в буфера и от горната стана на буфера илиза към радиаторите. Студената вода от радиаторите се връща в ТП.
ЦП която я имах я оставих паралелно на ТП като идеята е ако нещо се случи с ТП и няма как тя да върти водата в ОИ да се ползва тази помпа.
Първото което се случи е това, че дебита на ТП от 12л/минута стана 23л. Второто е температурата на студената вода, преди температурата беше 7*С и нагоре в момента е 3-4*С разликата между топлата и студената. Изходящата вода е толкова колкото съм задал, преди давам на помпата 55*С на изхода от буфера 42*С
Третото нещо е това, че ТП се балансира и работи спокойно. Преди в определени моменти съм я чувал да работи с едни обороти така да кажа. Постоянно имаше намаляване и увеличаване на мощността. Сега работи без да има някакви големи промени в натоварването, виждам го и по консумацията на ел. енергия.
Относно разхода на ел. енергия дали ще се промени на този етап още не мога да кажа.
На този етап съм доволен от това което промених и това което се случи като краен резултат.
Сега имам едно питане, как да запазя ЦП която не я ползвам. Не знам как е по добре, едни казват, че е хубаво да работи а други да не работи. Аз обмислям варианта да я включа към един смарт контакт и там да я настроя да тръгва през определено време за няколко минути и така хем да не работи хем да работи. Споделете какво мислите вие по въпроса.

Прикачен файл

Screenshot 2024-01-18 090133.png
Screenshot 2024-01-18 090133.png (29.85 KиБ) Видяна 2135 пъти
шоп - майстор
Сигурен бях в успеха на подвързването. Изпитано е. Аз съм така с 1200л буфер на връщашата вода.

Не се уторачвай много за ЦП.
Моите ги вкючвам началото на отоплителният сезон и края ги изключвам.
Рядко някоя да е клеясала и да не тръгне. Но с почукване, централен винт, дори и скъпите магни се разглобяват само с едно винче и една скоба и всичко е ОК.
ivanovbg - майстор
Значи системата я върза по моята схема като термопомпата си я преместил успоредно на централната помпа? Не знам защо си мислех, че няма помпа във вътрешното тяло. viewtopic.php?f=10&t=43892&start=890

Иначе помпата е хубаво от време на време да си завърта оста за да не залепва. Като остареят помпите за парно ми се е случвало да не могат да тръгват при първоначално пускане есента след като не са работили няколко месеца, но отзад имат една тапа дето се развърта и им се помага с отверка да отлепи. Можеш да сложиш реле за време и един път месечно да се пуска за минутка, но не е проблем и да не сложиш, а като се наложи да помогнеш с отверката.
brum - майстор
чет яну 18, 2024 9:01 amДетето написа:
Здравейте, преправих ОИ при мен или по точно връзването на ТП към буфера.
Вързах последователно ТП на буфера, така както го написах в предният пост. Топлата вода от ТП влиза отдолу в буфера и от горната стана на буфера илиза към радиаторите. Студената вода от радиаторите се връща в ТП.
ЦП която я имах я оставих паралелно на ТП като идеята е ако нещо се случи с ТП и няма как тя да върти водата в ОИ да се ползва тази помпа.
Можеш ли да сложиш и схемата, че трудно го вдявам така? Търсих назад, но не я намерих. Имаше една с тройник горе на буфера като радиаторите вземат от тройника, но май говориш за друго.
Детето - специалист
Дано да е разбираема схемата.
Сега разбира се има кранове по схемата които не съм ги слагал защото не знам как трябва да изглеждат, не че нещо друго знам :) Но като цяло ЦП и котела в момента не работят и техните кранове са затворени.
ЦП е някаква "модерна" и няма тапа и винт както другите или ако го има е някъде под капаците, но ако се стигне до там ще я разглобя и мъча.
Засега ще я направя от време на време да работи по малко.

Прикачен файл

ТП.jpg
ТП.jpg (70.77 KиБ) Видяна 2097 пъти
Момци да Ви помоля за акъл. Има изградена система от конвектори за отопление/охлаждане на 550 кв. м чиста площ , като на 100 кв. м от тези 550 има полжено подово отпление. Сградата с 10 см. каменна вата изолация и троен стъклопакет. На първо време ще се ползва около 300 кв.м. Ще е необходима БГВ около 1000 -1200 литра по мои сметки. Половината от сградата представлява стаи за отдаване под наем (16 бр.) и ще е необходимо "шоково" да се отпляват или изстудяват. Има положен димоход иноксов 160 см диаметър изолиран с каменна вата до тавана сградата е 5 етажа. Въпросът е каква мощност котел на пелети и какъв буфер е необходим (искам да се подготвя за свободния пазар на електроенергиата)? Няма вариант за газификация. Сграда се намира в Бургаско - демек рядко пада под 0 градуса. Благодаря Предварително.
Rado76 - помощник
Здравейте, имам изградена отоплителна система с един цол тръби и искам да добавя буферен съд. Имам един стар бойлер който е на половин цол. Ще повлияе ли значително на потока в системата ако го включа последователно?
ivanovbg - майстор
пон яну 20, 2025 11:34 pmRado76 написа:
Здравейте, имам изградена отоплителна система с един цол тръби и искам да добавя буферен съд. Имам един стар бойлер който е на половин цол. Ще повлияе ли значително на потока в системата ако го включа последователно?
Еми погледни дупката на един цол и на половин, сравни ги и ... пак попитай.
  • 1
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: