Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Само че аз като по-прост , предпочитам котела да гасне по сигнал на заряд на буфер :wink:
syncho - майстор
LazarGanev написа:
syncho написа:
Е добре де какъв е смисъла в крайна сметка като ще слага още един термостат?
Смисъла на втория термостат е ако искаш да увеличиш хистерезиса повече от заложения от производителя. Това разбира се става за сметка на комфорта, защото стайната температура ще варира в големи граници. Най-добре е да се намали мощността на горелката дотолкова, че да работи почти без да изключва.
Това го разбрах. Идеята ми беше къде е смисъла да купува такъв термостат, като след това трябва да купува втори, за да регулира първия...

Относно клемата за стайния термостат - до сега не съм виждал пелетни котли без изкарана клема за стаен термостат. Те са "отворено-затворено". Като в единия режим казва на котела "да имам нужда от мощност продължавай да работиш", като същевременно се съобразява и със зададената стойност на температурата на водата, а в другия режим казва "нямам нужда от топлина, влизай в модулация".
filmatoplo - майстор
:? Това Модулацията -еде ли са ...пий ли са :-D -щото тука се разисква само он-оф , модулацията се извършва на ръка с потенциометър :wink: .
LazarGanev - "Велик майстор"
syncho написа:
Идеята ми беше къде е смисъла да купува такъв термостат, като след това трябва да купува втори, за да регулира първия...
Е, има смисъл - първия си има програматор, чиито функции си остават
filmatoplo - майстор
Има смисъл това се прилага :) -не е грешно да се ползват релета , контактори , релета време ,изходи и подобни под изпълнители съвместно с главни терморегулатори :wink: .Ако разчекнете един контролер ще видите вътре че има регулатор подир регулатор -образно казано.Не всеки има пари за Логаматик на Будерус :wink: .
syncho - майстор
просто си мислех, че може да има готов такъв за по-малко пари вместо да се навързват хиляди глупости...
nnikbg - специалист
Имам въпрос към знаещите.
Та котела е Пелетерм 30v2 и се управлява от стаен термостат Honeywell 907.
Моля погледнете прикачената снимка от инструкцията и ми кажете трябва ли да променя параметрите?
Фабричните настройки са за газов котел. Мисля че пелетния котел повече се доближава до Oil bioler.
Има и други параметри които мисля, че трябва да се променят ама за тях по-после. :) :) :)

Прикачен файл

New Picture.jpg
New Picture.jpg (26.22 KиБ) Видяна 4350 пъти
kok - специалист
колко сложно изглежда една супер проста и според мен задължителна функция на един пелетен котел да се управлява от температурата в стаята примерно(с един обикновен термо датчик включен към котела) :wink: задал си му като падне на 20гр. да се включва и когато вдигне 24гр (в помещението което отопляваш имам предвид) да се излкючва :? (в случаят роля ще играе колко бързо изтива помещението колко са големи топлозагубите) да ама не :shock: играем си ама на колко градуса да бъдела водата или колко да му подавало пелети или тем подобни глупости с които се вкарваме в някакви филми дето и холивуд ще ни завидят на сценария :lol: така че ако има някой търговец или производител на такива котли да вземе да прочете малко из темите които коментираме ако трябва да си доработят котлите то така или иначе ще си го калкулират в и без това скъпите котли ама да бъдат работите както трябва :wink: била оставена клема ама нямало вързан датчик или терморегулатор на нея да следям темп. и да спирал котела или да му давал маган :shock: коляма работа ще ускъпят котела с 100-тина лева :? чи тъй... :lol: ама като се замисля ако всичко е наред нии с ко ще си чешем езиците тука :? :wink: :lol: :lol: може би не е удачен вариант zа котли от 30-40kw нагоре ама за по малките мисля че е задължително :wink: :lol:
akachev - помощник
Привет.То всички тук обяснявате как стаен термостат следи температурата и управлява котела и как това става по-лесно или по-сложно с навърани незнам колко глупости.И се приказва за "ПОМЕЩЕНИЕТО" и само за него. Нали на всички ни е ясно,че този котел не отоплява само една стая,а няколко в една къща и ако на мен ми се иска да наглася стайният термостат на 22 градуса, в същият момент детето в другата стая предпочита 20 градуса, а бабата на долният етаж се кефи при 25 градуса.Е,този котел ще се лудне да изпълнява желанията на всеки, и между другото кой ще бъде с предимство.Да не забравяме,че водата в бойлера трябва да е 60 градуса.
syncho - майстор
akachev написа:
Привет.То всички тук обяснявате как стаен термостат следи температурата и управлява котела и как това става по-лесно или по-сложно с навърани незнам колко глупости.И се приказва за "ПОМЕЩЕНИЕТО" и само за него. Нали на всички ни е ясно,че този котел не отоплява само една стая,а няколко в една къща и ако на мен ми се иска да наглася стайният термостат на 22 градуса, в същият момент детето в другата стая предпочита 20 градуса, а бабата на долният етаж се кефи при 25 градуса.Е,този котел ще се лудне да изпълнява желанията на всеки, и между другото кой ще бъде с предимство.Да не забравяме,че водата в бойлера трябва да е 60 градуса.
:supz: За това най-добре с термостатичните вентили да ти е мирна главата.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: