filmatoplo написа:На Калин проблема му е друг , но той не слушаше .Аз слушам, ама кел файда, след акто не се разбираме с една дума и трябва по hard way да го разбера

n92420 написа:Здравейте,Мисля, че трябва да се откажеш слънчевия панел да подпомага отоплението. Сам си направи сметката : Зимно време полезната слънчевата радиация е от порядъка на 0,3киловата/м2. Котела ти е 30 киловата по изчисление. Колко квадратни метра трябва да ти са слънчевите панели за да покрият поне 20% от мощността на котела? Колко дърва, пелети или въглища харчи котела на час за да поддържа 20% от номинала си? Имай в предвид че ако не е самонасочваща системата някаква топлина от слънцето ще имаш за не повече от 6 часа.
Много благодаря на всички които са отговорили по темата.
Първото мнение на LazarGanev направо ме смаза. Аз за проект съм си платил ама той не става за нищо в него има каква мощност на котела да се избере и съвсем бегла схема на системата, това не ми върши никаква работа, както и да е сега по темата.
Това което съм нарисувал не е изградено идеята беше вие като много по вещи(защото аз съм лайк в тази сфера) да ми кажете какво е добре да се доусъвършенства за да може тази схема да се реализира в последствие. Сега за начало мисля системата да се изгради с котел на пелети, мощността съм я смятал около 30кВ. Мисля да взема котел 35кВ.
Това което искам да избегна при започването на изграждането на системата е преправянето и след това за добавяне на други източници като ТП или сорарни панели.
Тук изниква още един въпрос относно соларните панели - По-добре е соларната система да е отделна и да минава през пластинчат или тръбен топлообменник или да се вземе бойлер с две серпентини и обмена на топлина да става през бойлера. Като водата в бойлера достигне по-висока температура да се пуска водата за подпомагане на отоплението и да се добави автоматика да гаси котела за да се ползва слънцето в слънчевите дни.
Благодаря на всички.
kalin72 написа:Разгледай тукаnikolovvd написа:Опит, опитkalin72 написа: по hard way да го разбераТова "hard way" личен опит ли означава или препъване в подводен камък?![]()
![]()
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: