Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
На Калин проблема му е друг , но той не слушаше .
kalin72 - майстор
filmatoplo написа:
На Калин проблема му е друг , но той не слушаше .
Аз слушам, ама кел файда, след акто не се разбираме с една дума и трябва по hard way да го разбера :)
nikolovvd - майстор
kalin72 написа:
по hard way да го разбера :)
Това "hard way" личен опит ли означава или препъване в подводен камък? :? :-D :lol:
ivanovbg - майстор
n92420 написа:
Здравейте,

Много благодаря на всички които са отговорили по темата.
Първото мнение на LazarGanev направо ме смаза. Аз за проект съм си платил ама той не става за нищо в него има каква мощност на котела да се избере и съвсем бегла схема на системата, това не ми върши никаква работа, както и да е сега по темата.
Това което съм нарисувал не е изградено идеята беше вие като много по вещи(защото аз съм лайк в тази сфера) да ми кажете какво е добре да се доусъвършенства за да може тази схема да се реализира в последствие. Сега за начало мисля системата да се изгради с котел на пелети, мощността съм я смятал около 30кВ. Мисля да взема котел 35кВ.
Това което искам да избегна при започването на изграждането на системата е преправянето и след това за добавяне на други източници като ТП или сорарни панели.
Тук изниква още един въпрос относно соларните панели - По-добре е соларната система да е отделна и да минава през пластинчат или тръбен топлообменник или да се вземе бойлер с две серпентини и обмена на топлина да става през бойлера. Като водата в бойлера достигне по-висока температура да се пуска водата за подпомагане на отоплението и да се добави автоматика да гаси котела за да се ползва слънцето в слънчевите дни.

Благодаря на всички.
Мисля, че трябва да се откажеш слънчевия панел да подпомага отоплението. Сам си направи сметката : Зимно време полезната слънчевата радиация е от порядъка на 0,3киловата/м2. Котела ти е 30 киловата по изчисление. Колко квадратни метра трябва да ти са слънчевите панели за да покрият поне 20% от мощността на котела? Колко дърва, пелети или въглища харчи котела на час за да поддържа 20% от номинала си? Имай в предвид че ако не е самонасочваща системата някаква топлина от слънцето ще имаш за не повече от 6 часа. :partyman:
kalin72 - майстор
nikolovvd написа:
kalin72 написа:
Това "hard way" личен опит ли означава или препъване в подводен камък? :? :-D :lol:
Опит, опит :)
boretobobo - специалист
kalin72 написа:
nikolovvd написа:
kalin72 написа:
Опит, опит :)
Разгледай тука

Прикачен файл

2013-10-04-192.jpg
kalin72 - майстор
Кое точно да разгледам? Системата ми работи отлично, единственото, което й липсва е буфер, защото котела е преоразмерен почти 1.5 пъти. Радиатори и бойлер общо към 18 кВт, котел 28 кВт. Но аз държах на котел за дърва, и то да е Бош, и така, Бош имат само този модел за дърва, с голяма камера...
nikolovvd - майстор
Боре, наистина ще трябва да увеличиш соларната част и може би ще достигнеш 40-50% икономия на гориво. Тоест, когато е слънчево ще се отопляваш със слънчева енергия.
За съжаление у нас няма система за изкупуване на излишната топла вода, а през Лятото тя ще е страшно много.
Това обаче не пречи да си направиш голям басейн с топла вода в двора! :) А защо не и да печелиш от него. :roll:
С един приятел от Ямбол мислихме как може топлата вода от соларните панели да се използва за охлаждане. Идеята ни дойде, когато си спомнихме за старите хладилници "Мраз 80", които използваха нагревател вместо компресор. Мислихме, смятахме и стигнахме до материали, за които някой дори не са и чували, като полупропускливи мембрани.
kalin72 - майстор
За съжаление у нас няма система за изкупуване на излишната топла вода, а през Лятото тя ще е страшно много.
Решението е drainback система. Тогава ще произвежда толкова топла вода, колкото му е нужна, няма да има прегряване и чуденка къде да дене излишната топлина...
boretobobo - специалист
Нали имаше проблем циркулацията виж как са монтирани помпите за да бута в котеле

Тема "Локално Парно със Соларен панел за подпомагане на Отоплениет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: