Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Малко критичен!!!
Къде е границата, за да има полза от критиката? Не съм те бил с върбова клонка.

Не очаквах, дори изумен съм!
А след като са монтирани, кога да чакаме връщане на инвестицията от секретните вентили и кога ще спрат оплакванията от "лошата" работа на трипътния?!!!!
вт яну 13, 2026 12:52 pmr3spawn написа:

Пиша тук точно затова – да разбера от хора с опит дали това е нормално поведение за нова система или има нещо, което трябва да се нагласи по помпата или байпаса, за да не се чака толкова.
Напълно нормално и за стара система.
Пипнал си "студената" тръба, а пипна ли "топлата", за да отчетеш някаква разлика, макар просто като усещане?!

Трипътният ти отваря в момента в който водата в котела достигне 60 градуса!
Не повече от 35 минути, стига настройките на горелката да не са с ТЕЛК.

На 1ск. помпата ти е напълно способна да пренесе цялата мощ от котела, стига да няма компрометирани заварки по тръбите. Нямаш друга работа около трипътния. При този модел, крановете са само за красота и при наложително обслужване/ремонт.
Не ме разбирайте погрешно, не приемам коментара Ви като заяждане, а като градивна критика.
Наясно съм, че ми липсва опит и точно затова се опитвам да бъда максимално подробен в обясненията – искам да хвана логиката на системата и да разбера за какво иде реч.

Днес има известен напредък. Изгасих котела след работа в 05:30 ч. и го запалих отново в 11:30 ч. Към 14;00 ч. положението е по-добро от вчера, но все още средните и крайните радиатори са студени в долната си част. Промених настройките според вашите съвети: котелът е на 75 градуса, а помпата на 58. Върнах и модулацията на 10-5-0, както предложи Калин.

Горя дървесни пелети,настройките на мощностите, които съм задал в момента, са:

P3: 6 сек. подаване / 45 сек. почивка / 46 вент.

P2: 4 сек. подаване / 45 сек. почивка / 43 вент.

P1: 2 сек. подаване / 45 сек. почивка / 40 вент.

Ситуацията в момента е следната: тръбата на топлата вода (подаването) е гореща към всеки радиатор, при по-близките дори пари. Връщащата тръба на самите радиатори обаче е хладна на допир при далечните и леко загрята при близките.

Въпросът ми е за тези секретни вентили – трябва ли да ги позатворя на по-близките до котела радиатори, за да „натисна“ водата към далечните? Това ли е начинът да ги накарам да се затоплят равномерно отдолу нагоре и да не стоят студени в долната част?И ако да мога ли да го направя докато котела работи или трябва да изчакам да спре :/
Питам, защото реално ще трябва да се справям сам. Човекът, който инсталира системата, вече започна нов обект и каза, че ще дойде единствено ако решим да махаме трипътния вентил изцяло.
n.ganev - майстор
Недей маха трипътния! Регулирай секретните и почисти филтъра ако има такъв. Извинявам се но не съм чел назад

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: