Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Айде, нема нужда!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на вт яну 13, 2026 7:21 pm, променено общо 1 път.
r3spawn - помощник
Не ме разбирайте погрешно, не приемам коментара Ви като заяждане, а като градивна критика.
Наясно съм, че ми липсва опит и точно затова се опитвам да бъда максимално подробен в обясненията – искам да хвана логиката на системата и да разбера за какво иде реч.

Днес има известен напредък. Изгасих котела след работа в 05:30 ч. и го запалих отново в 11:30 ч. Към 14;00 ч. положението е по-добро от вчера, но все още средните и крайните радиатори са студени в долната си част. Промених настройките според вашите съвети: котелът е на 75 градуса, а помпата на 58. Върнах и модулацията на 10-5-0, както предложи Калин.

Горя дървесни пелети,настройките на мощностите, които съм задал в момента, са:

P3: 6 сек. подаване / 45 сек. почивка / 46 вент.

P2: 4 сек. подаване / 45 сек. почивка / 43 вент.

P1: 2 сек. подаване / 45 сек. почивка / 40 вент.

Ситуацията в момента е следната: тръбата на топлата вода (подаването) е гореща към всеки радиатор, при по-близките дори пари. Връщащата тръба на самите радиатори обаче е хладна на допир при далечните и леко загрята при близките.

Въпросът ми е за тези секретни вентили – трябва ли да ги позатворя на по-близките до котела радиатори, за да „натисна“ водата към далечните? Това ли е начинът да ги накарам да се затоплят равномерно отдолу нагоре и да не стоят студени в долната част?И ако да мога ли да го направя докато котела работи или трябва да изчакам да спре :/
Питам, защото реално ще трябва да се справям сам. Човекът, който инсталира системата, вече започна нов обект и каза, че ще дойде единствено ако решим да махаме трипътния вентил изцяло.
n.ganev - майстор
Недей маха трипътния! Регулирай секретните и почисти филтъра ако има такъв. Извинявам се но не съм чел назад
Айде, нема нужда!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на вт яну 13, 2026 7:22 pm, променено общо 1 път.
r3spawn - помощник
Да ви споделя какво направихме с майстора днес.

Успях да го убедя, че пълното премахване на трипътния вентил не е решение. Вместо това направихме следното: извадихме само термопатрона на вентила и затворихме тялото празно. Напълно затворихме и крана на байпаса (вертикалния), за да спрем малкия кръг и да принудим помпата да бута само към радиаторите. Преди това проверихме и филтъра на помпата – оказа се напълно чист.

Направихме и лек хидравличен баланс, като притворихме секретните вентили на най-близките до котела радиатори.

Относно настройките на горелката, засякохме шнека и за 1 минута пуска 364 грама пелети. От 15:30 до 18:30 ч. си играхме с настройките (подаване и мощност), но котелът едвам-едвам „с клизма“ вдигна 60 градуса, при зададено тръгване на помпата на 50 градуса и 65 на котела. Към 18:45 ч. променихме параметрите така:

P3: 9.0 сек. / вент. 52%

P2: 7.0 сек. / вент. 50%

P1: 3.0 сек. / вент. 42%

Равносметката до момента: Времето, за което системата затопли радиаторите, е почти същото, както беше и с патрона на вентила. Стигаме до извода, че или пелетите са калпави (въпреки че са дървесни), или жилището има огромни топлозагуби, в което аз лично се съмнявам.

Сега ще следя как ще се държи при тези нови настройки.
gnt69 - майстор
вт яну 13, 2026 7:09 pmr3spawn написа:
P3: 9.0 сек. / вент. 52%

P2: 7.0 сек. / вент. 50%

P1: 3.0 сек. / вент. 42%
Пуснах ти данните на таблицата на Брадъра/да е жив и здрав/ и се получи това.

Прикачен файл:
PELETI.jpg
Въздуха колко да е не знам трябва да се гледа и преценява на място. Аз имам подобен вентил пак ESBE на 60 градуса и типично котела ми работи над 70 градуса. :partyman:
kalin72 - майстор
Направили сте една голяма глупост ...
Върнете патрона на трипътния, всъщност той кой тачно модел е???
Помпата да се включва на 57-58 градуса.
Котела на 80 градуса
Вижте за колко време ще загрее котела на 65-70 градуса.
П3 4.6 сек зареждане, 50 сек цикъл, 51 % вентилатор
П2 3,5 на 40 на 50 процента
П1 2.9 на 45 на 48 процента
Пробвай така.
Залудо се пънах, залудо писах и смятах.
Погрешни действия и изводи- стрелба в тъмното, но нищо фатално.
Защо въобще питате, след като правите каквото си решите?!

пп. Георги, не въвеждаш коретно, поради което резултата не е реален.
gnt69 - майстор
вт яну 13, 2026 7:33 pmkalin72 написа:
Направили сте една голяма глупост ...
Върнете патрона на трипътния, всъщност той кой тачно модел е???
Помпата да се включва на 57-58 градуса.
Котела на 80 градуса
Вижте за колко време ще загрее котела на 65-70 градуса.
П3 4.6 сек зареждане, 50 сек цикъл, 51 % вентилатор
П2 3,5 на 40 на 50 процента
П1 2.9 на 45 на 48 процента
Пробвай така.
На човека не му стига мощноста. При 4.6 сек какъвто е твоя съвет ще стопли 10 радиатора с 10 киловата при неизолирана къща напролет. Шнека му пуска 22 кила на час. :partyman:

Кое не е коректно, това към Трифон. :partyman:
n.ganev - майстор
Айдеееееее...
Добре. Ще следя

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: