вт окт 06, 2026 6:50 amLazarGanev написа: ...Ето и малко детайли:
Допускам, че тази картинка на бойлер може да е само илюстративна...
Да, картинката е илюстративна, но схемата е реална. И, да има си недостатъци, които вече съм отчел, като такива.
Боилерът е подово стоящ с една серпрнтина 150л., но в предвид цената на пелетите се използва (последните години) основно на електричество.
Трипътните вентили са си там и работят доста добре и коректно, с разлика до 5 оС от зададената и могат да регулират от 30 до 70 оС.
Да, този за боилера е излишен, но първоначално беше предвиден за друг кръг, който още не е изграден, а не ми се преправяше тази част... Когато стигна до там най-вероятно ще направа отделно отклонение за боилера или просто ще го 'изключа' от системата, а това ще си отиде по предназначение.
Първоначално загрявах водата в буфера до 80-85 оС, а подавах към радиаторите към 50-60 оС. В следствие на високата температура за 2-3 г. ми се прецакаха няколко вентила - протекоха от тефлоновия салник на оста и трябваше да ги подмена, след което намалих Т на около 65-68 оС.
Не съм планирал ТП, затова и нямам подово. Относно KWS - не си спомням колко е, но гайките на вентилите са като на помпите 1 1/2" или 1 1/4". Помпата/те са Алфа 2Л 25/40 и раборят в най-ниския режим, равностоен на 1 скорост, т.е. нямам проблем с дебита - мога да го увелича, колкото е нужно.
Помпата след рег. смес. вентил се управлява от термостати в стаите (в паралел - т.е. която и стая да има нужда от топлина - вкл. помпата), като има и термовентили (електронни) по радиаторите и термостатите и термовентилите се 'синхронизират' по стаи.
Буфера е 300 л. - намам физически място за по-голям.
Относно ТП - да, при нея няма да има нужда от тези рег. вентили, но няма и да пречат (като дебит). Мога просто да им задам Т 60-70 оС и те ще си 'залепнат' в крайно положение и няма да мръднат при 35-40 оС от ТП, а ще си останат при нужда от работа на котела.
Да, осъзнавам и това, че схемата е малко 'претрупана' и 'излишно натоварена', но това са фактите. Докато работи и не ми създават проблеми - няма да ги пипам. (все пак ще трябва да изпразня 300+л. вода).
Тук въпросите ми са по-скоро в посока с каква мощност да е термопомпата, до колко висока Т може да работи относително с приемлив СОР, та да няма нужда да 'подсилвам' радиаторите в спалните, и не знам с каква Т би подавала подгряващата вода към боилера?