Най - вълнуващия въпрос зимно време.
feikot - специалист
съб яну 09, 2021 9:35 amLazarGanev написа:
Голяма е вероятността да има въздух в този кръг. В такъв случай дебит си има, но заради балоните е намалена площта на контакт на водата с тръбата.
1. Взимаш маркуч за пералня и го навиваш на кранчето за източване на подаващия колектор (сега то става кранче за пълнене :) ). Ако е къс го удължаваш и го връзваш към водопровода....
Лазар ти е обяснил наистина елементарно и разбираемо,ако не го схващаш прочети го 4-5 пъти,мисля,че всеки индивид би схванал логиката. Просто оставяш само този кръг активен,като вместо да циркулира вода от котела, идва от чешмата грубо казано и вместо да се връща в котела се излива някъде (кофа или канал по примера на Лазар). Ако наистина не схващаш,не е срамно извикай някой аверче по-техничар и ще станат нещата.

Имам въпрос аз, че в момента съм на фаза гипскартон. Ще го лепя директно на стените,няма да е конструкция,но въпроса ми е,подовото преди да го сложа или след е по-удачно да се полага и замазва. Едното съображение ми е,че като сложа картоните и после от замазката ще се напръска,а мисля да правя стените сега,защото в момента не разполагам с парите за подовото ?
нед яну 10, 2021 7:12 pmfeikot написа:
съб яну 09, 2021 9:35 amLazarGanev написа:
Голяма е вероятността да има въздух в този кръг. В такъв случай дебит си има, но заради балоните е намалена площта на контакт на водата с тръбата.
1. Взимаш маркуч за пералня и го навиваш на кранчето за източване на подаващия колектор (сега то става кранче за пълнене :) ). Ако е къс го удължаваш и го връзваш към водопровода....
Лазар ти е обяснил наистина елементарно и разбираемо,ако не го схващаш прочети го 4-5 пъти,мисля,че всеки индивид би схванал логиката. Просто оставяш само този кръг активен,като вместо да циркулира вода от котела, идва от чешмата грубо казано и вместо да се връща в котела се излива някъде (кофа или канал по примера на Лазар). Ако наистина не схващаш,не е срамно извикай някой аверче по-техничар и ще станат нещата.

Имам въпрос аз, че в момента съм на фаза гипскартон. Ще го лепя директно на стените,няма да е конструкция,но въпроса ми е,подовото преди да го сложа или след е по-удачно да се полага и замазва. Едното съображение ми е,че като сложа картоните и после от замазката ще се напръска,а мисля да правя стените сега,защото в момента не разполагам с парите за подовото ?
Не зная как да ти го обясня, за да не се налага да го четеш 4-5 пъти.
Ясно е как ще го направиш. Действай и не се притеснявай!
stefan_g_g - специалист
съб яну 09, 2021 9:47 ama.iliev написа:
Лазар, това ли единствения начин да се справя с избутването на въздуха, защото съм убеден, че няма да се справя 😂 През котела ако допълвам? Сигурен съм, че твоя метод е изпитан и работещ, но си знам възможностите :) Ако не става по-друг начин ще мъча с приятел.
А и още един въпрос - котела трябва ли да работи при тази процедура или да го изключа.
Скоро гледах това видео. Част от стъпките са показани нагледно. Дано е полезно.
https://www.youtube.com/watch?v=OxNCp8hpxMk
syncho - майстор
съб яну 09, 2021 12:36 pma.iliev написа:
съб яну 09, 2021 11:51 amsyncho написа:
Ламинатът с каква подложка е отдолу? Да не са му сложили 5мм фибран? Очевидно имаш дебит, имаш и някакво топлоотдаване. Имаш ли начин да измериш повърхостната температура на пода? Този проект можеш ли да си го изискаш? Пробвал ли си при 45С подаваща дали има разлика в стоплянето в стаите, които не могат да се стоплят?
Не е проблема в ламината или подложката, тъй като навсякъде съм с един и същи ламинат и една и съща подложка с дупки. Пробвал съм с 45 градуса. Положението е същото.
Преди да се втурнеш някакви неща да правиш си диагностицирай правилно системата. Провери точно каква ти е температурата на пода при 45С подаваща и при 40С продаваща. Ако при 45С подаваща правиш 29+ градуси на пода, то проблемът не ти е в евентуалните мехурчета въздух в тръбата.
stefan_g_g - специалист
Аз вкъщи правих подобни магарии. В коридора беше налепен картона и после къртих замаската за да свалям нивото за полагане на подово (приземен етаж). Малко тегава история. Къртих на 10 см от стените за да постигна ефекта за подово. Предполагам, че ако излееш пети по край стените и върху тях да стъпва ГК, ще се получи. С малко изчиеления може да получиш желаната височнина на петата. Може и да не е най-разумното решение, но е някакво.

Прикачен файл

IMG_6770.JPG

Прикачен файл

IMG_6774.JPG

Прикачен файл

IMG_6812.JPG

Прикачен файл

IMG_20181221_212011.jpg

Прикачен файл

IMG_20181225_225852.jpg
LazarGanev - "Велик майстор"

Прави си първо картона и после подовото, така е нормално. Който пръска - чисти :wink:
Найлончето по "Вулканите" е стотинки. Ролка хартиено тиксо и проблемът с чистенето е решен. С по широчкото по лесно се облепва.
Здравейте ,

Искам да попитам следното . В момента имам подово отопление , но без стандартната смесителна група с помпа. Подово взима температурата на водата от изходящата на радиаторите. Така го направи майстора , защото било по-скъпо с смесителна група . Не може да се изключва, а искам да го направя , защото става много топло. Мисълта ми е може ли да сменя обикновеният колектор с такъв с ел.задвишки и с контролера за ел. Задвишките да направя връзка с един термостат в помещението на подовото и да се приключи ада. Като няма да има помпа за подовото отделно да си я върти при затворено полижение положение, ще има ли проблем . Не смятам ,че има опастност от замръзване . Не съм професионалист, просто питам дали идеята е ок
шоп - майстор
съб яну 16, 2021 3:00 pmCobran89 написа:
защото става много топло.
Не може ли просто системата да се регулира по температура на топлоносителя?
Просто като ти е топло намаляваш температурата на топлоносителя :idea:

Какъв е източника на топлина?
LazarGanev - "Велик майстор"
съб яну 16, 2021 3:00 pmCobran89 написа:
Подово взима температурата на водата от изходящата на радиаторите.
Най-вероятно - котел или камина :wink:

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: