Най - вълнуващия въпрос зимно време.
a.iliev - специалист
пон яну 11, 2021 5:17 pmsyncho написа:
съб яну 09, 2021 12:36 pma.iliev написа:
съб яну 09, 2021 11:51 amsyncho написа:
Ламинатът с каква подложка е отдолу? Да не са му сложили 5мм фибран? Очевидно имаш дебит, имаш и някакво топлоотдаване. Имаш ли начин да измериш повърхостната температура на пода? Този проект можеш ли да си го изискаш? Пробвал ли си при 45С подаваща дали има разлика в стоплянето в стаите, които не могат да се стоплят?
Не е проблема в ламината или подложката, тъй като навсякъде съм с един и същи ламинат и една и съща подложка с дупки. Пробвал съм с 45 градуса. Положението е същото.
Преди да се втурнеш някакви неща да правиш си диагностицирай правилно системата. Провери точно каква ти е температурата на пода при 45С подаваща и при 40С продаваща. Ако при 45С подаваща правиш 29+ градуси на пода, то проблемът не ти е в евентуалните мехурчета въздух в тръбата.
При 45 градуса пода е 22.5C. Измервам го с подвижен термостат, така че може да не е 100% точна температурата. Очаквам фирмата другата седмица да ме посети и да направи нещата, които Лазар ме посаветва, защото имат необходимото оборудване.
шоп - майстор
чет яну 21, 2021 7:51 ama.iliev написа:

При 45 градуса пода е 22.5C.
Ужас!
Все едно си сложил изолация върху подовото:-(
Премери с термометъра колко е Т на връщащата вода. Дано се оправят нещата и да е въздух в системата иначе лошо.
syncho - майстор
Мен лично малко ме съмнява да е въздух в серпентината, но дано да греша. Обикновенно когато има въздух, няма дебит в кръга. Тук според i.iliev има голям дебит, висока температура на подаващата, но студен под. Има вариант да са му заседнали дебитомерите и да не показват реалния дебит. Добра идея е да се измери температурата на връщащата тръба, за да се разбере дали има топлоотдаване. Ако е близка до подаващата, то очевидно има проблем с топлоотдаването към повърността на пода. Ако пък е много голяма разликата, то най-вероятно са "запецнали" дебитомерите и няма дебитът, който показват, което пък е фактор за въздух в системата.
a.iliev - специалист
чет яну 21, 2021 3:27 pmsyncho написа:
Мен лично малко ме съмнява да е въздух в серпентината, но дано да греша. Обикновенно когато има въздух, няма дебит в кръга. Тук според i.iliev има голям дебит, висока температура на подаващата, но студен под. Има вариант да са му заседнали дебитомерите и да не показват реалния дебит. Добра идея е да се измери температурата на връщащата тръба, за да се разбере дали има топлоотдаване. Ако е близка до подаващата, то очевидно има проблем с топлоотдаването към повърността на пода. Ако пък е много голяма разликата, то най-вероятно са "запецнали" дебитомерите и няма дебитът, който показват, което пък е фактор за въздух в системата.
Бяха затворени всички кръгове освен в баните и проблемната спалня и определено се усеща разлика във връщата се вода, но няма с какво да измеря и то връщащата се вода в този кръг, а не толкова до връщащата се в котела. Не знам вече...
шоп - майстор
чет яну 21, 2021 9:56 pma.iliev написа:
няма с какво да измеря и то връщащата се вода в този кръг
Всеки термометър с изнесена сонда е подходящ. Аз ползвам китайски термометри по 1$
Лепиш датчика с тиксо за връщащата тръба, изолираш отгоре и воала.
Аз скъпи колектори с дебитомери не ползвам, а начина за настройката я написах по-горе.

Прикачен файл

SAM_9818.JPG
SAM_9818.JPG (80.47 KиБ) Видяна 1241 пъти
filmatoplo - майстор
Оня ден отивам на един обект с положено водно подово и какво да видя-човека сложил ламинат навсякъде .Колкото го стопли толкова ,за радост има и радиатори.Времето ще покаже .
filmatoplo - майстор
Да питам някой ползвал ли е за контрол на водно подово ансамбъла на Salus KL O8RF .
radius - майстор
Е че ламинат върху подово си е нещо съвсем нормално. Разбира се, ако е положена подобаваща изолация отдолу и на къщата като цяло.
LazarGanev - "Велик майстор"
И аз съм с 50% ламинат, 50% грес, няма проблеми никакви

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: