ср юли 06, 2022 11:20 pmbrum написа: Потенциален проблем виждам ако влиза вода на 42, той трябва да подгрее до 45, а в същото време дебита е малък. Тогава очаквам да прегрее и ще почне да цикли в on/off режим.Ами то това малък проблем ли е? Докато строяхме къщата бях заврян сет при на жена ми баба и, та там в кухнята имаше от старите Юнги, която изгоря и аз трябваше да я сменя. Стори ми се скъпа да взема същата и реших да взема Елдомски аналог, само че избрах 4кВт, уж за по-добре (Юнгата беше 3кВт). Впоследствие разбрах, че съм направил грешка с мощността, защото не можеш да си пуснеш тънка струя, а в кухнята, че и на мивката в банята често има нужда. Хем като имаш предвид, че от водопровода постъпва студена вода - 10 градуса и трябва да я вдигнеш с 30*С, 4кВт се оказва проблем. А ако трябва да я дозагрееш с 5*С, как мислиш, 3кВт дали няма да е прекалено много? С последователно вързан двуконтурен котел няма да стане нищо. Аз затова съм сигурен, че ще пия уиски, щото първо с ТП не можеш да сгрееш бойлера (който си купил), а после с газовия котел не можеш да доподгряваш
Други проблеми има ли?
Мда, има проблем. Като заложа къпане с 8л/мин и 42C вода на слушалката на душа излиза, че водата в бойлера трябва да е под 37C или над 42C. Ако е в този диапазон газовият котел ще я прегрява до над 42C и къпането става близко до не невъзможното. Явно тия от Амакс Газ не ги съобразяват тези детайли.
Сега да се върнем на това, че термопомпата няма да успее да нагрее бойлера поради малката серпентина. Не разбирам защо. Целта е водата в него да се стопли до едни 45 градуса. При голяма серпентина ще работи с топлоносител 50 градуса, при малка с 60 градуса (не съм го смятал).
Избраната термопомпа може да осигурява 60 градуса на топлоносителят до -7 градуса външна температура. COP-а ще падне, но не е нещо фатално. При 20 градуса външни температури ще падне от 5.5 на 4.5, а при -7 ще падне от 2.05 на 1.75.
И двете ме устройват. Идея още като дадох заданието беше термопомпата да се ползва тогава, когато е по-евтино да се топли на ток вместо на газ. Целта е да покрие преходните сезони и някаква прилична част от зимата. При ниски температури газовият котел ще е с приоритет. Лъскава термопомпа дето може да гарантира, че сама ще топли къщата излизаше с едни 7 000 до 10 000лв отгоре.
И пак да се върнем на мощността на серпентината. Дават ѝ 41kW мощност при 10 градуса вода в бойлера и 80 градуса на топлоносителят. Или при 50 градуса топлоносител и 45 градуса в котела мощността ще е 2.9kW. Т.е. ония 60 градуса горе даже са пресилени и по-скоро става дума за 52-55 градуса на топлоносителят по нея. Бъркам ли в сметките и ако да - къде?