• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
ср юли 06, 2022 11:20 pmbrum написа:
Потенциален проблем виждам ако влиза вода на 42, той трябва да подгрее до 45, а в същото време дебита е малък. Тогава очаквам да прегрее и ще почне да цикли в on/off режим.
Други проблеми има ли?
Ами то това малък проблем ли е? Докато строяхме къщата бях заврян сет при на жена ми баба и, та там в кухнята имаше от старите Юнги, която изгоря и аз трябваше да я сменя. Стори ми се скъпа да взема същата и реших да взема Елдомски аналог, само че избрах 4кВт, уж за по-добре (Юнгата беше 3кВт). Впоследствие разбрах, че съм направил грешка с мощността, защото не можеш да си пуснеш тънка струя, а в кухнята, че и на мивката в банята често има нужда. Хем като имаш предвид, че от водопровода постъпва студена вода - 10 градуса и трябва да я вдигнеш с 30*С, 4кВт се оказва проблем. А ако трябва да я дозагрееш с 5*С, как мислиш, 3кВт дали няма да е прекалено много? С последователно вързан двуконтурен котел няма да стане нищо. Аз затова съм сигурен, че ще пия уиски, щото първо с ТП не можеш да сгрееш бойлера (който си купил), а после с газовия котел не можеш да доподгряваш :lol: . Твоите монтажници коя от двете схеми препоръчаха :cool: ? Не ми отговаряй. Аз сега работя по един обект (почнали сме го преди 5 години, ама вече наближава да слагаме оборудването) с хибридна ТП и солар и понеже помещението е тясно, избрахме най-компактния вариант с вграден бойлер 190л със соларна серпентина. И понеже няма модел с втора серпентина (за котела), съм решил да доподгрявам с двуконтурен котел, по твоята Схема 1 - това е много по-реално от последователно вързване на газовия котел след бойлера.
brum - майстор
Мда, има проблем. Като заложа къпане с 8л/мин и 42C вода на слушалката на душа излиза, че водата в бойлера трябва да е под 37C или над 42C. Ако е в този диапазон газовият котел ще я прегрява до над 42C и къпането става близко до не невъзможното. Явно тия от Амакс Газ не ги съобразяват тези детайли.

Сега да се върнем на това, че термопомпата няма да успее да нагрее бойлера поради малката серпентина. Не разбирам защо. Целта е водата в него да се стопли до едни 45 градуса. При голяма серпентина ще работи с топлоносител 50 градуса, при малка с 60 градуса (не съм го смятал).

Избраната термопомпа може да осигурява 60 градуса на топлоносителят до -7 градуса външна температура. COP-а ще падне, но не е нещо фатално. При 20 градуса външни температури ще падне от 5.5 на 4.5, а при -7 ще падне от 2.05 на 1.75.

И двете ме устройват. Идея още като дадох заданието беше термопомпата да се ползва тогава, когато е по-евтино да се топли на ток вместо на газ. Целта е да покрие преходните сезони и някаква прилична част от зимата. При ниски температури газовият котел ще е с приоритет. Лъскава термопомпа дето може да гарантира, че сама ще топли къщата излизаше с едни 7 000 до 10 000лв отгоре.

И пак да се върнем на мощността на серпентината. Дават ѝ 41kW мощност при 10 градуса вода в бойлера и 80 градуса на топлоносителят. Или при 50 градуса топлоносител и 45 градуса в котела мощността ще е 2.9kW. Т.е. ония 60 градуса горе даже са пресилени и по-скоро става дума за 52-55 градуса на топлоносителят по нея. Бъркам ли в сметките и ако да - къде?
LazarGanev - "Велик майстор"
В режим 60/40 серпентина с площ 1,28м2 има много ниска мощност, по-ниска от минималната мощност на ТП, вследствие на което последната започва да цикли. Не знам как да го кажа по-ясно. Не говорим за СОР
За да се стопли едно нещо от друго нещо, то това става най ефективно когато има разлика- първото нещо да е доста по топло.
Искаш да топлиш бойлер от ТП. Възможно е, но не е никак удобно.
ТП е ефективна на ниски градуси- нагоре пада КОПа.
Едни 40-42 са добри за къпане, значи ТП трябва да подава поне 50-55. Инак, с по малка разлика е бавно, а дали ТП няма да почне да цикли.
От друга страна, за да се изгладят дефектите, би могло да се увеличи бойлерната част. А необходима ли ти е толкова много БГВ? Склонен ли си да похарчиш.....както го каза Лазар?
ТП и ГК са ефективни при ниски градуси- 35-40.
ГК обаче работи с жив огън, което си е сила- даваш газ за кратко и имаш резултат. Сметките за БГВ през лятото са от порядъка на 15-25лв. Мааалко повече би трябвало да са през зимата.
Затова Лазар винаги е казвал, че ТП си е за отопление, а при наличие на ГК, БГВ да е от него. Финансовият резултат е в твоя полза.
brum - майстор
LazarGanev написа:
В режим 60/40 серпентина с площ 1,28м2 има много ниска мощност, по-ниска от минималната мощност на ТП, вследствие на което последната започва да цикли. Не знам как да го кажа по-ясно. Не говорим за СОР
Колко ниска? Разбрах те какво казваш, но или бъркам по сметките, или не е чак толкова ниска, за да вкара термопомпата в on/off режим. Би ли дал насоки как да направя сметките, за да видя къде точно бъркам.
чет юли 07, 2022 7:51 amТрифон П.Трифонов написа:
ТП и ГК са ефективни при ниски градуси- 35-40.
Така де, миналата зима се топлех на 35C на топлоносителят. И на по-ниско работеше, ама газовият котел минаваше в on/off режим.

БГВ е малка часто от разхода на енергия. А и искам лятно време като има излишък на ток да има къде да го вкарам. Осъзнавам, че финансово един 100L бойлер с 2kW нагревател най-вероятно щеше да се окаже по-евтино решение в следващите 5-10 години.
radius - майстор
Бих ти показал как ми загрява 9кв Екодан водата на 1,2кв.м. серпентини и 200л бойлер (според мен приемливо), но нали знаеш, че имам прекъсвания на рутера и не се вижда цялото загряване. Има нещо като циклене, но не е дълго.
Бях пробвал с 0,7кв.м.(само долната серп.), но беше плачевно. С по-голяма от 1.2кв.м. не съм пробвал, но ще е по-добре вероятно.
Прикачен файл:
бгв.jpg
бгв.jpg (25.32 KиБ) Видяна 590 пъти
brum - майстор
@radius, до колко градуса загряваш водата в бойлера? Колко литра в минута е дебита през серпентината? И в момента ползваш и долната, и горната серпентина, за да докараш 1.2м2 площ, така ли?

Какво виждаме на тази графика? Не мисля, че е температурата на топлоносителят, защото почва от висока и стига до ниска...
radius - майстор
Водата е на 53С, дебита не съм го мерил, но работи 1 помпа 15-60 на макс и няма да е малък. Да, ползвам горната 0,5 + долната 0,7 кв.м. На 1 цол са.
В момента виждаме как в края на подгряването към 4 без нещо е позациклило и е спряло. Затова пада темп. По спомен има 4-5 стръмни участъка при по-дълго загряване (в момента съм сам, а при нормална употреба към 90 минути загрява водата).
brum - майстор
Аха, това е края на загряването и данните са за температурите на изходящият топлоносител от термопомпата.

Т.е. при 53 градуса в бойлера и 60 на топлносителят системата е работила с няколко on/off-а към края на цикъла, правилно ли разбирам?
Точно онова, което се обясняваше по назад, а Радиуса го показва.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Добавяне на термопомпа към система с газов котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: