От мнението ти оставам с впечатление, че се чувстваш по-комфортно с радиатори, отколкото с подово отопление (добре направено) Е, при мен е обратното. За това правилни отговори няма 
Тани написа:От мнението ти оставам с впечатление, че се чувстваш по-комфортно с радиатори, отколкото с подово отопление (добре направено) Е, при мен е обратното. За това правилни отговори нямаНе, според мен е въпрос на комбинация. Сигурен съм че подовото а и стенното лъчичсто отопление е доста комфортно, защото се излъчва от огромна площ. Няма го неприятното в някои случаи и за някои хора препичане, когато е от по-малка площ и по-висока температура. Мойто подово още не е готово, защото нямам ниско температурен кръг на парната инсталация, но съм сложил тръбите, под керамичните плочки да чакат.
Понеже тук е "направи сам" форум, и си мислех колко са скъпи тези инфрачервени отоплители ( а има и по-скъпи -http://www.infraswiss.bg ) бих споделил една идея, който иска да има евтино инфрачервено отопление.
Да предположим, че имате стая приблизително 16кв м (добре изолирана) която искате да отоплите с инфрачвервени печки и да ви е максимално комфортно, т.е. да не ви препича силно, а да се затопляте равномерно. Купувате си 4 бр. халогенни печки по 800 W за 20лв (приблизително се намират) и един стаен термостат пак за толкова и ги включвате някак си последователно, но разпределени в стаята, така че да я огряват равномерно от всякъде. Тогава ще имате 4 излъчвателя, работещи с по 200 W (мисля че не продават такива на нормални цени по-отделно и да са с голяма площ). и усещането ще бъде абсолютно подобие (ако не и по-добро) на това което има от скъпите керамични и не знам какви още инфрачервени отоплителни уреди. И цената ше бъде около 100лв, а не 700 или повече. Относно дължината на вълните, наистина може да има разлика от скъпите, но в крайна сметка загуба на енергия няма и има много малка конвекция. 100=100, но се усеща като 200, това е по-правилното за този вид отопление.