• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Тани - модератор
От мнението ти оставам с впечатление, че се чувстваш по-комфортно с радиатори, отколкото с подово отопление (добре направено) Е, при мен е обратното. За това правилни отговори няма :wink:
orlie - напреднал
Тани написа:
От мнението ти оставам с впечатление, че се чувстваш по-комфортно с радиатори, отколкото с подово отопление (добре направено) Е, при мен е обратното. За това правилни отговори няма :wink:
Не, според мен е въпрос на комбинация. Сигурен съм че подовото а и стенното лъчичсто отопление е доста комфортно, защото се излъчва от огромна площ. Няма го неприятното в някои случаи и за някои хора препичане, когато е от по-малка площ и по-висока температура. Мойто подово още не е готово, защото нямам ниско температурен кръг на парната инсталация, но съм сложил тръбите, под керамичните плочки да чакат.

Понеже тук е "направи сам" форум, и си мислех колко са скъпи тези инфрачервени отоплители ( а има и по-скъпи -http://www.infraswiss.bg ) бих споделил една идея, който иска да има евтино инфрачервено отопление.
Да предположим, че имате стая приблизително 16кв м (добре изолирана) която искате да отоплите с инфрачвервени печки и да ви е максимално комфортно, т.е. да не ви препича силно, а да се затопляте равномерно. Купувате си 4 бр. халогенни печки по 800 W за 20лв (приблизително се намират) и един стаен термостат пак за толкова и ги включвате някак си последователно, но разпределени в стаята, така че да я огряват равномерно от всякъде. Тогава ще имате 4 излъчвателя, работещи с по 200 W (мисля че не продават такива на нормални цени по-отделно и да са с голяма площ). и усещането ще бъде абсолютно подобие (ако не и по-добро) на това което има от скъпите керамични и не знам какви още инфрачервени отоплителни уреди. И цената ше бъде около 100лв, а не 700 или повече. Относно дължината на вълните, наистина може да има разлика от скъпите, но в крайна сметка загуба на енергия няма и има много малка конвекция. 100=100, но се усеща като 200, това е по-правилното за този вид отопление.
Тани - модератор
Наистина на онези цената е прекалено висока! Това е видял човека, за тях е питал! Инфрачервеното отопление обаче не се ограничава до тези модели! 1993г. в казармата в една от стаите за които отговарях ( и през зимата редовно се скатавах) се отопляваше с подобна инфрачервена печка. Представляваше буквално стъклотекстолитена печатна платка, на която пътечките бяха медния нагревател :wink: Хитро, а! Съвсем приложимо е за направи сам! Всеки може да си ецва нагревател с необходимата му мощност и температура на излъчване и то на нищожна цена. Печката беше в рамка от алуминиеви профили и имаше за капак поцинкована ламарина. Размера и беше около 120/60 по спомени! :? Те знам дали има подобни размери стъклотекстолит? Мощността беше около 2000W , но температурата беше доста висока! По- добре би било да е малко по-маломощна за тази площ!
orlie - напреднал
Тани написа:
Наистина на онези цената е прекалено висока! Това е видял човека, за тях е питал!
Не знам кои цени имаш предвид, infra heat или infraswiss. Първите са направо евтиния. Другите, швейцарските са направо ужас - 2388лв за 950W но пък е доста голямо - 1710/610mm. Все пак си мисля, че за тия пари е по-добре да си купи човек два плазмени 50" телевизора, ако може малко по-старо поколение, че са по мощни. :lol:
fu4ko - специалист
Има ги и по евтини на Елдом. http://technika.bg/product/13692/otopli ... r1800.html Колко са качествени не знам.Някой ако ползва такива да сподели.Тези дни мисля да си взема и да ги пробвам.Та до тогава ако никой не отговори ще споделя мнение.По принцип харесвам това отопление.
Krass - майстор
Говорите за различни неща.
fu4ko - специалист
Krass написа:

Кое му е различното?От прочетеното описание не видях разлика освен в цената
orlie - напреднал
fu4ko написа:
Krass написа:

Разлика има много голяма. Едното ще те опече ако си на един метър от нея, а другото се чувства много по-комфортно. Основната разлика е в площта на излъчващия елемент. При скъпите тя е много по-голяма. Така не се чувства неприятното препичане ако си близо. Но това си е субективно, наистина. Друга разлика е в типа на излъчвателя, при което има различни дължини на вълните на излъчването. Хубавото на тези печки е, че имат 4 степени, както пише. Но от тази площ и 900 вата си е много, според мен. По-добре за тия пари две от китайските (или турски не знам какви са) сапир, ронсон или каквото и да е за под 20лв.
MrMurdjo - майстор
А каква е разликата между лъчево и инфрачервено?
Хвърлих едно око през мнение на темата и ми прави впечатление, че се говори за различни по конструкция отоплителни уреди. Според мен инфрачервеното не трябва да излъчва никаква видима светлина. Така ли е?
fu4ko - специалист
orlie написа:
fu4ko написа:
Krass написа:

Разлика има много голяма. Едното ще те опече ако си на един метър от нея, а другото се чувства много по-комфортно. Основната разлика е в площта на излъчващия елемент. При скъпите тя е много по-голяма. Така не се чувства неприятното препичане ако си близо. Но това си е субективно, наистина. Друга разлика е в типа на излъчвателя, при което има различни дължини на вълните на излъчването. Хубавото на тези печки е, че имат 4 степени, както пише. Но от тази площ и 900 вата си е много, според мен. По-добре за тия пари две от китайските (или турски не знам какви са) сапир, ронсон или каквото и да е за под 20лв.
Не искам духалки.Искам точно инфрачервено отопление.Имах идея да си правя панел с инфра фолио на стойка ама пак солено излиза.Може би си прав но уреда няма да е близо до мен и няма да има прекалено напичане.Ще видим как ще е.По добре една инфра отколкото две Елви да ми се мотат в стаята.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10

Тема "инфрачервено отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: