• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 28
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
valio2007 - специалист
filmatoplo написа:
Вижте какво рекламират в Клима.бг - годишен разход с термопомпа въздух-вода Тошиба Естиа -200 лева. :wink:

Сравнена с Даикин Алтерма - 2 пъти по-добра ... че и по-евтина, но пък 200лв на година????
filmatoplo - майстор
Видях снимките :) моля да бъда извинен , малко нескопосано ми изглежда , и датчиците ейтъй няма да очитат правилно мушнати под тая стяга. :? Работата отива май на зле за майстора .
Dimonrb - специалист
denuchi написа:
Dimonrb и аз да попитам нещо. Гледам на снимката че около Галанта няма никъде кранове. Да неби нещо системата да се бърка там, водата да минава от там в повечето си количество и по малко в ТО. Все пак при него съпротивите са по малко колкото при топлообменника. Аз съм с конвектори но пак подържам температура на водата 45 гр. Не мисля че като ги смениш радиаторите с конвектори нещата ще се подобрат значително. Може би ще стане малко по топло в помещенията но ще влоши работата на машината.
Галана е вързан последователно на ТО, от помпата водата влиза в ТО и от там в Галан-а през който минава транзит. Галан-а сам по себе си представлява метален буркан с три пръчки вътре и не дава никакво съпротивление на водата.

Доколкото разбрах за какво представлява ДТ-то и след груби сметки на ум стигнах до извода че за да се топля с 40С температура на водата ми трябват общо около 160 ребра :( На фона на мойте 53 направо съм покрил едната трета от нужното :|
Чуденката ми от тук нататък е дали да доинвестирам в глидери или да минавам на конвектори. Като пари ще излезе едно и също...
denuchi - специалист
Ясно е какво представлява това чудо на руската техника. За опита не можели да го отцепиш, водата да не преминава през него. Ако не са ти проблем парите закупи един конвектор и го постави в хола, а ребрата от него ги пребави към някои съществуващ радиатор. Ще разбереш дали с повечко ребра ще върши работа при темпер. 40-45 гр. на водата. А и как ще се държи системата с конвектор. Трябва да видиш и дали помпата ще стига при замяната радиатори - конвектори. Едното няма почти никаква съпротива, а другото има доста при различните модели и марки. Ако беше по близо до Бургас щях да ти предоставя 2 бр. за пробите 2кв. при 50 гр. топлоносител.
Dimonrb - специалист
Ами явно ще трябва да почна да слагам конвектори, ама точно сега ще ми се изпънат жилите ако трябва да извадя 4-500 лева :rolleyes:
torbalan - Дървен философ
изпъвай жили, вади парите и действай...

или план Бъ - седиш на прохладно :)
zhivko83 - специалист
Тя зимата почти свярши ... :-D
bulhomes2 - майстор
naughty написа:
...Изобщо тези ситеми за да са ефективни си трябва доста неща да са направени а основно: изолация, изолация,изолация и ...
Забелязал съм, че си навличам гнева на имащите термопомпи, но с тая "изолация, изолация,изолация" дали пък няма всяка схема на отопление да е икономична. Наскоро някой спомена, че със сериозна изолация и с термопомпа му е ОК, но като запалил инцидентно камината - измрели от жеги... Е? Ако се топлеше само с камината? Признавам, че е чисто, мързеливо, необлужваемо и т.н., но все още не мога да се съглася че е евтино. Извинявам се на автора на темата за стъпката встрани от нея, но понеже поста на naughty е в нея - затова споделям размислите си тук.
zhivko83 - специалист
Веднъж инвестираш в добра изолация и после цял живот стоиш на топло за малко пари , нали това е идеята . :razz:
BobyB - специалист
bulhomes2 написа:
naughty написа:
...Изобщо тези ситеми за да са ефективни си трябва доста неща да са направени а основно: изолация, изолация,изолация и ...
Забелязал съм, че си навличам гнева на имащите термопомпи, но с тая "изолация, изолация,изолация" дали пък няма всяка схема на отопление да е икономична. Наскоро някой спомена, че със сериозна изолация и с термопомпа му е ОК, но като запалил инцидентно камината - измрели от жеги... Е? Ако се топлеше само с камината? Признавам, че е чисто, мързеливо, необлужваемо и т.н., но все още не мога да се съглася че е евтино. Извинявам се на автора на темата за стъпката встрани от нея, но понеже поста на naughty е в нея - затова споделям размислите си тук.
Ами на дърва може и да е по-евтино, но това е само за пенсионери. А дали е евтино или не - пробвай сам, сложи си електрическо котле и ни кажи резултата :)
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 28

Тема "Термопомпа Въздух-Вода от Vanko68 висок разход" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: