filmatoplo написа:Вижте какво рекламират в Клима.бг - годишен разход с термопомпа въздух-вода Тошиба Естиа -200 лева.
Сравнена с Даикин Алтерма - 2 пъти по-добра ... че и по-евтина, но пък 200лв на година????
filmatoplo написа:Вижте какво рекламират в Клима.бг - годишен разход с термопомпа въздух-вода Тошиба Естиа -200 лева.
denuchi написа:Dimonrb и аз да попитам нещо. Гледам на снимката че около Галанта няма никъде кранове. Да неби нещо системата да се бърка там, водата да минава от там в повечето си количество и по малко в ТО. Все пак при него съпротивите са по малко колкото при топлообменника. Аз съм с конвектори но пак подържам температура на водата 45 гр. Не мисля че като ги смениш радиаторите с конвектори нещата ще се подобрат значително. Може би ще стане малко по топло в помещенията но ще влоши работата на машината.Галана е вързан последователно на ТО, от помпата водата влиза в ТО и от там в Галан-а през който минава транзит. Галан-а сам по себе си представлява метален буркан с три пръчки вътре и не дава никакво съпротивление на водата.
naughty написа:...Изобщо тези ситеми за да са ефективни си трябва доста неща да са направени а основно: изолация, изолация,изолация и ...Забелязал съм, че си навличам гнева на имащите термопомпи, но с тая "изолация, изолация,изолация" дали пък няма всяка схема на отопление да е икономична. Наскоро някой спомена, че със сериозна изолация и с термопомпа му е ОК, но като запалил инцидентно камината - измрели от жеги... Е? Ако се топлеше само с камината? Признавам, че е чисто, мързеливо, необлужваемо и т.н., но все още не мога да се съглася че е евтино. Извинявам се на автора на темата за стъпката встрани от нея, но понеже поста на naughty е в нея - затова споделям размислите си тук.
bulhomes2 написа:Ами на дърва може и да е по-евтино, но това е само за пенсионери. А дали е евтино или не - пробвай сам, сложи си електрическо котле и ни кажи резултатаnaughty написа:...Изобщо тези ситеми за да са ефективни си трябва доста неща да са направени а основно: изолация, изолация,изолация и ...Забелязал съм, че си навличам гнева на имащите термопомпи, но с тая "изолация, изолация,изолация" дали пък няма всяка схема на отопление да е икономична. Наскоро някой спомена, че със сериозна изолация и с термопомпа му е ОК, но като запалил инцидентно камината - измрели от жеги... Е? Ако се топлеше само с камината? Признавам, че е чисто, мързеливо, необлужваемо и т.н., но все още не мога да се съглася че е евтино. Извинявам се на автора на темата за стъпката встрани от нея, но понеже поста на naughty е в нея - затова споделям размислите си тук.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: