filmatoplo написа:Вижте какво рекламират в Клима.бг - годишен разход с термопомпа въздух-вода Тошиба Естиа -200 лева.
Сравнена с Даикин Алтерма - 2 пъти по-добра ... че и по-евтина, но пък 200лв на година????
filmatoplo написа:Вижте какво рекламират в Клима.бг - годишен разход с термопомпа въздух-вода Тошиба Естиа -200 лева.
 моля да бъда извинен , малко нескопосано ми изглежда , и датчиците ейтъй няма да очитат правилно мушнати под тая стяга.
 моля да бъда извинен , малко нескопосано ми изглежда , и датчиците ейтъй няма да очитат правилно мушнати под тая стяга.  Работата отива май на зле за майстора .
 Работата отива май на зле за майстора .denuchi написа:Dimonrb и аз да попитам нещо. Гледам на снимката че около Галанта няма никъде кранове. Да неби нещо системата да се бърка там, водата да минава от там в повечето си количество и по малко в ТО. Все пак при него съпротивите са по малко колкото при топлообменника. Аз съм с конвектори но пак подържам температура на водата 45 гр. Не мисля че като ги смениш радиаторите с конвектори нещата ще се подобрат значително. Може би ще стане малко по топло в помещенията но ще влоши работата на машината.Галана е вързан последователно на ТО, от помпата водата влиза в ТО и от там в Галан-а през който минава транзит. Галан-а сам по себе си представлява метален буркан с три пръчки вътре и не дава никакво съпротивление на водата.
 На фона на мойте 53 направо съм покрил едната трета от нужното
 На фона на мойте 53 направо съм покрил едната трета от нужното   
 naughty написа:...Изобщо тези ситеми за да са ефективни си трябва доста неща да са направени а основно: изолация, изолация,изолация и ...Забелязал съм, че си навличам гнева на имащите термопомпи, но с тая "изолация, изолация,изолация" дали пък няма всяка схема на отопление да е икономична. Наскоро някой спомена, че със сериозна изолация и с термопомпа му е ОК, но като запалил инцидентно камината - измрели от жеги... Е? Ако се топлеше само с камината? Признавам, че е чисто, мързеливо, необлужваемо и т.н., но все още не мога да се съглася че е евтино. Извинявам се на автора на темата за стъпката встрани от нея, но понеже поста на naughty е в нея - затова споделям размислите си тук.
bulhomes2 написа:Ами на дърва може и да е по-евтино, но това е само за пенсионери. А дали е евтино или не - пробвай сам, сложи си електрическо котле и ни кажи резултатаnaughty написа:...Изобщо тези ситеми за да са ефективни си трябва доста неща да са направени а основно: изолация, изолация,изолация и ...Забелязал съм, че си навличам гнева на имащите термопомпи, но с тая "изолация, изолация,изолация" дали пък няма всяка схема на отопление да е икономична. Наскоро някой спомена, че със сериозна изолация и с термопомпа му е ОК, но като запалил инцидентно камината - измрели от жеги... Е? Ако се топлеше само с камината? Признавам, че е чисто, мързеливо, необлужваемо и т.н., но все още не мога да се съглася че е евтино. Извинявам се на автора на темата за стъпката встрани от нея, но понеже поста на naughty е в нея - затова споделям размислите си тук.

Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: