• 1
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 534
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
Filma зависи и от кпд-то на котела :) . Ако котел на въглища ти е 70-80%, а котел на пелети ти е 90+% не е съвсем двойна разликата.
filmatoplo - майстор
Да , само си умувам за преработката на неговия правен котел :wink: , ако подмени изцяло компоненти от инсталацията -котел ,тръби и отоплителни тела , нещата ще са различни .
naskov - майстор
До колкото си спомням, горелка 100кВт бе от порядъка на 15000лв. Не знам колко годишни заплати са на един огняр :?
syncho - майстор
100kW си вече надзорен и не можеш да си спестиш огнярчето :Р
filmatoplo - майстор
Надзорен- какво ще рече. :?
naskov - майстор
Всяка година посещение на Техническия надзор :wink:
Bavarcho - напреднал
От тази година и аз съм с горелка на Ерато (преди пет шест години купих от там перолизен котел Атмос Комби и тогава шефа, който ми го монтира, ме навиваше да взема такъв за пелети, но тогава не бяха толкова навлезнали и реших да е по стария метод с дтрвата :-D )
Обаче това лято реши че с дърва повече не може! Трябват си пелети :)

Като бях в Ерато и шефа ми каза да взема пелети от Разлог, за пелетите на фирма technowood става въпрос нали?
И знае ли някой каква е разликата в цената (ако има де) дали ще взеа пелетите от София или направо от завода в Разлог?

п.с. Каза ми да си взема и малко от румънските пелети били най-хубави (когато ме няма за повече време не образували толкова шлака)
filmatoplo - майстор
И ти се навиваш да си дежурен на тая горелка , някой чистят на 6-10 часа шлака ,това е женитба за котелното. :) Намеквам да си купиш такава с автоматично почистване , дори и по скъпа.
Bavarcho - напреднал
filmatoplo написа:
И ти се навиваш да си дежурен на тая горелка , някой чистят на 6-10 часа шлака ,това е женитба за котелното. :) Намеквам да си купиш такава с автоматично почистване , дори и по скъпа.
Чистене на 6 - 10 часа е просто идеално!
На дърва през такова време трябваше да слагам дърва (че и по-малко като е студено).
Котела ми е в мазето, където съм си направил нещо като зимна механичка и без това си слизам, баща ми и той зимата слиза там да пуши ("вътре" не се пуши). Пък и като гледах чистенето няма нищо сложно и хамалско (като сравниш реденето на дървата, рязането, цепенето, пак реденето, носенето до котела, нова че винаг дърва се взимат няколко години предварително да съхнат)
Горелката вече съм я напазарувал (Ератовска), най-вероятно не е най-добрата, но все пак няма вечно да си карам с нея. А и финансиите стигнаха за такава (в момента фсичките финансии са в бизнеса).
LazarGanev - "Велик майстор"
Чистенето на горелката е майтап работа - само избутване на шлака и пепел от горивната камера, която представлява една паничка колкото 2 шепи. Важното е да се прави редовно. При Пелетерма това става автоматично на 4 часа (това време се настройва) от специален чистач.
  • 1
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 534

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: