• 1
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Hursa - майстор
Ако се направи, като на рисунката - по скоро няма да се дренира. Трябва да се отвори отгоре. И по добре дрениращия съд да е на "студената" линия. А още по добре, според мен, да е на отделен клон преди помпата, а не в циркулационния кръг.
ivanov_km - специалист
Да знам, че е голям и това ме притесни много. От къде мога да си закупя такъв съд с обем 10 литра. В колектора по данни побира 0,9 литра вода, в тръбите и серпентината да се поберат най-много още 5 литра така, че съд с обем 10 литра мисля, че ще ми е достатъчен. Въпросът е от къде мога да си закупя готов изработен от неръждаема стомана. Ако тръгна да го правя в нашият град няма нищо налично и ще трябва да поръчван през Интернет, после стругари, заварчици и накрая пак със всичкото търчане ще ми стъпи на цена на готов. За тръбните връзки на цялата система възнамерявам да заложа на гофрирана тръба от неръждаема стомана.
шоп - майстор
пон фев 04, 2019 9:27 amHursa написа:
И по добре дрениращия съд да е на "студената" линия. А още по добре, според мен, да е на отделен клон преди помпата, а не в циркулационния кръг.
100% съгласен. Моята система е по този начин. Предимството е, че няма загуби от дрениращият съд ( или са минимални)

Цял ден съда е студен. Привечер като се скрие слънцето и помпата спре разбира се топла вода пълни съда и това е неизбежно:-) Даже дрениращият ми съд е от две неръждаеми канти и не са изолирани :)

@ivanov_km дрен. съд трябва да побира водата от колектора и от тръбите, които са над нивото на съда.

При един колектор ще е съвсем минимален обема. Някаде из форума гледах ДСъд направен от 5 литрова тенджера под налягане:-)
Andri01 - майстор
В момента моя ДС е направен от тръба 100мм. и емайлиран отвътре. Имам направен от тенджера под налягане 7л. но...все още с незаварени изводи ...от чист мързел.
Шопе,ако ДС е преди помпата,на студения клон как ще стане? Нали е отворен. Хайде драсни едно примерно чертеж,че нещо не връзвам,а? пък аз ще черпя за инфото. Обещавам,като пионерче :) :partyman:
шоп - майстор
:-D
Ето!
Качвал съм я и преди. Дрениращи съд има едни ф4-ф6мм за връзка с атмосферата.

Прикачен файл

SAM_9652.JPG
SAM_9652.JPG (58.23 KиБ) Видяна 1498 пъти
Andri01 - майстор
Мерси. Май съм срещал този вариант. Лятото може би ще го пробвам. Е,изкара си пиенето :partyman: :)
ivanov_km - специалист
Това май е перфектният ДБ съд. Има си отвор за пълнене, на крановете се слага либелата за контрол на водата в съда и се пробиват от горе и долу две дупки за входа и изхода на топлата вода за серпентината на бойлера. Какво мислите става ли този депаратор за вода - вместимостта му е 8 литра?
https://www.olx.bg/ad/omekotitel-depora ... 7HgHr.html
Andri01 - майстор
Хубав е,ще ти върши работа. Горе и долу слагаш по една"Т"-ка. Горе: вход вход от СК и пълнене. ,долу-изход към серпентината и мерителната тръба. това при конвенционална схема. А ако правиш схемата на Шопа-само долу връзваш вход/изход и мерителната тръба,горе-допълване. Няма нужда от никакво пробиване.
шоп - майстор
Не е лош съда. неръждаем е, обаче цената му от 69 лв е малко...скъпа.

По-добре виж канти от безалкохолни ( кола, фанта )
има 7 литрови, има и 18 литрови
Цената на по-големите е 15 до 25 лв. Лощото е, че май напоследък ги няма. Постоянно получавам писма с въпрос откъде ги купувам. Ми от ОЛХ и базар бг миналата година имаше над 10 търговцим които ги продаваха

Иначе в доста теми съм писал + снимки, как без заварка се прави ДС
Нивомера също е много лесен.

Моя ДС му добавих още една канта от 18 л, защото 1 бр бе на ръба. Все пак са 60 тръби и колекторите са над 15 л само те.

Прикачен файл

SAM_9653.JPG
SAM_9653.JPG (89.06 KиБ) Видяна 1460 пъти

Прикачен файл

SAM_9654.JPG
ivanov_km - специалист
Малки канти от 8 литра в момента в страната в продажби няма. Как може да се избегне шумоленето на водата в ДБ съда при циркулацията на водата. Някой ит Вас споменават, че подават постъпващата вода в съда под нивото на течността но при този вариант не се ли възпрепятства свободното връщане на водата в съда при спирането на помпата? И друхото добре ли на ДБ съда да се остави една дупка от 4мм в най-горната му част от която да може да дърпа въздух?
  • 1
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: