• 1
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Hursa - майстор
пон фев 04, 2019 1:53 pmшоп написа:
Дрениращи съд има едни ф4-ф6мм за връзка с атмосферата.
A виждали ли сте затворена "самодренираща" се система? Ако свържете газовото пространство на дрениращия съд с тръбата свързваща с атмосферата най-високата част от системата. Не виждам защо да не стане.
ivanov_km - специалист
пон фев 04, 2019 1:53 pmшоп написа:
:-D
Ето!
Качвал съм я и преди. Дрениращи съд има едни ф4-ф6мм за връзка с атмосферата.

Ами то това е още по лесна за изпълнение система, много интересно. По този начин ДБ съда има само един щуцер за вход изход на водата в съда и 6 мм дупка от горе за всмукване на атмосферен въздух при пуска на помпата. Основното ми притеснение по тази схема е обезвъздушаването при пускане на помпата. Ако приемем , че панела и тръбите на входа и изхода му са празни, при запуск на помпата тя ще започва да качва вода взимайки е от ДБ съда. Въздуха, който се намира в колектора и тръбите ще премине през серпентината, след което едва ли ще се качи в ДБ съда. Според мен този въздух ще се увлече от помпата и ще започне да циркулира в системата. Не знам поне така мисля.

Прикачен файл

SAM_9652.JPG
SAM_9652.JPG (96.74 KиБ) Видяна 1573 пъти
Последна промяна от ivanov_km на пон фев 04, 2019 10:41 pm, променено общо 1 път.
Hursa - майстор
И една тръба над колектора - която "отваря отгоре" системата и позволява дренирането и. Ако няма "отваряне" отгоре системата няма да се дренира (не и ако не е близо 9-10 метра по вертикалата - за да се "вакуумират" тръбите).
Нивото на водата в тръбите при дренираща се система е същото като нивото в дрениращия съд - трябва да свалите по надолу синята линия.
ivanov_km - специалист
пон фев 04, 2019 10:32 pmHursa написа:
И една тръба над колектора - която "отваря отгоре" системата и позволява дренирането и. Ако няма "отваряне" отгоре системата няма да се дренира (не и ако не е близо 9-10 метра по вертикалата).
Нивото на водата в тръбите при дренираща се система е същото като нивото в дрениращия съд.
При класическата ДБ система според мен не е изобщо необходимо да има тръба над колектора. Когато спре помпата водата която се намира в участка от изхода на колектора до дрениращият съд ще се отече без проблем, а от там ще "всмукне" ако така мога да се изразя и на принципа на скачените съдове водата ще се събере в ДБ съда.
Hursa - майстор
Да, но само ако е достатъчно широка тръбата.
ivanov_km - специалист
Аз съм се насочил към гофрирана тръба 3/4 неръждавейка мисля, че се водеше DN16
шоп - майстор
И една тръба над колектора - която "отваря отгоре" системата и позволява дренирането и.
Точно така. Тръбата е дълга около 80 см и се вижда изолирана в ал. въздуховод от снимката.
Бях предупреден от Евгений изрично за нея. При вакуумни тръби без нея става мазило. Тръбите могат да влезат навътре я колектора. :idea:

Синята линия е на нивото на водата в ДС при спряна помпа. Никакъв въздух не влиза в серпентината и в помпата. Под долния край на ДС е само вода.

@Hursa свързването на колектора с ДС с изръвняваща въздушна тръба е супер идея! :supz: :prayer:
Andri01 - майстор
"...Ами то това е още по лесна за изпълнение система, много интересно. По този начин ДБ съда има само един щуцер за вход изход на водата в съда и 6 мм дупка от горе за всмукване на атмосферен въздух при пуска на помпата. Основното ми притеснение по тази схема е обезвъздушаването при пускане на помпата. Ако приемем , че панела и тръбите на входа и изхода му са празни, при запуск на помпата тя ще започва да качва вода взимайки е от ДБ съда. Въздуха, който се намира в колектора и тръбите ще премине през серпентината, след което едва ли ще се качи в ДБ съда. Според мен този въздух ще се увлече от помпата и ще започне да циркулира в системата. Не знам поне така мисля..."
За избягване циркулирането на въздуха,"Т" преди помпата се заменя с коляно,а студената вода след серпентината се качва в горната част на ДС, над нивото при спряна помпа. Така въздуха при пускане на помпата отива в ДС ,а тя си тегли вода от долния му край . ДС отворен към атмосферата.
ivanov_km - специалист
вт фев 05, 2019 7:59 amшоп написа:
И една тръба над колектора - която "отваря отгоре" системата и позволява дренирането и.
Синята линия е на нивото на водата в ДС при спряна помпа. Никакъв въздух не влиза в серпентината и в помпата. Под долния край на ДС е само вода.
Напълно си прав, но какво се случва при тази схема когато завърти помпата? Този въздух в двете тръби на колектора и самият колектор, който се намират над водното ниво в ДБ съда къде отива? Той няма друга възможна посока на движение освен по направление към серпентината и в един момент ще достигне "Т-ка" та. При така приложената схема въпросът е ще се издигне ли през Т-ката към ДБ съда или ще се увлече от помпата, която е зад Т-ката. Ако вместо Т-ка се използва коляно от което тръбата ще вкара студената вода от серпентината в горният край на ДБ съда (над нивото на водата), а помпата ще дърпа вода от долният край на ДБ съда нещата вече са напълно ясни. Ако съм прав ще се печели само едно, а то е, че в ДБ съда ще постъпва вече охладената през серпентината вода, а не горещата постъпваща от СК.
Evgeniy - майстор
вт фев 05, 2019 10:38 amivanov_km написа:
Този въздух в двете тръби на колектора и самият колектор, който се намират над водното ниво в ДБ съда къде отива? Той няма друга възможна посока на движение освен по направление към серпентината и в един момент ще достигне "Т-ка" та.
Има избор въздуха, зависи от скоростта на потока и диаметъра на тръбата.
Пускал съм го и друг път - графика на условията при които въздухът са отделя нагоре или се увлича от водата.
При мен е така от години и вуздуха сиотива нагор и излиза през вертикалната тръба. Комбинация от диаметър на тръбата и дебит.

Прикачен файл

Velocity_air_pipe.JPG
Velocity_air_pipe.JPG (49.11 KиБ) Видяна 1474 пъти
  • 1
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: