Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
вт юли 07, 2020 11:50 pmRey_T написа:
Само че никъде не съм казал, че грам не разбирам, това вие го казвате. Правя разлика между фаза и нула, знам как се замерва и мога да разчитам прости схеми, като за бойлерно табло примерно и да си направя някаква представа къде и какво върви.

А това, че не помагате единствено ме мотивира да продължа да го мисля сам. Ако това е редно за вас, то тогава браво! Подтиквате хората да се самонараняват, злорадствайки отстрани. Колко българско!

Няма смисъл да ми казвате колко е глупаво да се прекъсва нула, след като тая тъпа лампа не съм я слагал аз. Опитах се да навържа вече направена по този тъп начин инсталация. И да. В момента е с две захранващи фази и една обща нула, но работи. Друга нула НЯМА.
Брей ама голямо разбиране паднало тука: :lachtot:
пон юли 06, 2020 10:01 pmRey_T написа:
Тия дни реших да подменя старото бойлерно табло по ред причини и след като успях да разплета 6 от 7 кабела кой от къде е и някак си успях да ги навържа така че да не ми пада бушона сега остана една дилема.

Имам осветление над бойлерното табло, което е на отделен бушон, но към таблото влиза нулата, т.е. след като се завърти крушката и се прекъсне веригата и кабела се офазява и всъщност имаме прекъсване по нулата, която пък е обща с тази на бойлера, а е на отделен бушон разбира се. Но това не е най-големия проблем. Взел съм табло с два ключа и контакт, защото такова беше старото. Само че когато се опитам да включа обикновена крушка, ток има, но крушката не светва. От друга страна пък ако сложа LED крушка, при включено положение замервам около 160 волта ток, но пък светва след 3 секунди макар и слабо.
Rey_T - помощник
ср юли 08, 2020 11:29 amsts написа:
Rey като се "палите" толкова,че разбирате нещо от електротехника трябваше да знаете,
че в панелките елзахранването минава по пода
Кабели по пода? Боже опази! :) Всъщност кабелите ми минават по тавана. Явно за това са и сложените гипсови корнизи навсякъде, за да поприкрият кабеляците.
ср юли 08, 2020 11:29 amsts написа:
Решението на Вашият проблем е в следната последователност:
1.Внимателно се демонтира бойлерното табло.
2.Открива се връзката на фазата от пода и фазата към лампата.
3.Изолира се фазата от пода.
4.Изолира се и нулата от пода.
5.Фазата към лампата се монтира на ключа.
6.Монтаж на бойлерното табло.
7.Правят се всички връзки само с фаза и нула за т.к. бойлер.
Ето това исках да видя. Благодаря!
Седмия кабел, който смятах, че може да е нулата (защото е със същата дебелина на фазата) се оказа че е наистина такъв. Но е бил прекъснат още от тавана. След малко по-щателно обследване, намерих кой е кабела към който трябва да го вържа, за да си бачка като пълноценна нула. :) Но топката с кабели е голяма и ще ми отнеме повече време (и май по-висока стълба) докато намеря къде е точката на прекъсване. Дори вече със собствена фаза пак ще е с прекъсване по нулата. Другия вариант е да задълбая и да свържа лампата към нулевия проводник, който върви около 5 см встрани и вече да си е както трябва, което пак води до време. Но поне има някакво решение.
ср юли 08, 2020 11:55 amkozl написа:
Брей ама голямо разбиране паднало тука: :lachtot:
Не съм казал и че съм големия разбирач. Не работя това професионално, за да мога да предвидя всичко и да имам изграден навик на работа, за това и питам. Все пак, учил съм електроника и електротехника и колкото и малко да ми е останало по спомени, мисля че е достатъчна база, за да не викам техник, за да ми завие крушката или да ми сложи нов контакт.
zz_stefanov - майстор
Ми след това
... Само че когато се опитам да включа обикновена крушка, ток има, но крушката не светва. От друга страна пък ако сложа LED крушка, при включено положение замервам около 160 волта ток, но пък светва след 3 секунди макар и слабо. ....
как не сме се сетили, че си учил електроника и електротехника :cool:
Virtex - майстор
За всеки следващ offtopic или заяждане без значение дали има полезност в мнението ще има специален бонус.

За втори път се разчиства темата и някои хора продължават с неадекватно държане.
kozl - майстор
пон юли 06, 2020 10:40 pmRey_T написа:
За това и да доизясня. Да,с ключа изключвам нулата, защото от осветлението ми идва фаза. Прилагам набързо начертано какво точно съм направил. Инсталацията е двупроводна. Единствено е прекъснат кабела за фазата от бойлера към първия ключ за да се ползва за осветлението. Като цяло свързването излгежда ето така.
Сега от тук нататък ако нямате други по-полезни съвети, може и да подминете, няма да се разсърдя. Иначе тези приказки и аз ги знам.Изображение
По тази схема в бойлерното табло влизат 8 проводника, а при теб са 7, единия е икономисан. Най-вероятно един от проводниците е изтеглен за защитен и никъде не е бил свързан като такъв и настоящем само ти е усложнил комбинацията по типа проба - грешка с късо съединение. Въпреки, че този начин на действие може да доведе до желателни резултати, това НЕ Е ПРАВИЛЕН НАЧИН. Язък за уроците по електротехника. Да замерваш не означава, че може да различаваш ток от напрежение иначе нямаше да пишеш, че тока е 160V. И тези уроци си заборавил.
А това осветление над бойлерното табло до сега как е светило?
вт юли 07, 2020 10:27 pmiliya_i написа:
Ха сега професоре по токове и напрежения, вземи си провери драсканиците по схемата и си отговори на следните въпроси:
1) от къде шибаната ти лампа взема фаза?
2) от къде същата шибана лампа взема нула?
Лампата ще свети сигурно само ако на единия и край има фаза, а на другия нула. И е мноого желателно ключа да прекъсва фазата, а не нулата.
То явно всеки може да драска, ама една тъпа лампа не всеки може да светне!
Това, че ще замесиш два токови кръга във взаимодействие няма да коментирам, но защо реши да прекараш нулата, а не фазата? Па като ще прекарваш един проводник, кво толкоз е по-трудно да прекараш не един, а два за нула и фаза към осветлението и да прекъснеш и изолиращ съществуващите проводници и по този начин да не преплиташ кръговете на ел.инсталацията?
И като пишеш драсканици, не се пали от забележките, че може да загориш, преди да си се опекъл, а на Виртока да му се врътне свет от почистването в темата :-D
Rey_T - помощник
Ех без захранка не може. :)
Правя разлика между V и A, дори и Ω. И дори знам как да жонглирам с формула по тях, но казвам по навик ток защото така си е разговорно и както казах, не ми е това професията. Няма да казвам и къде и какво съм учил, че сигурно захранките ще ескалират още повече. А падането за бушони беше шега, за която всички решиха да се зачоплят. Реално ми падна само веднъж, защото най-вероятно от бързане някъде съм окъсил. Но след разкачане на кабелите за бойлера, ги закачих по същия начин на другото копче, защото както и да го гледах не ми се струваше реално. И се оказах прав. Никога не действам на принципа проба грешка, особено с ток.

По тази схема е правилно да влезнат 6 кабела, понеже инсталацията е двупроводна и кабела за бойлера е двужилен. Само че при мен са 7, защото всъщност фазата от бушона на бойлера някъде по пътеката е разделена на две. Имам си 2 фази от една обща точка. Т.е. имам 2 кабела за бойлер, две фази от обща точка (за контакта и бойлера), една нула и фаза от осветлението, а седмия (нулата за осветлението) беше прекъснат още горе от където слиза. Пробвах да установя къде е точно прекъсването, но ако трябва да съм чак толкова упорит означава да се стигне до къртене на стена, което за сега не мисля да правя. По-скоро смятам да заголя кабела който е нулата на осветлението и да си го свържа към него.

И пак да кажа, че май повече се обръща внимание на анализа на лексикалните грешки, колкото върху проблема. Инсталация не съм прекарвал и не смятам да го правя. Не съм прекарвал нито нули, нито фази, нито съм прекъсвал кабели или каквото и да е било. А преди това беше включена една глим крушка, която светеше също толкова слабо. Или по-точно накрая светеше само като се размърдат кабелите (и тогава нулата беше обща), което ме накара и да предприема следващите стъпки.

П.П: Днес ме домързя да правя какото и да е, утре пък е ден за бира. Събота за уиски. Неделя как дойде. Така че си дадох поне още 3 дена живот. :)
Ай живи и здрави.
kozl - майстор
чет юли 09, 2020 11:57 pmRey_T написа:
Ех без захранка не може. :)
Правя разлика между V и A, дори и Ω. И дори знам как да жонглирам с формула по тях, но казвам по навик ток защото така си е разговорно и както казах, не ми е това професията. Няма да казвам и къде и какво съм учил, че сигурно захранките ще ескалират още повече. А падането за бушони беше шега, за която всички решиха да се зачоплят. Реално ми падна само веднъж, защото най-вероятно от бързане някъде съм окъсил. Но след разкачане на кабелите за бойлера, ги закачих по същия начин на другото копче, защото както и да го гледах не ми се струваше реално. И се оказах прав. Никога не действам на принципа проба грешка, особено с ток.

По тази схема е правилно да влезнат 6 кабела, понеже инсталацията е двупроводна и кабела за бойлера е двужилен. Само че при мен са 7, защото всъщност фазата от бушона на бойлера някъде по пътеката е разделена на две. Имам си 2 фази от една обща точка. Т.е. имам 2 кабела за бойлер, две фази от обща точка (за контакта и бойлера), една нула и фаза от осветлението, а седмия (нулата за осветлението) беше прекъснат още горе от където слиза. Пробвах да установя къде е точно прекъсването, но ако трябва да съм чак толкова упорит означава да се стигне до къртене на стена, което за сега не мисля да правя. По-скоро смятам да заголя кабела който е нулата на осветлението и да си го свържа към него.

И пак да кажа, че май повече се обръща внимание на анализа на лексикалните грешки, колкото върху проблема. Инсталация не съм прекарвал и не смятам да го правя. Не съм прекарвал нито нули, нито фази, нито съм прекъсвал кабели или каквото и да е било. А преди това беше включена една глим крушка, която светеше също толкова слабо. Или по-точно накрая светеше само като се размърдат кабелите (и тогава нулата беше обща), което ме накара и да предприема следващите стъпки.
Мноо ти куцат обясненията, па после другите ти криви.
Като си преплел два кръга в бойлерното тобло, допускаш ли, че има възможност от злополука?
Може и ти да заборавиш кво си вплел, да изключиш предпазителя за бойлера и смело да бараш в бойлерното табло доде те тресне фаза от другия кръг, на който не си изключил предпазителя. А ако си много уверен в твоята памет, то представи си, че някой друг се омота в твоята плетеница.
zz_stefanov - майстор
За това не се хващам да правя дребни ремонти по къщите на хората. Като отидеш, дори и при познати, и като им обясниш че това което заварваш е опасно и не трябва да се прави така и не искаш да го оставиш така, веднага започват пазарлъците: ми то толкова години нищо не е станало, ама без пари тука с една клемичка не може ли......

Оня ден на работа една колежка ми обясняваше, 'искам нов контакт, ей тука от ключа за осветлението да вземеш тока'.
А нулата сигурно трябваше да я взема от осветителното тяло на тавана. :)

Тема "Свързване на осветление към бойлерно табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: