• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
resistbody - майстор
нед окт 31, 2021 4:41 pmbrum написа:
нед окт 31, 2021 10:46 aminfomar написа:
Вярно ли е, от 2025-та г. няма да има разделение между битови и промишлени абонати?
Няма да се учудя. Ей тук се вижда каква е разликата в цените на тока в различните държави в ЕС. При нас е най-ниска.

Няма драма да ни е скъп тока. Има драма да са ни ниски доходите.
Последна ф-ра на промишлен абонт 0,564лв/квч... сам си направи сметка колко ни е най-евтин тока... После да не се чудите защо всичко поскъпва...
чет ное 04, 2021 7:03 pmfantom написа:
ср ное 03, 2021 7:05 pmgenko82 написа:
Ако направиш централа 5 kW и за една година изкарваш 365х24х5 обещавам да те направя милионер.. не не милиардер :supz:
Повярвай ми имам достатъчно опит точно с фотоволтаици. Макса е 23 % с хиляди условности, условия и уговорки. Реалното на елетромери двупосочни показанията са това което ти казвам. И изплащането на една централа не е баш 6-7 години... Нещата отиват към 12-15.
1. Написал съм: "...В моя случай (почти идеален), ще се избие за 6-7години, за тебе може и 10 да не са достатъчни за да си заслужава. ..."
2. Никъде не коментирам опита ти, за това давам факти, числа, примери и решения, всеки да си мисли и да си преценява. Може да имам повече опит от теб в сферата?
3. 23% ефективност на панела ли? Написал съм: "... НО не е важно колко кВч правиш, освен за оразмеряването на системата. ..."
Предполагам изпускаш факта че аз говоря за система, ти си мислиш че говоря за ФВ панели. м?
Аз говоря с живи данни, не оспорвам познания и възможности. На терен ситуацията е такава. Няма как да кача онлайн да се следи двупосочните електромери, но мога да го направя в ексел-ски файл със свалени данни примерно за 24 часа и 1-во - 30-то число нагледно да се види как работи 5 и 30 kW ФЕЦ. Това с kWp (киловат-пикове) важи само за дипломни работи :-D и други научно-популярни предавания :-D Относно кой и защо лансира тезата за "келипира" ще дам само един жокер в бг само един е баш майстора за доставка на панели! Панимайш тавариш :goodman: Файда йок, иначе на кръчмарските сметки 100 коча 200 м@де ай на пазарЯ всичко е прекрасно и голяма далвера!!! Реалността към днешна дата е много по различна и горчива.
infomar
Бях се засилил да слагам една 5 киловатова ВЕЦ в двор, от островен тип, но прочетох само общи лафове без икономическа обосновка на икономическа целесъобразност в десет годишен период.
Разбира се подобен форум не предполага поставяне на подобни изследвания, но в духът "направи си сам" всяка помощ ще е полезна, защото не е необходимо да се набълбучиш с нещо струващо хиляди левове и на края да се убедиш, че всичко е една заблуда на някой искаш да изкара малко пари на гърбът на заблудените.
Има бве лобита - едното казва, че е голям келепир и се изплаща за малък период от време - няколко години, другите описват реални случай при които периодът е свръх дълъг и ще си късметлия, ако и избиеш парите, камоли да извадиш печалба. (става дума за островен тип, а не с цел продажба на ток)
Наистина цените на тока растат, но и цените на ВЕЦ елементите също растат.
Ако сложиш всички разходи за островен тип:
- начална цена на елементите
- разходи по транспорт
- разходи монтаж и елементи не влизащи в цената на ВЕЦ елементите. Просто ще се учудите колко още неща, уж дребни, но хвърлят маса пари.
- разходи по поддръжка, подмяна на аварирали елементи след гаранционен срок.
- намалена производителност след 10 години.
- ежегодна застраховка от кражба на системата
- поради зачестилите градушки, пресмятане на допустимият риск от тотална щета.
- други за които не се сещам.

Ако някой разполага с икономически анализ на островен тип ВЕЦ до 5 кв. моля да го сподели, също ако има реални наблюдения през години експлоатация. За база може да послужи средно 5-10-20 киловата ежедневна консумация на ток в зависимост от сезона (зимата повече).
Това колко са икономични вече съм го чел, но не разбрах защо е така.
Много ни обещаваха щастливо бъдеще, но вече 45 години нещо не го виждам.
Дайте сметки, а не бла...бла което не можем да разберем какво означава.
Последна промяна от infomar на пет ное 12, 2021 6:34 pm, променено общо 1 път.
fantom - специалист
пет ное 12, 2021 8:46 amgenko82 написа:

Аз говоря с живи данни,
Налага се явно директно да питам:
За какво ми говориш?
а) фв* и продаваш на енергото
б) фв и си го ползваш ти
в) фв и за тебе, и за енергото (т.е. хибрид на а) и б))
г) фв и батерия
д) всички изброени
*във фв включвам освен самите фв панели и стойки, кабели, инвертори, табла, контролери и т.н.
м?
fantom - специалист
пет ное 12, 2021 9:34 aminfomar написа:
Бях се засилил да слагам една 5 киловатова ВЕЦ в двор, ............
Ето от един китаец https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 3b8eznivXE за ~15к лева.
Сметни си по сметките за ток, колко 1 000 2 000лв на година си? да го кажем х
Тока на всеки 5 години ще добавя по 1 000лв към цената си на година, приближение заради ръста в цената му, може и да е повече, може и по-малко.
Търси се за колко време т.е. години ще платиш 15 000лв.
5х+1000 са за 5г. 10х+2000 са за 10г.
което значи, че ако х=1000лв., то за 13г. ще ти се избие цената.
Ако х е по-голямо, ще ти си избие още по-бързо.
Ако х=700 ще ти се избие за ~18г.
Kaто гледам тренда на цените на тока*, може и друга сметка да направим.
Например: ако за 5г. цената на тока се удвои, то 5г при х=1000 ще е 6000лв=> за 9г ще направиш 15000лв.
:drinkers:

* Изображение
infomar
пет ное 12, 2021 5:51 pmfantom написа:
Тока на всеки 5 години ще добавя по 1 000лв към цената си на година, приближение заради ръста в цената му, може и да е повече, може и по-малко.
Теоретично си прав, но без акумулатор една островна система няма да покрива цялата консумация, а само дневната. Да кажем 50% грубо. това означава по 5 кв. на ден (средно годишно) - за месец 150 киловата. При сегашни цени 150 киловата са около 150 х0,3 = 45 лв. или 500 лева за година.
За 10 години 5000 лв. за 30 години 15000 лв. :prayer:

п.с.
Нямам информация колко е реалното производство средно годишно на една 5 киловата ФЕЦ островен тип. Някой казват 23%, други... различни цифри.
fantom - специалист
пет ное 12, 2021 6:33 pminfomar написа:
пет ное 12, 2021 5:51 pmfantom написа:
Теоретично си прав, но без акумулатор една островна система няма да покрива цялата консумация, а само дневната. Да кажем 50% грубо. това означава по 5 кв. на ден (средно годишно) - за месец 150 киловата. При сегашни цени 150 киловата са около 150 х0,3 = 45 лв. или 500 лева за година.
За 10 години 5000 лв. за 30 години 15000 лв. :prayer:

п.с.
Нямам информация колко е реалното производство средно годишно на една 5 киловата ФЕЦ островен тип. Някой казват 23%, други... различни цифри.
в линка е с акумулатор!!! [-X
hidrazin - майстор
пет ное 12, 2021 6:33 pminfomar написа:
Ако не е островен ти а мрежова - годишно около 7000 kWh. Зависи от годината (основно).
Ако е островен тип може и да е 0 (нула) kWh. :-D
Бягаш надалеч от КУНДУРМАТОРИ - освен ако не са ти подарък и не са много китайски.
:partyman:
hidrazin - майстор
Ъъъъъ... гледам в темата някой си Кумчо Вълчо взел че писал, па после някой взел че го изтрил/метнал в Recycle Bin...
И що? Щото в поста му са над 50% че и доста нагоре истини ли?
Айде да си имаме уважението. Който НЕ РАЗБИРА, първо пита па после ... действа. След като е подготвен.

Прикачен файл:
Crash.gif

hidrazin - майстор
Цената на тока в евро без такси достъп, пренос, ДДС ...

Прикачен файл:
Борсова цена на тока за 18.11.2021.jpg

• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "Да слагаме ли вече фотоволтаици и вятърните генератори вкъщи?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: