• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kolcho - специалист
GL78 написа:
Hoвoceлckи написа:
GL78 написа:
за "човек" 2.7К резистор
230V:2,7КΩ=0,085А

230V:0,032A=7,2КΩ
:wink:
Е, аз да съм сигурен, че ще щракне. За експеримента
Експериментатор от класа си!
Пак да повторя - изявите ти тук са нагледен пример за безотговорна глупост: каква "проверка" е това да натовариш един блок на ДТЗ 30, който по спесификация трябва сработи още при ниво 25 мА, за да запази човешкия живот / той при определени условия е застрашен при ниво 30+ мА/ с повече от ТРИ ПЪТИ по висок утечен ток? Е, изправната ДТЗ ще да сработи! Но ще сработи и дефектиралата, чийто дефект се състои в това, че прагът й вече не е 25, а е качен на 70... ? Ще сработи на 85 мА и ти ще си доволен? Ама на 70 мА няма да сработи, в това се състои дефектът. А 70 мА почти сигурно убиват човек! И ще го убият след твоята "проверка", след което самодоволно ще заключиш "всичко е ОК!"...

Пак да те посъветвам най-дружелюбно - спри да се цепиш по проблеми от които хал-хабер си нямаш. Не заради теб, ти си непоправим - а заради някой наивник, който може да се върже на опасните ти съвети и да пострада тежко!
emil679 - специалист
kolcho написа:
че не знаеш нещо съвършено елементарно - на повечето блокове на ДТЗ има тест-бутон за проверка на годността й, след натискането му се имитира нужната утечка и защитата трябва да изключи. Поне веднъж в годината трябва да го правим, за да сме сигурни в запазената работоспособност на ДТЗ

На всички ДТЗ има тест бутон. :) Тестът е за сработване ,а не за годност . Тестването чрез бутона може само да покаже ,че съответното ДТЗ функционира ,а дали това сработване е в параметрите ,които са дадени от производителят или се изискват от съответния стандарт се установява само с уред / лаборатория. Тестовете за сработване не се правят поне веднъж в годината ,а на определени периоди от време, които са указани от производителят или по стандарти - правилници в съответните държави . Производителите на ДТЗ препоръчват тест за сработване на устройството да се извършва на всеки 30 дни - за защити до 30mA .
kolcho написа:
за да си купиш един предпазител с вградена ДТЗ

Има модулни панели - ДТЗ с контакти . Има защитно устройство - RCB , в което са интегрирани в общ блок автоматичен предпазител и ДТЗ. Предпазител с вградена ДТЗ няма. :)
kolcho написа:
блок на ДТЗ 30, който по спесификация трябва сработи още при ниво 25 мА,

:) Не знам как е по " спесификация" ,но по спецификация, ДТЗ -30mA трябва да сработва при 20/22.5mA , съответно и времето за изключване не трябва да превишава 0.3s . Спецификацията е в пряка зависимост от определени условия ,като температура на въздуха, влажност на въздуха, надморска височина и тн.
GL78 - специалист
Ми чета ви тук нещата, и се чудя защо не четете какво съм писал. Искам да видя дали ще изключи със заземена нула. За резистора- мерил съм се с изпотени ръце, така, че въпроса не е случаен
GL78 - специалист
kolcho написа:
GL78 написа:
Hoвoceлckи написа:
230V:2,7КΩ=0,085А

230V:0,032A=7,2КΩ
:wink:
Е, аз да съм сигурен, че ще щракне. За експеримента
Експериментатор от класа си!
Пак да повторя - изявите ти тук са нагледен пример за безотговорна глупост: каква "проверка" е това да натовариш един блок на ДТЗ 30, който по спесификация трябва сработи още при ниво 25 мА, за да запази човешкия живот / той при определени условия е застрашен при ниво 30+ мА/ с повече от ТРИ ПЪТИ по висок утечен ток? Е, изправната ДТЗ ще да сработи! Но ще сработи и дефектиралата, чийто дефект се състои в това, че прагът й вече не е 25, а е качен на 70... ? Ще сработи на 85 мА и ти ще си доволен? Ама на 70 мА няма да сработи, в това се състои дефектът. А 70 мА почти сигурно убиват човек! И ще го убият след твоята "проверка", след което самодоволно ще заключиш "всичко е ОК!"...

Пак да те посъветвам най-дружелюбно - спри да се цепиш по проблеми от които хал-хабер си нямаш. Не заради теб, ти си непоправим - а заради някой наивник, който може да се върже на опасните ти съвети и да пострада тежко!
DMN - майстор
То тука между GL78 и kolcho стана като - "Търкулнало се гърнето, та си намерило похлупака"! Можем да ги оставим да си спорят в специална тема за тях, с условието - никой да не ги взема насериозно и да не им се връзва на техническите им разбирания :).
kolcho по напред в темата го питах - какъв е тоя кабел на ДТЗ и какъв е тоя предпазител на нулата, който кабел на ДТЗ трябвало да се свърже преди прадпазителя :? .
GL78 написа:
Искам да видя дали ще изключи със заземена нула.
Ще изключи(сработи по правилата), ако има утечка! Как мислиш работи бутончето за проверка на ДТЗ? То даже на някои ДТЗ и схемичка си има как е свързан резистора вътре. На същия принцип ще работи ДТЗ когато третия(защитния) проводник е свързан за нулата преди ДТЗ и има утечка.
По-добре четете какво е написал emil679, че човека си е в час с нещата :)
GL78 - специалист
DMN написа:
То тука между GL78 и kolcho стана като - "Търкулнало се гърнето, та си намерило похлупака"! Можем да ги оставим да си спорят в специална тема за тях, с условието - никой да не ги взема насериозно и да не им се връзва на техническите им разбирания :).
kolcho по напред в темата го питах - какъв е тоя кабел на ДТЗ и какъв е тоя предпазител на нулата, който кабел на ДТЗ трябвало да се свърже преди прадпазителя :? .
GL78 написа:
Искам да видя дали ще изключи със заземена нула.
Ще изключи(сработи по правилата), ако има утечка! Как мислиш работи бутончето за проверка на ДТЗ? То даже на някои ДТЗ и схемичка си има как е свързан резистора вътре. На същия принцип ще работи ДТЗ когато третия(защитния) проводник е свързан за нулата преди ДТЗ и има утечка.
По-добре четете какво е написал emil679, че човека си е в час с нещата :)
OK
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

Тема "Има ли смисъл да си подменям инсталацията с трижилна?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: