Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Junak - майстор
sts написа:
ДТЗ изключва след 7 милисекунди измерено от лицензирана лаборатория.Вероятно затова няма нагоряла изолация и дъга.
Не правете експеримент с АП.
Май не си много наясно с ДТЗ-то. Кой ток на несиметрия кара ДТЗ-то да изключи? :? Щото тока на к.с., за да го има, е еднакъв и през двата кабела на защитата /N и L/.
kozl - майстор
sts написа:
ДТЗ изключва след 7 милисекунди измерено от лицензирана лаборатория.Вероятно затова няма нагоряла изолация и дъга.
Комбинираното ДТЗ+АП изключва за 7 милисекунди, а за колко изключва АП-то без ДТЗ?
П. Петков - специалист
hidrazin написа:
П. Петков написа:
Здравейте!
Тъй като очевидно има разлика между "работна нула", "защитна нула" и земя, сигурен съм (почти), че ако всички АП-та са изключени и има потенциална разлика между защитната нула и земя (каквато разлика, обикновено винаги има!), и ако се свърже нулевият вход на ДТЗ-то към земя (водопровода) (изходът му си остава включен към обединените работна и защитна нули - схема "ТN-C"), то ДТЗ-то ще изключи! За съжаление, нямам в наличност монофазно 10 или 30мА ДТЗ, за да премахна съмнението - "(почти)". Уравнителният ток, който ще протече между нулата и земята, ще мине през ДТЗ-то и ще го изключи, въпреки че фазов ток няма, и няма откъде да се вземе.
Точно! С малка корекция. Това се отнася само за електромеханичните ДТЗ-та но не и за електронните. Повечето електронни защити не отговарят на условията за използване в жилищни сгради.
Чл. 1794. Не се допуска в жилищни сгради използването на ЗП, които изключват автоматично потребителя от мрежата при отпадане или недопустим пад на напрежението. Защитният прекъсвач трябва да запазва работоспособността си за най-малко 5 s при пад на напрежението до 50 % от номиналното.
Примерно тези боклуци:
http://www.elektromarket.eu/bg/category/96.html
:partyman:
В този член от "Наредба №3" (1794) става въпрос за забрана за използване на минимално-напреженова защита.
Що се отнася до експеримента на "STS", това си е късо съединение, което трябва да се поеме от предлежащия АП в ГРТ. Комутационната способност на ДТЗ-то, би трябвало да отговаря на проспектния ток на късо съединение (PSC) в точката му на присъединяване и той трябва да издържи комутацията на късото съединение, но при такова късо, той не би трябвало да изключи. Още повече, че тороидалният магнитопровод ще си остане ненаситен. Освен, ако не се получи някаква незнайна асиметрия между фазовия ток и тока през нулата на ДТЗ-то при късото. При късото съединение, може би ще сработи първо предлежащия прекъсвач, който има максималнотокова защита, а при комутацията на дъгата, вероятно се получава някакъв токоизправителен ефект. Не знам дали някой е пускал постоянен ток през ДТЗ и дали тя ще сработи при влизане в насищане или излизане от него на тороида, въпреки че дори токът да е изправен, той пак ще е еднакъв за двете намотки. Никога не ми е идвало наум да правя такъв експеримент, но е интересно да се разбере. Другото, което е възможно да се опита е да се свърже след АП-то ДТЗ с предварително окъсен изход, след което да се включи АП-то срещу трайното късо съединение. Този експеримент ще покаже дали ДТЗ-то ще изключи при късо съединение. За АП-то е ясно!
Мировой рекорд!
Вчера, электроинженер Кузьма Пекров, сделал самое короткое в мире!
:-D
Junak - майстор
Изображение
А сега колегата да каже кой палец е на АП-то и кой на ДТЗ-то :-D
И като му изключи ДТЗ-то след 7 милисекунди кой палец "пада" :-D
hidrazin - майстор
П. Петков написа:
...В този член от "Наредба №3" (1794) става въпрос за забрана за използване на минимално-напреженова защита...
Колега П. Петков, ще ви замоля да не правите такива фриволни тълкувания по наредба 3. :) Разбира се въпросната (наредба) има доста трески за дялане, както и противоречия но в Раздел VII на ГЛАВА СЕДМА иде реч тъкмо за споменаваните ДТЗ-та. Ако направите справка там:
http://www.elektrouslugi.com/outpages/n ... 08-VII.htm
ще забележите 20-тина члена в които ДТЗ-то е наречена ЗП (защитен прекъсвач) и се споменават почти навсякъде термини от сорта:
- използват ЗП с номинален ток на сработване не по-голям от 30 mА
-не трябва да превишава 1/3 от номиналния ток на ЗП
-поставяне на ЗП с ток на сработване до 300 mА
.......................................
Това не са параметри и характеристики присъщи на минимално-напреженовата защита. Та в посочения член и особено втората му част визират обобщено всякакви защитни прекъсвачи от тоя сорт неспособни да работят при 50% от захранващото напрежение. Посочените от мен продукти НЕ ОТГОВАРЯТ на изискването. В спецификациите им е написано че минималното им работно напрежение е 170V. В моя подкрепа са и тези:
Дефектнотоковата защита
http://tehnovolt.site90.net/shop/RexCar ... path=75_77
Защо ни е дефектнотокова защита?
А защо една електронна ДТЗ не запазва своята работоспособност при 50% от захранващото напрежение и не може да осигури необходимите 5 секунди мисля че става ясно от схемата на една такава защита.
Изображение

И това е схема със специализиран чип за тази цел. Подозирам че посочените по-горе са доста по "олекотени". Като тези "автоматични" предпазители например. :lol:

Изображение
Ето Ви и още една схема за разсъждение в тъмните и студени нощи. :)
http://www.seekic.com/circuit_diagram/C ... NE555.html
Малко дълго стана ама няма как.
P.S. Човек да не отиде да пие едно кафе и ще ги заформите едни.......
sts - специалист
ДТЗ която използвах беше с един палец.
От показаната марка АП и ДТЗ не използвам.Използвам елементи от марките Moeller, Schrack,Schneider Electric и по евтина версия LS /Южна Корея/- проверено качество в практиката.
Junak - майстор
Че ако е с един палец как разбра, че е изключило ДТЗ-то след 7 милисекунди, а не АП-то :?
sts - специалист
Не четете ли че при измерване на контура "фаза-защитно заземление" лицензирана лаборатория извърши измерване пред мен при приемане на инсталацията.Тази апаратура измерва времето на изключване на ДТЗ /7 милисекунди/ и го изписва на дисплей.Аз нямам такава апаратура за измерване в къщи.
hidrazin - майстор
sts написа:
...Аз нямам такава апаратура за измерване в къщи.
Да но колегата Junak има. Сигурен съм!
Junak - майстор
sts написа:
Не четете ли че при измерване на контура "фаза-защитно заземление" лицензирана лаборатория извърши измерване пред мен при приемане на инсталацията.Тази апаратура измерва времето на изключване на ДТЗ /7 милисекунди/ и го изписва на дисплей.Аз нямам такава апаратура за измерване в къщи.
Виж сега, не мога да разбера на какъв се правиш, но контура "фаза-защитно заземление", няма нищо общо с късото съединение, за което ни разказваш. И ДТЗ-то, и то няма нищо общо. И тези 7 милисекунди - и те. Не мога да повярвам, че 12 години поставяш ДТЗ-та и още не си разбрал как работят. Ако не си наясно - попитай, лошо няма. Ама тука четат и хора, които искат да научат нещо. И съвсем им се объркват понятията.
Айде лека вечер

Тема "Нормално ли е това поведение на ДТЗ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: