Абе и аз се вкарах в приключение. Приятел да ти работи е куца работа....
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
burkov
- специалист
84 мнения в "Инсталация на къща, нова или не?"
nikolov333
- майстор
hidrazin написа:Мерихме го миналата година на пролет мисля и беше около 3/5 ома, но коловете са набити в нещо като варовик или сива глина преди около 5-6 години и близо до коловете има бетон с хидро-изолация, та вероятно задържа влагата от дъждовните води. Коловете са поцинковани през около 1,5м един от друг, колкото беше дължината на шината и първия е заварен за втория.. Явно съм имал късмет с мястото, понеже ми се стори много глинесто и като ги набивахме видяхме голям зор..nikolov333 написа:При захранване от стълб е силно препоръчително да направиш и собствено заземяване..ИЗМЕРЕНО собствено заземяване. Това за "два кола в земята" хич не ми звучи обнадеждаващо.
В момента се боря с подобен казус.
За да постигнем по 10 ома се наложи да сложим ... 22 кола на 2,5 метра дълбочина + подобрител на почва....
Така че само с няколко забити но не премерени кола, ти остава фалшивото чувство че имаш заземление.
nikolov333
- майстор
Специалиста, който го мери е от фирма специализирана в измерването на инсталации..мисля че беше нещо свързано с трудовата медицина.. Май месец миналата година.. 

moimoimoi
- майстор
аз питах за майстора на автора на темата
макар че и тези дето мерят да им нямаш доверие че са свършили работата.спомням си случай от миналата годинаме викнаха в една фирма че ги удрял ток,имаха един офазен контакт,обаче от 10 години всяка година идват да мерят земното и уж всичко е ок, а контакта си се ползва в офис ,включени в него компютър и някаква други системи
макар че и тези дето мерят да им нямаш доверие че са свършили работата.спомням си случай от миналата годинаме викнаха в една фирма че ги удрял ток,имаха един офазен контакт,обаче от 10 години всяка година идват да мерят земното и уж всичко е ок, а контакта си се ползва в офис ,включени в него компютър и някаква други системи
zz_stefanov
- майстор
ktamen написа:Нулата от стълба я разклоняваш на две и едната жица я пъхаш в ДТЗто, а друга става земно и за нея връзваш всички ЖЗта от контакти и прочее консуматори.Туй е добре, но може ли да се окаже, че така осигуряваш вместо енергото заземяването на нулата на цялата махала, и през твоето земно да потекат едни силни токове, дето не са само твои.
Ама както вече писах няколко пъти, потърси кой да свърши тази работаЩото ти явно не разбираш, а майстора ти разбира по-малко и от теб. Читавия майстор ще знае и как да ти измери заземяването. Аз бих извикал фирма, само ако ми е нужен документ.
Затова още се въздържам да го направя въпреки, че съм първи след трафопоста дето трябва да е заземена нулата на стълба.

Туй ако съм те разбрал че я свързваш към земното на къщата, ако не то ДТЗ пак ще сработва, но ако изчезне нулата от стълба риска от токов удар през ЖЗ проводници пак си остава

hidrazin
- майстор
p.v.x написа:Я разясни малко.Е снимки нямам налични на този комп ама и какво да се гледа?
Какво , как го правиш .
Качи някоя снимка ...
То начините за изграждане на заземления не са чак толкова много. Или поне принципите на изграждане.
ktamen написа:Къде сте ги ковали тези колове, да не е в СахараАааа... Намира се. Ей ти например тук дето Ернесто Стефанов се е борил:![]()
Признавам си, че не мога да се сетя къде в България може да има терен с толкова добри изолационни свойства..
ВЕЦ
При мен стойностите на почвата са подобни.
Основно се състои от:
обла фракция 2-20мм - 60%
валуни 20-200мм - 15%
чернозем - 17-20%
глина - 5-8%
Колко да е съпротивлението на почвата???
В изкопите където слагаме коловете тази почва се маха и се запълват с чернозем и глинеста почва + подобрител.
Между другото нещо не съм очарован от този подобрител...

nikolov333 написа:Мерихме го миналата година на пролет мисля и беше около 3/5 ома,..Късметлия.

hidrazin
- майстор
И какво толкова искаш да видиш? Изкопи, шина, колове, заварки... ??? Ето, изрових някои снимки от флашката.
изкоп
полоча с подобрител
шина

изкоп
полоча с подобрител
шина

Тема "Инсталация на къща, нова или не?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература