• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
burkov - специалист
Абе и аз се вкарах в приключение. Приятел да ти работи е куца работа....
ktamen - специалист
Покажи му какво сме писали в тази тема. Ако е свестен, няма да се обиди. Най-добре и той да пише.
nikolov333 - майстор
hidrazin написа:
nikolov333 написа:
При захранване от стълб е силно препоръчително да направиш и собствено заземяване.. :idea:
ИЗМЕРЕНО собствено заземяване. Това за "два кола в земята" хич не ми звучи обнадеждаващо.
В момента се боря с подобен казус.
За да постигнем по 10 ома се наложи да сложим ... 22 кола на 2,5 метра дълбочина + подобрител на почва....
Така че само с няколко забити но не премерени кола, ти остава фалшивото чувство че имаш заземление.
:partyman:
Мерихме го миналата година на пролет мисля и беше около 3/5 ома, но коловете са набити в нещо като варовик или сива глина преди около 5-6 години и близо до коловете има бетон с хидро-изолация, та вероятно задържа влагата от дъждовните води. Коловете са поцинковани през около 1,5м един от друг, колкото беше дължината на шината и първия е заварен за втория.. Явно съм имал късмет с мястото, понеже ми се стори много глинесто и като ги набивахме видяхме голям зор..
moimoimoi - майстор
а майстора елтехник ли е?
или е плочкаджия?
nikolov333 - майстор
Специалиста, който го мери е от фирма специализирана в измерването на инсталации..мисля че беше нещо свързано с трудовата медицина.. Май месец миналата година.. :drinkers:
moimoimoi - майстор
аз питах за майстора на автора на темата

макар че и тези дето мерят да им нямаш доверие че са свършили работата.спомням си случай от миналата годинаме викнаха в една фирма че ги удрял ток,имаха един офазен контакт,обаче от 10 години всяка година идват да мерят земното и уж всичко е ок, а контакта си се ползва в офис ,включени в него компютър и някаква други системи
zz_stefanov - майстор
ktamen написа:
Нулата от стълба я разклоняваш на две и едната жица я пъхаш в ДТЗто, а друга става земно и за нея връзваш всички ЖЗта от контакти и прочее консуматори.
Ама както вече писах няколко пъти, потърси кой да свърши тази работа :!: Щото ти явно не разбираш, а майстора ти разбира по-малко и от теб. Читавия майстор ще знае и как да ти измери заземяването. Аз бих извикал фирма, само ако ми е нужен документ.
Туй е добре, но може ли да се окаже, че така осигуряваш вместо енергото заземяването на нулата на цялата махала, и през твоето земно да потекат едни силни токове, дето не са само твои.
Затова още се въздържам да го направя въпреки, че съм първи след трафопоста дето трябва да е заземена нулата на стълба. :)
Туй ако съм те разбрал че я свързваш към земното на къщата, ако не то ДТЗ пак ще сработва, но ако изчезне нулата от стълба риска от токов удар през ЖЗ проводници пак си остава :)
hidrazin - майстор
p.v.x написа:
Я разясни малко.
Какво , как го правиш .
Качи някоя снимка ...
Е снимки нямам налични на този комп ама и какво да се гледа?
То начините за изграждане на заземления не са чак толкова много. Или поне принципите на изграждане.
ktamen написа:
Къде сте ги ковали тези колове, да не е в Сахара :?:
Признавам си, че не мога да се сетя къде в България може да има терен с толкова добри изолационни свойства..
Аааа... Намира се. Ей ти например тук дето Ернесто Стефанов се е борил:
ВЕЦ
При мен стойностите на почвата са подобни.
Основно се състои от:
обла фракция 2-20мм - 60%
валуни 20-200мм - 15%
чернозем - 17-20%
глина - 5-8%
Колко да е съпротивлението на почвата???
В изкопите където слагаме коловете тази почва се маха и се запълват с чернозем и глинеста почва + подобрител.
Между другото нещо не съм очарован от този подобрител... :?
nikolov333 написа:
Мерихме го миналата година на пролет мисля и беше около 3/5 ома,..
Късметлия.
p.v.x - майстор
hidrazin написа:
Е снимки нямам налични на този комп ама и какво да се гледа?

Тъй тъй. Жалко. Ще си останем непросветени. :?

А ти не се пъни толкава. Google е на един клавиш разстояние. :roll:
hidrazin - майстор
И какво толкова искаш да видиш? Изкопи, шина, колове, заварки... ??? Ето, изрових някои снимки от флашката.
изкоп
полоча с подобрител
шина
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Инсталация на къща, нова или не?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: